Recenzie Saga Reginelor de Jean des Cars

de | mart. 15, 2018 | Recenzii cărți

– Tocmai de a ceea am venit să-l văd pe vărul lui, tigrul! (pag.208)

Până la Saga Reginelor, îmi plăcuse autorul Jean des Cars. Și, ceea ce începuseră titlurile Grace de Monaco, respectiv Povestea Vienei, a venit să întărească volumul de față.

Da, cărțile acestui scriitor sunt dintr – acelea în care componenta istorică, altfel poate obositoare sau searbădă, devine poveste minunata, fără că asta să însemne cenzură sau basme.

Pasionat de materialul pe care lucrează, autorul nu pierde niciodată din vedere esențialul: încercarea de a rămâne obiectiv.

Așadar, Saga Reginelor : lumea fascinantă – dar și tulburătoare, dramatică, adesea înfricoșătoare –  a imperiilor, a regatelor, a palatelor, a celebrității – râvnite cu ardoare, sau doar impuse brutal de o soarta meschină.

Catherina de Medici, “Puterea din umbră”: o soarta potrivnică, face din ea o orfană devreme încercată; adolescenta este neatractivă, dar inteligentă și compensează prin ambiție; în plus, are mângâierea de a fi foarte îndrăgostită de soțul ei; naște mai mulți copii, însă majoritatea decedează; traversează războaie religioase crunte; chiar și  spre spre sfârșitul vieții, mirajul puterii absolute ii scapă printre degete, și încă într-un mod dureros.

Elisabeta I a Angliei – povara prea mare a unei descendențe furtunoase. Fiică a lui Henric al VIII-lea și al celebrei Anne Boleyn (care, după ce trezise fiara, manevrând-o în slujba ambițiilor sale nemăsurate, ajunge ea însăși victimă, sfârșind pe eșafod ), Elizabeth crește strivită de condiția sa de bastardă.

Pragmatică și diplomată, echilibrată sau furtunoasă, adulată sau studiată cu suspiciune, ea lasă moștenire, între altele, primul sistem de asistență publică din Europa sau  Bursa de la Londra.

Inteligentă, provocatoare, curajoasă și înclinată spre grandoare, Elizabeth stăpânește viață publică și politică singură, într-o lume care părea destinată exclusiv bărbaților.

Cristina, “Rege al Suediei” la vârstă de 18 ani este, în istoria universală a lumii, o prezență cu siguranță excentrică. Această femeie de o inteligență sclipitoare, care întreagă viață a fost stăpânită de aversiunea pentru femei – pentru că propriul tată nu o putuse niciodată accepta ca fiică – abdică, traversează Europa îmbrăcată în bărbat și tunsă periuță, scandalizează Roma, apoi vrea să revină la tronul Suediei. Exasperare și admirație.

Maria – Tereza de Habsburg – Lorena, cunoascuta astăzi mai ales ca model de echilibru, energie, dedicare și putere de muncă ( și, de ce să nu admitem, și pentru numărul mare de copii născuți, 16, dintre care 6 mor).

Privind în urmă, învățăm de la ea, între altele,  spiritul datoriei, deschiderea către modernitate și, mai ales, tăria de a merge mereu pe drumul propriu, fără a ne lăsa intimidați, descurajați, clatinati de obstacolele întâlnite.

Ecaterina cea Mare a Romanovilor este, de fapt, de origine germanică, sau că ea ajunge la putere îndepărtând un soț prea bizar și instabil emoțional, veți fi surprinși poate, la fel ca și mine.

La fel, că Franța, înainte de a fi țara de adopție a unora dintre geniile lumii  și leagănul excentricilor, a sancționat brutal și, nu de puține ori, haotic, derapajele unei Maria Antoaneta sau Eugenia (ultima suverană a francezilor ).

Tulburătoare și pentru opoziția : frumusețe – destin tragic, poveștile Sissi, respectiv Astrid a Belgiei, ne înduioșează și ne pun pe gânduri.

Despre Maria, mult iubita regină a românilor, veți citi cu mândrie că, în afară de frumusețe și abnegație, inteligență și farmec, poseda și curaj. Zestrea noastră culturală ar fi fost, cu siguranță, mai săracă fără numele și prezența ei.

Victoria, numită și “bunica Europei” și Elisabeta a II-a sunt alte două nume feminine cu rezonanță în istoria britanică și, desigur, universală.

Saga Reginelor: o carte plină de farmec și învățăminte.

Citiți! Citiți Jean des Cars! Citiți Saga Reginelor!                         NOTA: 9 / 10

Titlu: SAGA REGINELOR
Autor:
An apariție :
Nr. Pagini:
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1702

Alte recenzii de la :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano
Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano

Ann Napolitano a scris o poveste despre iubire și durere, despre familie și forța ei, despre traume și vindecare, dar mai ales despre schimbare pentru că despre asta este până la urmă viața. Despre schimbare. Este o poveste ce analizează și despică asumarea unor...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac a fost redactor Booknation.ro și a scris 100 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments