Recenzie „Negustorul de Fericire” de Davide Cali și Marco Somà

de | nov. 3, 2019 | Cărți pentru Copii, Recenzii cărți

„Acum totul e de vânzare.”

„Poftim? Poți vinde fericirea?”

Semantica fericirii, așadar, este explorată în cartea pentru copii Negustorul de Fericire, de Davide Cali și Marco Somà.

Domnul Porumbel este negustor. Vinde fericirea ambalată în borcane mari sau mici; în doze unice sau cu duzina. Clienții săi sunt feluriți și se aprovizionează după puteri. De exemplu, Doamna Prepeliță cumpără fericirea pentru a o împărți cu prietenii; Doamna Pupăză cumpără pentru a o dărui de Crăciun; iar Domnul Graur nu cumpără pentru că e artist.

Însă, dincolo de mesajul scurt, ludic, percutant, autorul Davide Cali și ilustratorul Marco Somà aduc în vederea cititorilor probleme fundamentale de receptare a fericirii. În sensul acesta, personajele care cumpără fericirea de la Domnul Porumbel își depăsesc cu mult statutul de simpli clienți. Ele se confundă cu felul în care trăiesc fericirea, cu modul de a o percepe, dar și cu scopul pentru care o achiziționează.

Mai mult decât atât, Davide Cali și Marco Somà ilustrează, scriptic și vizual, imposibilitatea personajelor de a accede la sensul real al fericirii. Cei care cumpără nu înțeleg/nu trăiesc fericirea decât în măsura achiziției; și există numai în măsura în care o negociază.

La antipodul achizitorilor îl regăsim pe Domnul Șoarece – personajul care nu căută fericirea, ci pe care fericirea îl caută. El găsește un borcan căzut din greșeală din dubița Domnului Porumbel.

Surpriza survine atunci când acesta descoperă că borcanul este gol. Precizându-ne că borcanul gol era „la fel ca celelalte”, autorul atrage atenția asupra banalității produselor Domnului Porumbel. Marfa acestuia ascunde o fericire fabricată, artificială și care uniformizează. Pe de altă parte, borcanul gol devine sinonim unei fericiri goale. Unei forme fără fond.

Dar chiar și așa, Domnul Șoarece este foarte fericit. Starea acestuia irumpe din sensul pe care îl atribuie el fericirii, din putința acestuia de a umple borcanul.

Alături de narațiune, seria de ilustrații încheagă mesajul celor doi artiști. Abundența detaliilor din prima parte a volumului este mult diminuată în scena dedicată Domnului Șoarece. Sudate pentru a da formă unei povești complexe și integratoare, mesajul vizual și cel verbal îndeamnă la o căutare personală a fericirii în tot ce ne înconjoară, la o căutare a valorii și în lucrurile simple, fără preț evident.

 

Sursă foto –  Site Casa Editorială Signatura.

Titlu: NEGUSTORUL DE FERICIRE
Autor: Davide Cali
,
Marco Somà
An apariție : 2019
Editura: SIGNATURA
Nr. Pagini: 32
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1204

Alte recenzii de la Davide Cali:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano
Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano

Ann Napolitano a scris o poveste despre iubire și durere, despre familie și forța ei, despre traume și vindecare, dar mai ales despre schimbare pentru că despre asta este până la urmă viața. Despre schimbare. Este o poveste ce analizează și despică asumarea unor...

0 0 votes
Article Rating
Adela Ptr. a fost redactor Booknation.ro și a scris 22 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adela Ptr. aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments