🔥 CARTEA NEGUSTORUL DE FERICIRE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

„Acum totul e de vânzare.”

„Poftim? Poți vinde fericirea?”

Semantica fericirii, așadar, este explorată în cartea pentru copii Negustorul de Fericire, de Davide Cali și Marco Somà.

Domnul Porumbel este negustor. Vinde fericirea ambalată în borcane mari sau mici; în doze unice sau cu duzina. Clienții săi sunt feluriți și se aprovizionează după puteri. De exemplu, Doamna Prepeliță cumpără fericirea pentru a o împărți cu prietenii; Doamna Pupăză cumpără pentru a o dărui de Crăciun; iar Domnul Graur nu cumpără pentru că e artist.

Însă, dincolo de mesajul scurt, ludic, percutant, autorul Davide Cali și ilustratorul Marco Somà aduc în vederea cititorilor probleme fundamentale de receptare a fericirii. În sensul acesta, personajele care cumpără fericirea de la Domnul Porumbel își depăsesc cu mult statutul de simpli clienți. Ele se confundă cu felul în care trăiesc fericirea, cu modul de a o percepe, dar și cu scopul pentru care o achiziționează.

Mai mult decât atât, Davide Cali și Marco Somà ilustrează, scriptic și vizual, imposibilitatea personajelor de a accede la sensul real al fericirii. Cei care cumpără nu înțeleg/nu trăiesc fericirea decât în măsura achiziției; și există numai în măsura în care o negociază.

La antipodul achizitorilor îl regăsim pe Domnul Șoarece – personajul care nu căută fericirea, ci pe care fericirea îl caută. El găsește un borcan căzut din greșeală din dubița Domnului Porumbel.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Davide Cali

Surpriza survine atunci când acesta descoperă că borcanul este gol. Precizându-ne că borcanul gol era „la fel ca celelalte”, autorul atrage atenția asupra banalității produselor Domnului Porumbel. Marfa acestuia ascunde o fericire fabricată, artificială și care uniformizează. Pe de altă parte, borcanul gol devine sinonim unei fericiri goale. Unei forme fără fond.

Dar chiar și așa, Domnul Șoarece este foarte fericit. Starea acestuia irumpe din sensul pe care îl atribuie el fericirii, din putința acestuia de a umple borcanul.

Alături de narațiune, seria de ilustrații încheagă mesajul celor doi artiști. Abundența detaliilor din prima parte a volumului este mult diminuată în scena dedicată Domnului Șoarece. Sudate pentru a da formă unei povești complexe și integratoare, mesajul vizual și cel verbal îndeamnă la o căutare personală a fericirii în tot ce ne înconjoară, la o căutare a valorii și în lucrurile simple, fără preț evident.

 

Sursă foto –  Site Casa Editorială Signatura.

🔥 CARTEA NEGUSTORUL DE FERICIRE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Negustorul De Fericire
Autor: Davide Cali
,
Marco Somà
An apariție : 2019
Editura: SIGNATURA
Nr. Pagini: 32
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 3.11.2019
Nota recenzorului: 10/10

Avatar
Autor: Adela Ptr.
Redactor de 539 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Adela Ptr.