Interviu cu Ciprian Iftime, autorul cărții ”Zanzibarezul. Jurnalul unui lunatic în Zanzibar”

BN: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Salut. Numele meu este Ciprian Iftime, locuiesc în Zanzibar de 7 ani, iar ocupația mea principală este să aduc grupuri de români pe această insulă unde aceștia pot să experimenteze libertatea, liniștea și întoarcerea la origini. Când nu promovez pachete pentru Zanzibar, citesc, ies pe plajă cu câinele meu, fac sport, scriu și călătoresc.

BN: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Cartea este scrisă în urmă cu 6 ani. Nu am avut curajul să o public atunci, dar am luat fragmente din carte pe care le-am inclus pe blog. Succesul blogului a validat într-un fel magnetismul ideilor mele legate de libertate, sistem și trib. Cartea are două fire narative care se împletesc până la sfârșit: viața pe insulă și propria poveste în care am reflectat la sentimentele pe care le am în prezent asupra trecutului, la motivele pentru care îngrijitorii mei din copilărie s-au comportat așa cum au făcut-o și modul în care aceste comportamente mi-au influențat dezvoltarea. Într-un mediu care a stimulat manifestarea unor condiționări adânci, am intrat pe propriul drum de conștientizare și vindecare. Acest roman este un tribut pe care l-am adus insulei care m-a ajutat să mă aliniez cu mine.

BN: Când ai avut acel declic care te-a făcut să realizezi pasiunea ta pentru cărți?
Credeam că mereu am avut un fel de deficit de atenție pentru că nu reușeam să urmăresc firul narativ și sensul a ceea ce citeam mai mult de câteva secunde. Mereu trebuia să reiau aceeași frază pentru că gândurile îmi zburau în toate părțile. Fiind o persoană perseverentă, am descoperit până la urmă că este foarte important ca subiectul cărții să mă pasioneze, la acea etapă din viață. Lecturile obligatorii din școală reprezentau un chin, dar am descoperit că alte lecturi îmi țineau concentrarea trează. Pornind de la literatura erotică în timpul adolescenței, continuând cu cărți de dezvoltare personală în timpul facultății, spiritualitate după, până la cărți despre istorie, sociocultural, neuroștiințe și psihologie în prezent, am explorat aceste domenii care cuprind în totalitate experiența umană a realității.

”…am descoperit până la urmă că este foarte important ca subiectul cărții să mă pasioneze, la acea etapă din viață.”

ciprian-iftime-zanzibarezul

BN: Numește cartea care te-a introdus în universul lecturii.
Îmi amintesc că eram mic, 7-8 ani. Din când în când mama nu-și permitea să plătească televiziunea prin cablu așa că eram deconectați de către furnizor. De fiecare dată nu-mi rămânea decât să mă pierd în biblioteca micuță pe care o aveam acasă dominată de Nora Roberts și Sandra Brown. Singura carte care m-a captivat cu poveștile ei exotice a fost “Din basmele Africii”. A fost prima dată când am înțeles că lumea mitului, a eroilor, a cuceririi necunoscutului, era o temă abordată în toate culturile, sub o formă sau alta.

BN: Care este eroul tău de carte preferat?
Nu prea citesc beletristica, deci primul nume care mi-a venit în minte a fost Iisus. Cred ca Iisus a fost un tip mișto, educat, înțelept, care a înțeles cum funcționează lumea, și a încercat să aducă o schimbare benefica, lărgind cercul iubirii, empatiei, compasiunii, acceptării și sacrificiului pentru ceilalți. Dar lumea nu a fost pregătită pentru asemenea idei revoluționare. Suntem mereu prea agățați de dogmele și prejudecățile cu care creștem. Iisus este eroul tuturor eroilor.

BN: Ai apela vreodată la un pseudonim?
Zanzibarezul este pseudonimul meu.. Dar ușor, ușor, îi face loc lui Ciprian Iftime.

BN: Te implici în procesul de design al coperții cărții tale?
Da m-am implicat în procesul de design. Eu am ales fotografia, compoziția, grafica, tot.

BN: Care este topul internațional de carte în care ai vrea să ocupi prima poziție?
Aș vrea să ajungă în topul celor mai tipărite cărți din istorie haha. Nici în topul celor mai influente nu mă deranjează.

BN: Cum ți-a schimbat perioada de pandemie stilul de viață și tabieturile de scris?
Pandemia a fost un reset. M-a făcut sa reevaluez multe aspecte ale vieții mele asupra cărora consideram ca am control. Pandemia m-a învățat că viața este incerta, imprevizibilă, că siguranța zilei de mâine este doar o iluzie din mintea noastră. Deci am învățat să nu mai amân lucruri. Tot ce avem sigur este clipa asta.

zanzibar - ciprian iftime - zanzibarezul

BN: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Un sistem educațional care să încurajeze copiii să citească ce le place, și fără social media până la 16 ani. Nu mai impunem un roman plictisitor despre război, decepție sau viața la țară. Verificăm ce preocupări au, le recomandăm o carte din domeniul lor de interes și fiecare își prezintă lectura și pasiunea în fața celorlalți. Astfel susținem diversitatea, identitatea proprie, actualitatea, unicitatea fiecărui individ, exprimarea liberă fără teamă că o să fie judecați pentru cine sunt și pentru ce le place.

”…copiii să citească ce le place, și fără social media până la 16 ani”

BN: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Cititorii îmi pot urmări activitatea pe zanzibarezul.ro (blog, pagina de Facebook și pagina de instagram). Cartea este deocamdată distribuita doar pe site-ul editurii.

BN: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Nu încetați niciodată să fiți curioși, să explorați și să evoluați. Cititul îți expandează universul interior și te face să cuprinzi o perspectivă cât mai largă a lumii. Cunoaște-te pe tine în fiecare zi și astfel vei înțelege mult mai bine lumea din jurul tău.

coperta zanzibarezul carte