E.I. Se spune că scrisul este o artă greu de înțeles, tu ce părere ai?

C.N. Sunt de acord, dincolo de îndoială, doar cu prima parte a aserțiunii și anume că scrisul este o artă, partea a doua este, literalmente, discutabilă și depinde de perspectiva din care priveşti scrisul, din perspectiva celui care scrie sau din unghiul de vedere al celui care citește.

Scrisul este artă doar atunci când, prin grația potrivirii cuvintelor, el devine trup perceptibil al unei idei sau emoții, atunci, când, bunăoară, poate fi înțeles, între altele altele, ca metaforă a condiției umane. Dacă prin artă în general și prin scris, în particular, nu am reuși să transmitem o mică parte din misterul copleșitor al ființei, ar merita, oare, sa ne ocupăm cu scrisul si cu orice altă formă artistică? A scrie înseamnă a mișca în om o emoție. Apelând la cărți nu căutăm soluții axiomatice sau vindecări miraculoase, ci stări de spirit și emoții fără de care nu am fi altceva decât o organizare funcțională a unui sistem nervos vegetativ.Cum altfel am putea înțetele făptura delicată a omului dacă nu citind literatura lumii și poezia ei?

Artă greu de înțeles? Tehnic vorbind a scrie presupune a deprinde o anume dexteritate, a cunoaște, iertați-mi repetiția, tehnici de frazare si contrucție narativă, dar toate acestea le folosești, după un timp, aproape instinctiv, fără calcule prealabile. Când simți că șirul cuvintelor nu are o curgere firească, când a scrie impune un efort homeric, atunci pot fi de a cord că scrisul este o artă greu de înțeles.

E.I. Ce te-a inspirat să scrii a doua carte?

C.N. Am fost inspirat de o întrebare: Cum suntem formați ca oameni de cărțile pe care le citim și cum metabolizăm prin actul lecturii valorile eterne și umane care ne definesc în cel mai înalt grad? Cum se strecoară în ființa noastră fiorul metefizic al valorilor culturale. Cartea este scrisă în spiritul unui concept împrumutat din filosofia romantică germană: Gesamtkunstwerk, fiind vorba de triada culturală filosofie-literatură-artă. Am scris, folosind un limbaj extrem de accesibil, evitând derizoriul, despre Socrate, despre filosofii stoici, despre muzica lui Mozart, despre nocturnele lui Chopin, despre Sărutul lui Gustav Klimt, depsre Iov și mortea lui Ivan ilici etc. Tot ce am scris este la persoana întâi singular pentru că doar așa simt că mă pot păstra onest în aria intelectuală a ideilor.

Sunt inspirat de tot ce mă ajută să cresc: de cărți, de prieteni, de poezie, de muzica bună și, în general, de orice formă de artă care poate capta și transmite emoția umană. Acord atenție deosebită filosofiei pentru că asta îmi este formația academică, dar mă bucur de tot ce mă poate edifica.

E.I. Cum a fost la lansarea cărții „Regatul celor mai frumoase depărtări”?

C.N. Prima lansare a cărții a avut loc pe 30 Octombrie în Brașov. Mi-au fost alături scriitori pe care îi prețuiesc și îi admir: Laurențiu Ciprian Tudor, Cristian Muntean, Iulian Cătălui și nu în ultmul rând doamna Felicia Pop realizatoarea unei emisiuni TV al cărei invitat am avut onoarea să fiu. Am întânlit cititori care mi-au devenit apropiați prin felul lor minunat de a fi.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

Pe 23 Noiembrie va urma lansarea cărții și în Timișoara, apoi Lugoj, București și, sper, Cluj. Mă bucur să-i întâlnesc pe cititori, am de învățat de le fiecare dintre ei. Sunt discipolul prietenos, dornic să învețe, al tuturor cititorilor mei.

E.I. Acum ai o carte preferată din cele scrise?

C.N. Toate îmi sunt dragi, pentru că prin intermediul lor am crescut, dar ulimele două îmi sunt, în mod deosebit, mai apropiate grație faptului că sunt cărțile care s-au bucurat cel mai mult de atenția publicului, a criticilor și a blogerilor de carte.
Cartea publicată anul trecut Viața la 40 de ani este în continuare în topul cărților editate de Libris, iar asta mă bucură, desigur, foarte mult.

E.I. Ce mesaj dorești să transmiți prin „Regatul celor mai frumoase depărtări”?

C.N. Cartea aceasta poate fi înțeleasă ca o apologie a cărții și a ideii de formare, de șlefuire a sufletului prin lectură. Deși este scrisă într-un limbaj eseisitic, ea poate fi citită ca un Bildungsroman pentru că pune accentul valoric pe dimensiunea formării. Scriind cartea am avut senzația reală de survol deasupra unor teme și întrebări al căror răspuns a generat o înșurubare și mai adâncă în orizontul marilor interogații dintotdeuna: care este virtutea cea mai frumoasă a copilăriei, care este forma optimă de exprimare a gândirii filosofice, cum este compatibilă cordialitatea desăvârșită a majestății divine cu prezența răului și a suferinței umane, cum ne poate ajuta lectura stoicilor pentru a ne vindeca de suprasolicitare în vacarmul vieții de azi? Mai sunt și alte întrebări, dar nu aș vrea să dezvălui în totalitate conținutul cărții, las cititorului curiozitatea de a gasi și de a interpreta sensurile pe care le conține textul.

E.I. Care sunt persoanele care te-au ajutat în evoluția ta?

C.N. Zestrea pedagogică elementară o datorez bunicilor și părinților mei. Ca bărbat sunt suma femeilor pe care le-am întâlnit, iar ca om pasionat de cultură sunt rezultanta unor dialoguri purtate prin lectură cu autori al căror glas nu l-am auzit niciodată. Prin intermediul prietenilor a intrat în perimetrul meu de viață grația majestății divine. Dumnezeu își manifestă cordialitatea și prin afecțiunea nemijlocită a prietenilor noștri . Este felul în care, iubundu-ne, rămâne totuși anonim.

Eu nu mă îndoiesc că prietenii, cărțile și călătoriile pecetluiesc cel mai frumos viața unui om.

E.I. Mai urmează o nouă carte?

C.N. Sigur, urmează o noua carte. Scriu deja la ea, am conturat câteva idei pe care le dezvolt pentru a da alcătuirea captivantă a unei cărți care să fie la nivelul exigențelor cititorilor mei.

Poate că la sfârșitul anului viitor o voi trimite spre publicare. Mai am încă mult de muncit pentru asta.

E.I. Unde vă pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.N. Scriu pe câteva platforme online, pe Webcultura, Catchy și pe Republica. Postez mici fragmente și pe profilul meu de facebook.
Cărțile mele se găsesc pe Libris și Cărturești și în alte câteva librării virtuale. În iarna acestui an recenta mea carte sper să fie disponibilă și la Humanitas.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.N. Le doresc, cu drag, să aibă parte de lecturi revelatorii, să-și construiască prin cărțile pe care le citesc un mic templu sub cupola căruia să-și potențeze cât mai multe visuri. Îi salut respectuos și le mulțumesc pentru atenția acoradată – între atâta cărți scrise de autori valoroși – și cărții mele.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1178 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate