Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cosmin Neidoni: La întrebarea “cine sunt?” îmi este de fiecare dată cel mai greu să răspund. M-am născut în 8 Martie anul 1975 și trăiesc la marginea unui frumos oraș din vestul țării, în Timișoara. Am studiat filosofia cu foarte multă pasiune. Sunt absolvent al Facultății de Litere și Filosofie din Timișoara. Acum, ori de câte ori îmi permite timpul, recitesc fragmente din cărțile filosofilor preferați. În timpul meu (ne)liber traduc și predau cursuri de limba germană.

Spuneam că este greu să răspund la întrebarea cine sunt pentru că omul, în general, este într-o permanentă căutare și definire a sinelui. O bună parte din ceea ce suntem și din simțirea noastră rămâne într-o zonă inaccesibilă cuvintelor.

În afară de scris si citit, îmi place să fotografiez, să înot, să mă plimb cu bicicleta și să mă joc cu copiii mei. Nu neapărat în această ordine.

 E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

C.N. Nu știu cu exactitate când a apărut scrisul în preocupările mele. S-a furișat, tip-til, în vârful picioarelor, fără să bată la ușă. Am publicat prima carte,  o carte de poezie, la 19 ani, iar acum, privind în urmă,  îmi dau seama că scrisul a fost un mod de a camufla o dezamăgire, aceea de a nu putea studia muzica. Mă pregătisem pentru Conservator, dar am renunțat. Acum scrisul este felul meu de a da consistență bucății de suflet care mi-a fost încredințată la naștere, felul meu de a mă bucura de palpitul sinuos al vieții.

E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

C.N. Frumoasă întrebare. Înclin să cred ca cel mai important este să fie bine scrisă, sa aibă o alcătuire rafinată și convingătoare. Am în vedere în primul rând cărțile de beletristică. O carte bine scrisă nu se verifică  în funcție de cât de impenetrabilă este, ci în funcție de claritatea și frumusețea cu care poate exprima cele mai adânci și mai complexe realități umane. Când citești, furat de magia cuvintelor și de suplețea rafinată a gândului ai deseori senzația, că , ea, cartea, preia funcția unei oglinzi: te reflectă pe tine însuți și te pune în congruență cu adevărul tău interior. Nu există nicio altă ființă, în afara omului, care să își caute cu atâta îndărjire stepele interioare, punându-le, ritualic, prin intermediul cărților, în scenă.

E.I. Care a fost unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-ai învățat în crearea cărților?

C.N. Pentru mine, ca bărbat, a fost fost surpinzător să descopăr senzația de inefabilă bucurie pe care intuiesc că o au mamele atunci când se naște un copil. O carte e parte din fibra ta intimă, din fiorul tău (meta)fizic.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

În altă ordine de idei, am învățat că este bine să nu te grăbești cu apariția ei, să o lași să dospească, să nu te precipiți, să lași timp pentru toate corecturile, să acorzi atenție suficientă dimensiunii estetice și să ai un parteneriat foarte bun cu editorul cărții.

Odată aparută cartea, este vital să-i faci publicitate altfel, oricat de bună ar fi, rămâne neobservată.

E.I. Ce reprezintă “Viața la 40 de ani” pentru tine ca scriitor?

C.N. Eu nu mă socotesc pe mine scriitor. Înainte de orice, sunt un cititor, devorez cărți de eseistică și filosofie. Scriu cu pasiune, ce-i drept,  dar am o alcătuire nesofisticată, doar reprezentările îmi sunt, cele despre viață, uneori mai labirintice, dar asta nu este neapărat o calitate.

Cartea “Viața la 40 de ani”, după cele 4 publicate până acum, este prima încercare pe care eu, în evoluția mea, o consider mai interesantă, având o identitate ideatic articulată, dar îi las pe cititori și pe critici să se pronunțe.

Privind dintr-un alt unghi, spun despre această carte că reprezintă un prim bilanț mai serios, o pauză introspectivă, înainte de a intra în repriza secundă a meciului vieții mele. Neavând minute de prelungire, vreau să joc frumos și asumat atât cât a mai rămas din joc. Sper să îmi îngăduie Majestatea divină suficienți ani pentru a putea construi și lăsa ceva durabil în urma mea.

E.I. Ce mesaj dorești să transmiți prin această carte?

C.N. Mesajul cărții? Hmm – este bine să te oprești din  alergat, este util să faci  un stop cadru pe realitatea din jurul tău, căutând s-o înțelegi și să te bucuri de ea. Este edificator să te lași împresurat de curgerea inefabilă a clipelor, să îți permiți luxul unei detașate contemplări. Trăind într-o continuă schimbare, într-o trepidantă și năucitoare viteză, ne scapă, literalmente printre degete, mirajul devenirii noastre.

Există un mod formidabil de simplu de a te bucura de viață: acela de a nu te lăsa doborât de asprimile ei, de a nu complica peste măsură lucrurile, savurând, cu întregul ființei tale, solaritatea oricărei întâmplări.

Cel mai mare regret este nu te bucuri la timp de frumusețea radiantă a lumii în care trăiești.

E.I. Ce element crezi că este special în cartea ta?

C.N Am acordat o atenție deosebită esteticului frazelor, încercând să găsesc un balans potrivit  între conținutul ideatic și acrobația stilistică. Am încercat, nu știu în ce măsură am reușit, să scriu plăcut auzului și inimii, lăsând și mintea să fie captivă, pe parcursul lecturii, de latura revigorantă și stenică a limbajului.

Orice carte, așa am înclinarea să cred, poate fi un exercițiu de seducție, un mod de a trăi senzația de atemporalitate, de evaziune benefică.  Orice carte este un recital de zbor și, în mod subiacent, o convertire a singurătății la nesingurătate.

E.I. Ai scris o carte pe care nu ai publicat-o?

C.N Da, am scris o carte pe care încă nu am dat-o spre tipar. Este o carte (de)spre Marele Anonim în filosofia lui Lucian Blaga. O voi publica la un moment dat. Fiind o carte de filosofie este mai greu să își găsească o traiectorie profitabilă pe piața de carte. Sunt conștient de acest lucru.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

 C.N. Public pe platformele online: Webcultura, Catchy.ro, Aphorismen.de etc si pe profiul meu de facebook.

 Cartea “Viața la 40 de ani” se găseste pe Libris.ro, Domo.ro. Cărturescu.ro. În urmatoarele săptămâni cartea va intra și în Librăriile Humanitas și Cărturești.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.N Dragi cititori, sper ca am reușit să scriu o carte care să fie întru totul demnă de bibliotecile dumneavoastră.

Vă doresc să aveți parte de cât mai multe lecturi revelatorii.

Le mulțumesc, cu drag, tuturor celor care se vor apleca, între sutele de cărți, și asupra cărții mele.