Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Sorin Oprea: Sunt un om căruia nimic nu i se pare imposibil. Foarte tenace, susţinător al principiilor de acceptare şi toleranţă, cu un respect nemăsurat pentru semeni şi care vede viaţa ca un dar de atinge culmi nebănuite. Existenţa mea de până acum, cu toate trăirile intense care au fost, m-a pregătit pentru această minunată stare, cea de a scrie. Sunt născut în Vălenii de Munte şi locuiesc în Bucureşti.

B.N.: Ce ne poți spune despre cărțile pe care le-ai scris?
S.O.: Am publicat două cărţi: Noaptea Sufletelor, un roman despre controlul mondial absolut al vieţilor noastre şi Dominic, un thriller despre lumea ascunsă a grupurilor de crimă organizată, în conexiune cu aşa-zisa “lume normală”.

Recent, am terminat romanul Frustrările UNEI Femei Grase, o poveste despre o mare problemă a femeilor zilelor noastre, care va fi publicat în curând. Am început Dimineaţa Sufletelor, continuarea Nopţii Sufletelor, trilogia urmând să se finalizeze cu Suflete Albe.

B.N.: Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
S.O.: Am scris mereu. Au fost momente când am fost tentat să public, dar ceva îmi spunea că nu a venit încă timpul. În 2017 am ştiut că voi face lucrul acesta. Ca scriitor, simţi că ceea ce este în interiorul tău nu mai poate fi ţinut acolo şi spui tuturor ce ai de spus.

B.N.: Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
S.O.: Nu este o persoană anume. Cred că pasiunea pentru a descoperi lumi noi, o ai imprimată în matricea ta. Te naşti cu ea. Apoi apar cei care te îndrumă şi te corectează. Mama mea şi profesoara de limba română din gimnaziu, au reprezentat reperele cele mai importante în acurateţea scrisului şi motivaţia de a citi mai mult decât citeam şi de a mă gândi că pot să creez.

B.N.: Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?
S.O.: Cercetarea are un rol hotărâtor. Scrierile mele sunt adaptate vremurilor de acum. Pe lângă transpunerea pe hârtie (de fapt pe laptop) a ce am în minte despre subiectul în sine, este nevoie de a veni cu date precise. Pe toate le iau din studii, comparaţii şi analize făcute din navigarea permanentă pe apele înşelătoare ale internetului şi din alte documente pe care le am, fizic.

B.N.: Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?
S.O.: Cu siguranţă. Titlul trebuie să incite, să conţină acea esenţă care dezvăluie începutul misterios al drumului pe care cititorul urmează să-l parcurgă. Un titlu care nu are legătură cu mesajul cărţii, creează confuzie.

B.N.: Cum descrii stilul tău de a scrie?
S.O.: Unul realist, complex şi adaptat oricărui tip de personalitate. Eu scriu pentru oameni. În special pentru tineri, cei care sunt şi care se simt aşa. Pentru toţi, indiferent de poziţie sau stare. De aceea, stilul este, în viziunea mea, unul profund, care reflectă realităţile văzute sau nevăzute ale timpurilor de acum.
Scriu după primul insight. Mesajele de bază le preiau aşa cum sunt şi ulterior le cizelez, le aduc în forma care cred că ar fi înţeleasă cel mai bine. Apoi derularea subiectului capătă cursivitate, ideile vin una după alta, într-o avalanşă de gânduri, din care selectez pe cele care se potrivesc cel mai bine cu acţiunea şi personajele.

B.N.: Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
S.O.: Sunt pasionat de multe lucruri. Îmi place istoria şi filozofia, îi admir pe cercetătorii din domeniul fizicii, chimiei şi pe aceia care descoperă pentru noi mările, munţii şi spaţiul. Nu pot să trăiesc fără sport, urmăresc orice, practic fotbal, înot şi jogging. Dar, peste toate, sunt dependent de credinţă şi Dumnezeu, într-o formă absolută, modernă, reală, fără dogmatism şi fariseism.

B.N.: Ai obiceiul zilnic de a scrie?
S.O.: Da. Şi ziua, şi noaptea, ca să glumesc, cu toate că aşa este. Scriu mereu şi nu-mi acord răgaz. Scriu acasă, la hotel, în aeroport, în avion, oriunde. Mă gândesc că trebuie să transmit mai repede ce am de spus şi sunt supărat când nu respect termenele pe care mi le dau singur.

B.N.: Ai vreo carte într-atât de bună încât să fi dorit să o fi scris chiar tu?
S.O.: Sunt patru: Quo Vadis, a lui Henrik Sienkiewicz, De veghe în lanul de secară, de J.D Salinger, Alchimistul, scrisă de Paulo Coelho şi Codul lui Da Vinci, de Dan Brown.

B.N.: Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
S.O.: Noaptea Sufletelor a fost lansată de Univers, iar Dominic de Libris Editorial/Creator. Romanele au fost acceptate de cele două prestigioase edituri, iar alegerea lor am făcut-o cu gândul de a fi cunoscut mai repede în lumea cărţilor.

B.N.: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
S.O.: Publicitatea şi interesul celor care informează publicul despre apariţiile de carte. Românii sunt foarte receptivi la mesaje, dar din păcate formatorii de opinie şi vectorii de imagine nu sunt interesaţi să promoveze cărţile şi, în special, scriitorii români. Am însă sentimentul că lucrurile se vor schimba.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
S.O.: Am un blog, sorinoprea.ro, iar cărţile pot fi găsite în librării şi în on-line. I-aş ruga să înceapă căutarea, dacă vor, pe libris.ro.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
S.O.: Le doresc să fie ei înşişi, pentru că oamenii care citesc au o inteligenţă pe care le-o descoperi în priviri. Ei înţeleg altfel lucrurile, se adaptează mai uşor şi sigur îşi aleg un viitor mai bun.
Pentru Booknation, toată admiraţia mea!

Vă mulţumesc tuturor!