Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

de | dec. 1, 2021 | Beletristică, Divertisment, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Mici, nevinovate sau mari și gogonate – minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi acceptați, iubiți și apreciați. În multe situații o minciună “dulce” este preferată în detrimentul unui adevăr “amar”.

În unele cazuri oamenii mint din cauza unor vulnerabilități sau slăbiciuni personale pe care nu doresc să le împărtășească cu ceilalți. Fiecărui om i s-a întâmplat măcar o dată să răspundă la întrebarea “cum o duci?” – cu “bine, mersi”; deși în mintea sa se producea un adevărat război de emoții și trăiri nu din cele mai pozitive. Și dacă acestea sunt minciuni nevinovate, există și categorii de persoane care mint în permanență și o fac cu atâta dedicare, încât ajung să creadă și ei în propria minciună.
Cartea aceasta este un omagiu adus minciunii femeiești. Minciuna apare aici în toată splendoarea sa: credibilă și inspirată. Și de ce minciunile femeilor sunt mai deosebite? Fiindcă ele sunt spuse cu patos și au o calitate care le diferențiază: arta fabulație.
Printre altele, gogoșile feminine, spre deosebire de cele masculine, pragmatice, reprezintă o temă extrem de pasionantă. Femeile fac totul altfel, gândesc altfel, simt altfel, suferă și… mint altfel.
Ludmila Ulițkaia prezintă aici un scurt studiu artistic al problemei. Descoperim în această cărțulie diferite eroine, “fruntașe la mințit”, care își pun în practică această artă, în diferite contexte. Veriga comună care unește aceste istorii este Jenea, cea care primește gogoșile.
Mi-a plăcut evoluția eroinei centrale, transformarea sa, de la o femei credulă – la una care detectează, în sfârșit, chiar și cea mai perfectă minciună.
Totuși, cred că ideea a fost foarte bună și putea fi dezvoltată mai mult. Mai multe detalii din viața Jenei ar fi fost apreciate. De-asemenea, istorioarele parcă rămâneau fără final, sau apăreau precum niște imagini răzlețe.
Voi mai reveni la această autoare cu siguranță, deoarece am auzit de bine despre alte cărți ale ei. Se pare că nu am început cu cartea potrivită. Deși, per ansamblu cartea a fost ok, cred că autoarea poate mai mult de atât.
Titlu: MINCIUNILE FEMEILOR
Autor: Ludmila Ulițkaia
An apariție : 2008
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 191
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 831

Alte recenzii de la Ludmila Ulițkaia:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments