Recenzie “Noi contra voastră” de Fredrik Backman

de | iul. 16, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

Uneori trebuie să trăiești pentru ceva ca să supraviețuiești altor lucruri.

Deși prima parte mi s-a părut mai profundă, totuși mi-a plăcut să redescopăr viața eroilor îndrăgiți în “Scandalul”. Precum un giuvaier meticulos, Backman a reușit și de această dată să ne sensibilizeze și să-și făurească personaje bine dezvoltate.

Vom vedea cum eroii vor evolua, se vor maturiza și cum vor lua viața de la capăt. Alte drame se vor petrece, alte meciuri de hochei se vor derula, durerea însă va pogorî din nou în Bjornstand. Își vor învața lecția localnicii dar și clubul de hochei? Vor înțelege că omenia este mai presus decât faima și succesul? Vor înțelege oare că-i mai important să formezi oameni, nu staruri?!

Clubul de hochei vine din nou în vizor rămâne o parte vie a localității. Vom descoperi aici cum clubul de hochei cade sub ruine și cum mai apoi reînvie din propria cenușă precum pasarea Phoenix.

Vom fi sensibilizați aci și de felul în care o familie trece peste o nenorocire. Căci atunci când o nenorocire cade peste cineva, automat întreaga familie este atinsă de către aceasta.

Alcoolismul este o temă prezentă în această parte. Vom fi martori la drama unui copil de alcoolic. Cum e să trăiești alături de un părinte atins de această patimă, cum e să înfrunți ochii celor din jur. Poate un copil să-și păstreze copilăria atunci când alcoolismul intră în casa părintească?

La beție oamenii nu-și simt propria greutate, nu înțeleg că pot inspira frică fie și doar dând buzna în casă. Sunt uragane ce pustiesc păduri tinere. Se ridică amețiți de la masa din bucătărie și se clatină încolo și-ncoace, fără să bage de seamă ce calcă în picioare. A doua zi nu-și amintesc nimic, iar sticlele goale au fost adunate, paharele spălate în secret și casa e cufundată în tăcere. Nimeni nu zice nimic. Nu văd niciodată pustiul pe care îl lasă după ei în propriii copii.

Revine la rampă și discriminarea, de data aceasta cea sexuală. Cum va reacționa o societate plină de prejudecăți în fața unei antrenoare lezbiană și a unui jucător de hochei homosexual.

O altă temă atinsă aici este și rolul politicului în viața unei comunități. Cum politicienii folosesc sportul drept camuflaj pentru interesele lor politice. Cum autoritățile locale influentează viața localnicilor, cum cei “de la putere” au mereu dreptate, dar și cum are loc “cooperarea” între politică și activitățile culturale și sociale din localitate. Căci dacă la prima vedere „sportul și politica nu se pupă”, locuitorii din Bjornstand descoperă contrariul. Unica diferență este că atunci când politica ne avantajează, zicem că-i vorba de „cooperare”. Când îi avantajează pe alții, zicem că se cheamă „corupție”.

Cel mai rău lucru când vine vorba despre alții e că suntem dependenți de voi. Că ne influențați viețile. Nu doar oamenii pe care-i alegem, care ne plac, ci și voi, toți ceilalți – idioții. Voi, ăia care stați în fața noastră la coadă, voi, ăia care nu știți să conduceți ca lumea, voi, ăia cărora le plac serialele TV proaste și care vorbiți prea tare în restaurant și ai căror copii îi molipsesc pe-ai noștri de norovirus la grădiniță. Voi, ăia care parcați strâmb, ne furați joburile și votați cu partidul greșit. Da, și voi ne influențați viața, clipă de clipă.

Titlu: NOI CONTRA VOASTRĂ
Autor: Fredrik Backman
An apariție : 2021
Editura: ART
Nr. Pagini: 560
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 14304

Alte recenzii de la Fredrik Backman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments