Recenzie “Scandalul” de Fredrik Backman

de | iul. 16, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SCANDALUL ARE REDUCERE PE:

Am ajuns iar la Backman, și azi îl îndrăgesc mai mult ca ieri. Și de data aceasta autorul a reușit să-și însușească punctajul maxim. “Scandalul” este după mine cea mai profundă operă de la Backman. Este scrisă în același stil ușor, cu mici tente de umor, dar de această dată temele tratate sunt teme tabu.

Bine ați venit în Björnstad, un oraș în care “hocheiul nu e important. Hocheiul e totul!”. Oraș liniștit în care viața localnicilor se învârte în jurul clubului de hochei. Un oraș unde jucătorii de hochei au statut de zei. Câștigătorii sunt de obicei iertați pentru orice în orașul ăsta.

Discriminarea este tema principală a romanului. Autorul te transpune cu măiestrie în pielea unei victime de viol, a unei persoane ulterior stigmatizate. Vedem consecințele violului asupra victimei și a familiei acesteia, dar și poziția luată de către societate. Cel mai rușinos aici este faptul că victima este cea care are cea mai multă empatie pentru ceilalți! Și dacă credeți că rușinea cade pe făptaș și familia acestuia, greșiți. Acest sentiment este simțit de victimă. Este vorba de rușinea pentru cruzimea de neînțeles la care i-a supus pe oamenii care o iubesc cel mai mult pe lume.

Deznodământul a fost ușor de presupus. Nu intriga este punctul forte al acestei opere, ci trăirile interioare ale personajelor și mesajul de sensibilizare al autorului. Căci precum afirmă și autorul: Pentru făptaș, violul durează câteva minute. Pentru victimă, nu se termină niciodată.

Teme Secundare: educația, relația părinți-copii, viața de familie.

Cum să ne educăm copiii în așa fel încât aceștea să crească persoane responsabile și morale? Ei bine: ce semeni, aceea culegi. Autorul scoate la rampă două tipuri de “fructe” care corespund educațiilor diferite: Kelvin (care provine dintr-o familie de persoane avute, în care primordiale sunt doar succesele) și Amat (fiu al unei mame muncitoare, care își educă copilul potrivit normelor morale și spirituale).

Dragostea părintească e ciudată… E de neînțeles pentru că nu se poate compara cu nimic. E ca și cum ai încerca să descrii senzația de nisip între degete sau de fulgi de nea pe limbă cuiva care a trăit toată viața într-o cameră întunecată. E o senzație de zbor.
Un adevăr simplu, de multe ori repetat și de la fel de multe ori ignorat, este că, dacă-i spui unui copil că poate face orice sau că nu e în stare de nimic, îți va demonstra că ai avut dreptate.

Relațiile de cuplu este o altă temă abordată. Descoperim în părinții Mayei un cuplu model. Ei sunt capabili să trăiască armonios și să se susțină reciproc indiferent de situație. Într-adevăr, soții sunt precum un mecanism care poate exista doar prin cooperare precum cele două roți ale unei biciclete.

O căsnicie lungă e complicată. Atât de complicată, încât cei mai mulți care au așa ceva se întreabă: „Suntem căsătoriți pentru că încă ne iubim sau pentru că n-avem tragere de inimă să lăsăm din nou pe altcineva să ne cunoască la fel de bine?

Romanul are și o continuarea în “Noi contra voastră”.

Ți-a plăcut recenzia cărții SCANDALUL?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Fredrik Backman

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SCANDALUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Scandalul
Autor: Fredrik Backman
An apariție : 2020
Editura: ART
Nr. Pagini: 528
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 7343

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 357 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 6 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments