Recenzie “Scandalul” de Fredrik Backman

de | iul. 16, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

Am ajuns iar la Backman, și azi îl îndrăgesc mai mult ca ieri. Și de data aceasta autorul a reușit să-și însușească punctajul maxim. “Scandalul” este după mine cea mai profundă operă de la Backman. Este scrisă în același stil ușor, cu mici tente de umor, dar de această dată temele tratate sunt teme tabu.

Bine ați venit în Björnstad, un oraș în care “hocheiul nu e important. Hocheiul e totul!”. Oraș liniștit în care viața localnicilor se învârte în jurul clubului de hochei. Un oraș unde jucătorii de hochei au statut de zei. Câștigătorii sunt de obicei iertați pentru orice în orașul ăsta.

Discriminarea este tema principală a romanului. Autorul te transpune cu măiestrie în pielea unei victime de viol, a unei persoane ulterior stigmatizate. Vedem consecințele violului asupra victimei și a familiei acesteia, dar și poziția luată de către societate. Cel mai rușinos aici este faptul că victima este cea care are cea mai multă empatie pentru ceilalți! Și dacă credeți că rușinea cade pe făptaș și familia acestuia, greșiți. Acest sentiment este simțit de victimă. Este vorba de rușinea pentru cruzimea de neînțeles la care i-a supus pe oamenii care o iubesc cel mai mult pe lume.

Deznodământul a fost ușor de presupus. Nu intriga este punctul forte al acestei opere, ci trăirile interioare ale personajelor și mesajul de sensibilizare al autorului. Căci precum afirmă și autorul: Pentru făptaș, violul durează câteva minute. Pentru victimă, nu se termină niciodată.

Teme Secundare: educația, relația părinți-copii, viața de familie.

Cum să ne educăm copiii în așa fel încât aceștea să crească persoane responsabile și morale? Ei bine: ce semeni, aceea culegi. Autorul scoate la rampă două tipuri de “fructe” care corespund educațiilor diferite: Kelvin (care provine dintr-o familie de persoane avute, în care primordiale sunt doar succesele) și Amat (fiu al unei mame muncitoare, care își educă copilul potrivit normelor morale și spirituale).

Dragostea părintească e ciudată… E de neînțeles pentru că nu se poate compara cu nimic. E ca și cum ai încerca să descrii senzația de nisip între degete sau de fulgi de nea pe limbă cuiva care a trăit toată viața într-o cameră întunecată. E o senzație de zbor.
Un adevăr simplu, de multe ori repetat și de la fel de multe ori ignorat, este că, dacă-i spui unui copil că poate face orice sau că nu e în stare de nimic, îți va demonstra că ai avut dreptate.

Relațiile de cuplu este o altă temă abordată. Descoperim în părinții Mayei un cuplu model. Ei sunt capabili să trăiască armonios și să se susțină reciproc indiferent de situație. Într-adevăr, soții sunt precum un mecanism care poate exista doar prin cooperare precum cele două roți ale unei biciclete.

O căsnicie lungă e complicată. Atât de complicată, încât cei mai mulți care au așa ceva se întreabă: „Suntem căsătoriți pentru că încă ne iubim sau pentru că n-avem tragere de inimă să lăsăm din nou pe altcineva să ne cunoască la fel de bine?

Romanul are și o continuarea în “Noi contra voastră”.

Titlu: SCANDALUL
Autor: Fredrik Backman
An apariție : 2020
Editura: ART
Nr. Pagini: 528
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 15489

Alte recenzii de la Fredrik Backman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Dulce furie” de Sash Bischoff
Recenzie „Dulce furie” de Sash Bischoff

Dulce furie de Sash Bischoff este o carte care își propune să se încadreze în categoria thrillerelor de calibru, în genul lui Alex Michaelides, cu o copertă atrăgătoare ce promite multe. Din păcate, pentru mine, lectura s-a încheiat cu un gust amar. Nu am reușit să...

Recenzie „Pe mâna sorții” de Hannah Bonam-Young
Recenzie „Pe mâna sorții” de Hannah Bonam-Young

Haide să vă vorbesc despre o carte care m-a surprins într-un mod plăcut și mi-a aprins curiozitate despre autoarea Hannah Bonam-Young. Coincidența face că i-am văzut foarte des cartea nouă "Out of the Woods", fără să știu că este partea a doua din această serie, după...

Recenzie „Un strop de haos” de Scarlett St. Clair
Recenzie „Un strop de haos” de Scarlett St. Clair

Această serie scrisă de Scarlett St. Clair a fost hot and cold pentru mine, pentru că m-a trecut prin multe stări și m-a făcut să iubesc povestea, dar să o și urăsc în același timp. Este destul de greu de explicat, pentru că primul meu gând este să recomand seria, dar...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments