Se vorbește atât de mult prin grupurile de îndemnuri la cultură despre scriitori și cărțile lor, despre stil, despre mesajul transmis prin intermediul actului scriitoricesc, dar rareori despre editorii de cărți. Tocmai de aceea am ales să vă spun părerea mea, prin intermediul acestor rânduri, despre un editor de carte și anume despre Alexandru Voicescu.

Alexandru-Voicescu

În opinia mea, și sunt sigur că nu numai a mea, Alexandru Voicescu reușește prin intermediul editurii Herg Benet să inoculeze în plăcile tectonice ale unei literaturi care de la o vreme îmbătrânește cumplit din pricina unei atitudini rigide, o atitudine revigorantă, un suflu nou care vindecă ridurile culturii îndoielnice prin intermediul promovării unor autori promițători și originali.

Herg Benet devine, odată cu fiece apariție editorială o atitudine necesară…

Herg Benet devine, odată cu fiece apariție editorială o atitudine necesară, una care, la ora actuală, pare a fi singura capabilă să scuture de noroiul conformismului șifonat de pseudoaxiomizările din literatura autohtonă.

Nu știu dacă se poate numi „o luptă surdă” ceea ce se petrece (sau s-a petrecut) între USR și Herg Benet. Toate aceste lucruri, în calitatea mea de cititor, nu mă interesează, considerându-le doar picanterii.

Ceea ce cu adevărat mă interesează, sunt cărțile, bune și ușor de citit, care reușesc să transmită un mesaj complex cu ajutorul unor cuvinte simple strânse în unități frazeologice îmbietoare, care știu să tămăduiască, să înveselească și să cizeleze.

Iubesc cărțile. De fapt, le ador.

Tocmai de aceea, atunci când cumpăr o carte vreau să fie de calitate. Să fiu îmbiat încă din momentul în care o zăresc pe raft de ademenitoare grafică a coperți, să nu-mi ”rup” ochii când citesc din pricina unor litere pe care le zărești doar cu ajutorul lupei, iar atunci când ating filele cărții să nu am impresia că acestea mă zgârie sau că pur și simplu îmi este teamă să nu le sfărâm.

herg-benet

Alexandru Voicescu reușește să coaguleze în jurul editurii Herg Benet scriitori aflați la început de carieră, dar și oameni care scriu nu din dorința de a fi scriitori, ci doar pentru a ne înfățișa fărâme de trăiri, gânduri și vise.

Dincolo de numele deja consacrate precum Cristina NemerovschiCorina Ozon, Ana Barton, Petronela Rotar, Lorena Lupu, Lavinia Călina, Theo Anghel, Iulian Tănase și mulți alții, i-am descoperit cu o reală plăcere pe mai tinerii autori Ana Mănescu, Cristina Boncea, Celestin Cheran, Lina Moacă și mulți alții.

Herg Benet îmi pare a fi o familie, cu o atitudine de ocrotire și de prețuire a scriitorului, de reală promovare și respectare a plămăditorului de cuvinte care a muncit zeci și sute de zile pentru a da celor din jur o senzație de apartenență la o mare familie.

Alexandru Voicescu oferă reale șanse tinerilor scriitori talentați…

Alexandru Voicescu oferă reale șanse tinerilor scriitori talentați, spre deosebire de unele edituri care încă mai practică mamonismul culturii și masturbarea intelectuală, cufundate într-un mercantilism care alunecă spre o bișniță imundă care transformă o carte într-un mototolit pliant distribuit din casă în casă chiar de autorul ei.

Tocmai de aceea îndrăznesc să afirm că Aleandru Voicescu, prin intermediul editurii Herg Benet, oferă adevărata literatură, care se regăsește atât în felul de a fi al actualei societăți autohone, cât și în setea de cultură a sa, dăruind povești smulse din cotidianul neșlefuit de idealizări fantasmagorice care vor să păcălească la cântarul vieții, cât și povești science-fiction care își pot afla cu ușurință corespondentul în realitate.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!