Recenzie “12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru” de Jordan B. Peterson

de | mai 16, 2021 | Dezvoltare Personală, Lecturi Motivaționale, Psihologie, Recenzii cărți

Această carte mi-a atras atenția pentru că a fost prezentată la un post de radio, cu mare entuziasm. Am cumpărat-o și nu am regretat decizia, consider că e una dintre cele mai complexe cărți de psihologie practică, scrisă într-un limbaj accesibil publicului larg.

Jordan Peterson, psiholog clinician, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto, a ajuns să publice această carte ca urmare a succesului înregistrat pe site-ul Quora unde răspundea la întrebările adresate de cititori.

Cartea este structurată în doisprezece capitole cu titluri sugestive, dar complexitatea conținutului nu poate fi cuprinsă în acestea. Pentru a-și expune teoriile, autorul ne povestește diverse situații, nu ezită să ne împărtășească întâmplări din propria viață, amintiri din copilărie sau detalii din istoria familiei.

Astfel, în primul capitol Stai drept și trage umerii înapoi insistă pe importanța posturii corpului și pe neurochimia înfrângerii și a victoriei, pornind de la modul de viață al homarilor. Jordan Peterson ne arată că un homar care a fost înfrânt de un adversar își pierde încrederea în sine și nu se va mai încumeta să mai ia parte la vreo confruntare, nici măcar cu homarii pe care i-a învins anterior.

A sta drept înseamnă să ne asumăm vulnerabilitățile, să acceptăm incertitudinile, să abordăm o atitudine încrezătoare, să nu ne lăsăm doborâți de problemele care intervin pe parcursul existenței, să dăm un sens vieții care să înlăture influența corupătoare a disperării fatale.

În capitolul următor ne sunt prezentate noțiunile de ordine și haos, în natură, dar și în viețile noastre. Ordinea este domeniul cunoscutului, asociat simbolic cu masculinul, în timp ce haosul – necunoscutul, sursa ideilor, tărâmul misterios al gestației este asociat simbolic cu femininul.

A fi echilibrat înseamnă a acoperi această dualitate fundamentală: un picior bine înfipt în ordine și siguranță și unul înfipt în haos, potențial, creștere și aventură. Când viața se dovedește dintr-o dată a fi intensă, fascinantă și plină de sens; când ești atât de absorbit de ceva că nu mai percepi trecerea timpului – atunci te plasezi exact pe granița dintre ordine și haos.

Pe parcursul cărții, Jordan Peterson abordează tot felul de idei – pornind de la doctrina creștină și problemele ei, ajungând la manipulare, comunicare, strategii de avansare pe scara ierarhică, suferință, minciună, tendința rațiunii umane de a considera că, ceea ce știe în prezent, are valoare de adevăr absolut.

În capitolul șase, Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea, profesorul descrie Ființa umană, situațiile care i-au făcut pe oameni să ia în considerare crima, uciderea în masă, suicidul. În acest sens face o scurtă incursiune în literatura universală și inserează idei și citate din lucrările lui Goethe, Tolstoi, Nietzche, Alexandr Soljenițîn. Jordan Peterson ne atrage atenția că oamenii au tendința de a construi lucruri în care să trăiască, formulează principii și credințe, dar că uită de valorile inițiale, devin orbi la schimbările din jurul lor, ceea ce atrage suferința. Pe de altă parte, el afirmă că rezolvarea problemelor este la îndemâna tuturor. Oprește acel comportament despre care crezi că e demn de dispreț. Oprește-te din a spune acele lucruri care te slăbesc și îți provoacă un sentiment de rușine. Spune doar acele lucruri care te fac puternic. Fă numai acele lucruri despre care crezi că poți vorbi cu mândrie.

În ultimul capitol, Când întâlnești o pisică pe stradă, mângâi-o, autorul prezintă drama fiicei sale, problemele ei cu artrita reumatoidă juvenilă diagnosticată la vârsta de șase ani, tratamentele și intervențiile chirurgicale prin care a trecut, arătând că trebuie să ne păstrăm echilibrul în ciuda problemelor copleșitoare. Ne îndeamnă să ne conservăm energia, să ne alocăm un timp anume pentru a reflecta la boală sau la criza care ne preocupă, dar să căutăm momente de răgaz și bucurie. Între exemplele enumerate de autor, astfel de momente ar putea fi o fetiță care dansează în stradă, o cafea bună sau afecțiunea unui animal de companie.

E o carte în care am subliniat multe idei, am simțit nevoia să reiau unele pasaje pentru a le înțelege mai bine. Volumul are peste 200 de note de final, note din care am selectat alte două cărți, ale căror idei doresc să le aprofundez. De asemenea, aștept cu nerăbdare să citesc continuarea, „Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viață”.

 

Titlu: 12 REGULI DE VIAȚĂ. UN ANTIDOT LA HAOSUL DIN JURUL NOSTRU
Autor: Jordan B. Peterson
An apariție : 2018
Editura: TREI
Nr. Pagini: 424
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2793

Alte recenzii de la Jordan B. Peterson:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 3 ani, 8 luni, 25 zile și a scris până acum 73 articole. Se află pe poziția 8 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments