Recenzie „Amanta engleză” de Marguerite Duras

Titlu: Amanta Engleză
Autor: Marguerite Duras
An apariție : 2005
Editura: RAO
Nr. Pagini: 128
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Andreea Chiuaru
Publicată la 28.07.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Amanta engleză de Marguerite DurasMarguerite Duras este o prozatoare franceză și regizor de film, autoare a numeroase romane de succes traduse în toată lumea, printre care “Hiroshima, dragostea mea” și “Amanta engleză”.

Titlul romanului te poate duce cu gândul la o poveste de dragoste sau, de ce nu, un triunghi amoros, însă tema acestuia este o crimă comisă într-o liniștită localitate franceză. Cunoaștem autorul crimei și victima, dar nu avem în fața un motiv pentru care aceasta a fost comisă.

O carte despre crima din Viorne așa cum reiese încă din primul paragraf al romanului. Un polițist aflat sub acoperire sosește într-un bar local pentru a afla mai multe detalii. Aflăm identitate victimei (secționată în nouă bucăți aruncate în diferite trenuri de marfă care au trecut în seara crimei prin localitate) și identitatea ucigașului.

Cartea este structurată sub forma unui interogatoriu. Un personaj despre care că este interesat să scrie o carte despre crimă și să afle motivația ucigașei. Trei discuții purtate cu proprietarul barului, soțul ucigașei și autoarea crimei.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Marguerite Duras.

Titlul pornește de la o greșeală de redactare a ucigașei. Aflăm de la soțul acesteia că, în urmă cu mai mulți ani, aceasta obișnuia să trimită scrisori diverse unor ziare franceze. Una dintre principalele preocupări ale acesteia era îngrijirea pe timpul iernii a “amantei” engleze. În franceză, la mente (menta) se pronunță ca l’amante (amanta). De altfel, singurul regret al ucigașei pare să fie grădina pe care o lăsa în urmă o dată cu intrarea în închisoare.

Motivația crimei rămâne un mister și este supusă interpretării. Ce este interesant la acest roman este structura dialogată și, poate, faptul că finalul nu aduce un răspuns întrebării centrale: care a fost motivația crimei?

Aspecte Pozitive:

Structura dialogată, sub forma unui interogatoriu este una extrem de interesantă; un final deschis, supus interpretărilor.

Aspecte Negative:

Nu se oferă un răspuns al întrebării centrale pe baza căreia este construit romanul. Un final deschis care este posibil să nu fie pe placul oricărui cititor.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.