Recenzie „Amanta engleză” de Marguerite Duras

by | Jul 28, 2015 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AMANTA ENGLEZĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Amanta engleză de Marguerite DurasMarguerite Duras este o prozatoare franceză și regizor de film, autoare a numeroase romane de succes traduse în toată lumea, printre care “Hiroshima, dragostea mea” și “Amanta engleză”.

Titlul romanului te poate duce cu gândul la o poveste de dragoste sau, de ce nu, un triunghi amoros, însă tema acestuia este o crimă comisă într-o liniștită localitate franceză. Cunoaștem autorul crimei și victima, dar nu avem în fața un motiv pentru care aceasta a fost comisă.

O carte despre crima din Viorne așa cum reiese încă din primul paragraf al romanului. Un polițist aflat sub acoperire sosește într-un bar local pentru a afla mai multe detalii. Aflăm identitate victimei (secționată în nouă bucăți aruncate în diferite trenuri de marfă care au trecut în seara crimei prin localitate) și identitatea ucigașului.

Cartea este structurată sub forma unui interogatoriu. Un personaj despre care că este interesat să scrie o carte despre crimă și să afle motivația ucigașei. Trei discuții purtate cu proprietarul barului, soțul ucigașei și autoarea crimei.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Marguerite Duras

Titlul pornește de la o greșeală de redactare a ucigașei. Aflăm de la soțul acesteia că, în urmă cu mai mulți ani, aceasta obișnuia să trimită scrisori diverse unor ziare franceze. Una dintre principalele preocupări ale acesteia era îngrijirea pe timpul iernii a “amantei” engleze. În franceză, la mente (menta) se pronunță ca l’amante (amanta). De altfel, singurul regret al ucigașei pare să fie grădina pe care o lăsa în urmă o dată cu intrarea în închisoare.

Motivația crimei rămâne un mister și este supusă interpretării. Ce este interesant la acest roman este structura dialogată și, poate, faptul că finalul nu aduce un răspuns întrebării centrale: care a fost motivația crimei?

🔥 CARTEA AMANTA ENGLEZĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Amanta Engleză
Autor: Marguerite Duras
An apariție : 2005
Editura: RAO
Nr. Pagini: 128
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 28.07.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Structura dialogată, sub forma unui interogatoriu este una extrem de interesantă; un final deschis, supus interpretărilor.

Aspecte Negative:

Nu se oferă un răspuns al întrebării centrale pe baza căreia este construit romanul. Un final deschis care este posibil să nu fie pe placul oricărui cititor.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Andreea Chiuaru este redactor Booknation.ro de 1913 zile și a scris până acum 11 articole. Se află pe poziția 59 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Chiuaru aici. Andreea Chiuaru are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Studentă la Jurnalism, blogger și scriitor cu o mare pasiune pentru literatura clasică.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments