Recenzie „Arsă de vie” de Suad

de | ian. 14, 2018 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA ARSĂ DE VIE ARE REDUCERE PE:

Am vrut parcă de-un veac să citesc povestea-document a fetei Arsă de vie, dar am fugit. Am fugit și m-am ascuns în mine, așa cum facem toți. Am fugit temătoare, înfricoșată, luându-l pe nu în brațe. Am fugit strigând că nu poate fi adevărat și că nicăieri în lume așa ceva, să fii arsă de vie, cu intenție și dorință, nu e posibil. Și, așa cum facem toți, m-am înșelat.

Arsă de vie este povestea lui Suad, narată chiar de ea. Tânăra este născută într-un sat al Orientului, din zona Cisiordaniei, într-o familie cu șase fete și un băiat. Suad își rememorează în Arsă de vie tot parcursul (ne)vieții ei alături de surorile sale, pe care, stânjenită, recunoaște că nu și le mai amintește. În satul în care locuia, tradiția este sfântă. Astfel, dacă o fată împlinește 14 ani și nu e căsătorită, familia nu mai este văzută atât de bine. Suad vrea să se mărite, să scape de familia care o bate, jignește și umilește (deși e ceva normal, bineînțeles), dar nu poate, întrucât trebuie să aștepte până când sora ei mai mare va fi pețită. Totuși, atunci când Suad e pețită înaintea surorii ei, nu rezistă tentației și se dăruiește tânărului, iar pentru acest fapt, devine oaia neagră a familiei. Trebuie să moară, asta e tradiția și asta e pedeapsa pentru nerespectarea ei. Cel delegat pentru a comite fapta este chiar cumnatul protagonistei, care îi toarnă benzină pe cap și îi dă foc.

Arsă de vie a trezit în mine cele mai adânci dureri, pe care le-am trăit, deși n-au fost ale mele. Când un european citește astfel de povești, consideră (cum am făcut, spre rușinea-mi, și eu) că sunt…doar povești. Pentru că este greu să admiți că într-un colț de lume, fetele nou-născute sunt omorâte chiar de mama lor. Pentru că să te naști fată e un blestem, cum ne spune Suad însăși.

Eu sunt o fată şi o fată trebuie să meargă repede, cu capul aplecat, privind în pământ, ca şi cum şi-ar numara paşii. Privirea ei nu trebuie să se ridice, nici să rătăcească de-a dreapta sau de-a stânga drumului, pentru că dacă ochiul ei l-ar întâlni pe cel al unui bărbat, tot satul ar considera-o sharmuta.

Suad trăiește într-un loc îndepărtat și necunoscut nouă, datorită lui Jaqueline, de la Fundația Surgir, care găsește corpul pe jumătate ars. Fața lui Suad a fost refăcută cu ajutorul pielii neafectate de pe picioare, dar trebuie să fie mereu acoperită, pentru că este, cu totul, o cicatrice. Jaqueline le-a spus părinților că Suad e moartă, pentru că, dacă i-ar afla existența, cei doi ar încerca, din nou, să o omoare. Pentru că tradiția trebuie respectată.

Arsă de vie de Suad este o poveste despre supraviețuire, moarte și renaștere. Un discurs narativ greu de citit și înțeles, o scriitură care apasă pe umerii tăi cu o durere de neimaginat. O poveste despre cum poți să lași în urmă un trecut care te-a omorât și să iei în brațe un viitor care a făcut din tine alt om.

P.S. Biografia Arsă de vie este inclusă în Top 20 Biografii recomandate de Booknation.ro

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ARSĂ DE VIE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Suad sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ARSĂ DE VIE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Arsă De Vie
Autor: Suad
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 14.01.2018
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”De la zero la infinit” de Mihail Sebastian Sgrumala

Recenzie ”De la zero la infinit” de Mihail Sebastian Sgrumala

De la zero la infinit se încadrează în categoria de cărți destinate psihologiei omului, categorie care simt că mă atrage din ce în ce mai mult. Însă, spre deosebire de cărțile care conțin termeni și fraze din domeniul de specialitate, aici autorul folosește un limbaj...

Recenzie „Scopul” de Elle Kennedy

Recenzie „Scopul” de Elle Kennedy

În ultima vreme am citit doar cărți serioase, cărți de "oameni mari" așa cum le numesc eu și era cazul să mă întorc la ceva mai relaxant și mai ușor de asimilat. Aveam nevoie de o carte ușoară, pe care să o parcurg repede și fără prea mari bătăi de cap, așa că am ales...

Recenzie ”Civilizații” de Laurent Binet

Recenzie ”Civilizații” de Laurent Binet

Ce-ați zice dacă v-aș propune o carte care să prezinte istoria altfel decât s-a întâmplat? Cum credeți că ar fi stat lucrurile dacă în loc ca America să fie descoperită de Columb, Europa ar fi fost descoperită de incași și invadată de aceștia? Binet ne propune un joc...

0 0 votes
Article Rating
Arianna Suduc este redactor Booknation.ro de 2453 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 1 din 47 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments