Recenzie “Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare” de Suzanne Collins

by | Sep 21, 2020 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA BALADA ȘERPILOR ȘI A PĂSĂRILOR CÂNTĂTOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare este un prequel la Jocurile Foamei. Jocurile foamei e o distopie de succes ce a avut și o ecranizare pe măsură. O lume postapocaliptică redusă la absurd, ca o balanță cu două talere: de o parte plebea, care se zbate să iasă din mocirlă, care se luptă înverșunat pentru fiecare gură de aer, și de cealaltă parte, norocoșii, ce au nevoie de adrenalină pentru a simți din nou că trăiesc și pentru a-și omorî plictisul. Sub fațada poleită a vieții Capitoliului, monstrul sângeros al cruzimii este adus la statut de zeu atotputernic. Un monstru ce se hrănește cu adrenalină. Recenzia completă aici. 

Ce sunt Jocurile? O pedeapsă. Dar de ce Capitoliul n-a recurs la un bombardament, la un război direct, de ce a ales varianta Jocurilor? Crime atroce între copii. Poate li s-a părut cea mai grea pedeapsă. Ce te-ar putea durea mai tare decât suferința și moartea propriului copil? În fiecare an, Districtele își plătesc Tributurile. 24 de copii abandonați într-o arenă care luptă prin orice mijloace supraviețuiască. 24 de copii transformați în monștri. Nu e loc de empatie, de milă sau compasiune. Viața primează, râcâind cruzimea și în cel mai blând suflet. Și cei mai inocenți dintre noi pot deveni ucigași. Firea omenească e dezbrăcată de toate straturile de haine impuse de civilizație și pusă defileze în toată splendoarea ei. Iar copiii lor sunt inferiori copiilor noștri. Cetățeni de rangul doi. Umani, dar animalici.

Jocurile Foamei se țin deja de zece ani. Zece ani au trecut de la rebeliune. Zece ani de când Districtul 13 a fost spulberat. Zece ani de când Capitoliul pedepsește rebelii. Capitoliul și Districtele n-au prins încă gustul drogului. Ideea preluată din antichitate, de la luptele cu gladiatori, sub cunoscuta sintagmă “pâine și circ“, nu și-a atras încă adepții deoarece mijloacele și bugetul sunt reduse. Jocurile n-au opulența și grandoarea celor cu care am fost obișnuiți în trilogie. Sunt încă experimente și încercări de atragere a publicului participe activ. Sunt primii pași ai organizatorilor de a captiva. E prima ediție cu mentori, aleși dintre elevii străluciți ai Academiei. Capitoliul încă se luptă și revină după distrugerile și pierderile provocate de război. Sărăcia domnește, dar este ascunsă din aroganță și mândrie. Prejudecata, discriminarea și ura sunt principalele considerente ale vremii.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Suzanne Collins

E povestea lui Coriolanus Snow, viitorul președinte, actualmente adolescent și mentor angrenat în Jocuri. Orfan, purtând un nume cu pretenții, Snow trebuie să-și motiveze Tributul să câștige. Premiul e șansa lui se scuture de sărăcie și și clădească o viață. Nimeni nu știe familia Snow a fost ruinată de război deoarece orgoliul e boală grea și se hrănește cu admirația și stima celorlalți. Ceea ce afișează Snow – prestanța, curaj, demnitate, aroganță, putere – este doar o mască sub care un copil speriat, înfometat și singur se luptă să respire. Participarea la Jocuri trebuie să fie mâna lui norocoasă și se agață de ea cu disperarea înecatului, iar oamenii aflați pe marginea prăpastiei sunt cei mai periculoși. Este, în esență, cel mai egoist și calculat profitor pe care l-am întâlnit în ultimul timp. Dacă eleganța e condiție obligatorie, pentru orice altăscăpare” se pot găsi scuze. Snow trăiește pentru imagine. Așa a fost educat. Știe fără ea, viața lui se va prăbuși ca un castel de cărți de joc. Vulnerabilitatea statutului îl obligă și scoate ghearele. Și fiecare sacrificiu pe care se vede nevoit -l facă, îi mai smulge o bucățică din suflet.

Încă nu m-am decis dacă Snow e un psihopat genial sau un erou național empatic, dar recomand să-i citiți povestea după ce terminați trilogia.

Titlu: Balada șerpilor și A Păsărilor Cântătoare
Autor: Suzanne Collins
An apariție : 2020
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 544
Limba: Română
Gen Literar: Science Fiction
Publicată la 21.09.2020
Nota recenzorului: 8.5/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Nicolae Iorga afirma că “Un popor care nu-și cunoaşte istoria este ca un copil care nu-și cunoaşte părinţii!”.  Pe acest principiu, autorul, din dorința de a informa opinia publică română asupra Genocidului din 1915, subiect încă prea puțin cunoscut populației din...

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Bună, dragi cititori! Vă îmbrățișez cu aroma de ceai de toamnă și vă invit să descoperim o lume magică împreună. Astăzi este mai mult pentru cei care au în casă sau cunosc un princhindel căruia i-ar putea dărui o carte încântătoare. Romanul Meșterul ceasornicar se...

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Ce mai faceți?! Mi-a fost de dor de voi. Am citit mult zilele acestea și am fost dornică să vă împărtășesc ce am mai descoperit prin lumea cărților. Culorile anotimpului mi-au adus, cu iz de toamnă, cartea Magia punctelor scrisă de Ștefania Tudorache.  Volumul...

Angela este redactor Booknation.ro de 649 zile și a scris până acum 87 articole. Se află pe poziția 15 din 151 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments