Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

by | Aug 9, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CÂND VINA NE DESPARTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de bine scrisă. O zi banală petrecută la grătar poate schimba viața cuiva pentru totdeauna. 

O singură clipă dintr-o simplă zi a schimbat totul 

Încă din primele pagini putem deduce că este vorba de un eveniment destul de grav care a dat viața peste cap celor trei familii. Nu se pune accent doar pe accidentul în sine, ci pe schimbările produse de atunci. Acea zi la grătar a scos la iveală diverse amănunte din viața personajelor. Acțiunea este relatată prin alternarea planurilor temporale – prezentul și ziua grătarului. 

Totul este relatat cu lux de amănunte și niciun personaj sau detaliu nu este pus degeaba. Primele capitole pot produce confuzie, însă misterul zilei cu grătarul se va dezlega treptat. Nu ni se dezvăluie evenimentul decât foarte târziu, iar ceea ce s-a întâmplat nu este chiar ceva neobișnuit. Un simplu accident într-un moment de neatenție. 

Trei familii diferite care duc vieți aparent perfecte

Sam și Clementine sunt doi părinți cum nu se poate mai diferiți: ea este violoncelistă, el lucrează în marketing. Între cei doi se produce o ruptură care se pare că  s-a accentuat în ziua grătarului. Prietenii lor, Erika și Oliver, sunt oameni de carieră care vor ca totul să fie perfect. Ambii provin din familii destrămate: mama ei este bolnavă psihic (are disposofobie, care constă în adunarea lucrurilor inutile în casă), iar Oliver a crescut cu părinți alcoolici. 

Prietenia dintre Clementine și Erika își are rădăcinile în copilărie, dar cele două au fost forțate de împrejurări. Erika ajunge să îi fure din lucruri prietenei sale fără a conștientiza ce face. Încearcă fertilizarea în vitro pentru că Oliver își dorește cu disperare un copil, însă nu reușește. Ca ultimă soluție, își întreabă presupusa prietenă dacă vrea să-i doneze ovule. 

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Liane Moriarty

Vid și Tiffany sunt doi oameni bogați care au o fată și sunt vecinii Erikăi. Ei găzduiesc grătarul cu pricina care a distrus legăturile de familie dintre personaje. Tiffany a fost dansatoare în trecut, însă nu este rușinată să recunoască acest lucru. Soțul ei este mândru de ea și de frumusețea ei. Însă nu vrea ca Dakota sau cei de la noua școală privată la care o înscrie să afle despre trecutul ei. 

Psihanaliză și ficțiune

Autoarea se pricepe să-și analizeze personajele cu precizie, pe care le pune sub lupă cu ajutorul perspectivei narative obiective. Niciuna dintre cele trei femei nu se simte bine cu viața pe care o duce. Întâmplarea de la grătar le-a făcut să-și schimbe perspectivele asupra vieții și să ia deciziile pe care le consideră potrivite. 

Romanul lui Liane Moriarty este unul captivant și foarte reușit. Autoarea are un stil aparte de a lega lucrurile între ele, lucruri care par fără sens la prima vedere. În esență, avem povestea adevărului care distruge relațiile interumane și a senzației de vinovăție pe care o poți simți după ce viața cuiva a fost în pericol.

Titlu: Când Vina Ne Desparte
Autor: Liane Moriarty
An apariție : 2017
Editura: TREI
Nr. Pagini: 576
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 9.08.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur”  de Arina Avram

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur” de Arina Avram

În prima zi de toamnă, am început să citesc un roman care începe tot cu o zi de toamnă. Ce surprindere cu romanul intitulat Coincidență ca număr de aur. Acum, când scriu, afară plouă și florile mele de pe balcon se deschid, parcă vor să mă îmbrățișeze cald. Când am...

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Acum că Seth nu mai poate schimba nimic, speriat de gândul că ar putea să o rănească pe Josie, el pleacă în Andros,  insula unde a copilărit, departe de toți cei la care ține. Dar nu s-ar fi așteptat la ceea ce avea să găsească acolo. Atunci când începe să înțeleagă...

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 418 zile și a scris până acum 53 articole. Se află pe poziția 24 din 150 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments