Recenzie „Ultima aniversare” de Liane Moriarty

de | oct. 31, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Liane Moriarty_Ultima aniversareLiane Moriarty are un stil lejer de a scrie, pe care îl poți urmări destul de ușor. Știe când să folosească umorul și ironia sau când să vinp cu un plot twist care să dea întreaga poveste peste cap. Ultima aniversare mi-a plăcut foarte mult și este la fel de bine scrisă ca restul lucrărilor scriitoarei.

În afară de misterul care i-a oferit insulei autenticitate și notorietate, autoarea scrie și despre alte probleme din viața de zi cu zi ale personajelor. Connie și Rose sunt două surori care au crescut-o pe Enigma, fetița abandonată a lui Alice și Jack Munro. Connie se stinge din viață din cauza bătrâneții, iar casa ei spectaculoasă de pe insula Scribbly Gum i-o lasă lui Sophie, fosta iubită a nepotului ei.

De ce tocmai Sophie și nu una dintre nepoții ei? Ei bine, Connie a văzut-o o singură dată și i-a plăcut de ea. Aceasta este explicația pentru care a ales să-i lase casa unei femei practic necunoscute, judecând după cât de mult a văzut-o.

Sophie intră în familia aceasta misterioasă și nu știe ce o așteaptă. 

Sophie este o femeie care se apropie de 40 de ani și are o dilemă: etse singură și nu are copii. Romantică din fire, aceasta speră să-și găsească alesul. Este exact genul de femeie care așteaptă prințul venind pe un cal alb, chiar și la această vârstă. Se mută pe insula Scribbly Gum și se instalează în casa care a fost a lui Connie. Și asta doar pentru că, la singura ei vizită acolo,  i-a spus bătrânei ce frumoasă este locuința ei.

Primele 70 de pagini m-au pus în dificultate pentru că nu înțelegeam toate acele legături din familia numeroasă. Nu înțelegeam cum pot să dispară două persoane lăsându-și bebelușul singur, ceainicul pe foc și prăjitura la copt. În viața reală nu cred că se poate întâmpla așa ceva, dar lumea te poate surprinde.

Misterul dispariției soților Munro este un secret bine păstrat. Connie și Rose au stabilit că le vor spune adevărul celor din familie doar atunci când vor împlini 40 de ani, fiind o vârstă potrivită pentru aflarea unor vești tulburătoare. Cele două surori au găsit fetița și i-au dat numele Enigma din cauza misterului ce o înconjoară.

Și totuși, ce s-ar fi putut întâmpla? 

Sunt multe variante care îți vin în minte atunci când încerci să ghicești misterul înainte de a-l afla de la personaje. Eu nu l-am ghicit și am fost de-a dreptul bulversată atunci când am ajuns la punctul culminant. Enigma a avut o viață normală și a devenit o mamă și bunică fericită.

Connie și Rose au creat o adevărată afacere bazată pe acest mister și primeau turiști care vizitau casa în care au locuit Alice și Jack. Chiar și urmele lor erau păstrate intacte. Vizitatorii primeau ceai și chec marmorat, prăjitura pe care ar fi lăsat-o Alice Munro la cuptor. După moartea lui Connie, Rose e din ce în ce mai hotărâtă să le spună tuturor adevărul, însă este împiedicată de Enigma.

Grace este o femeie frumoasă care tocmai a devenit mamă, însă trăsăturile ei sunt reci, așa cum au fost dintotdeauna. Nu se bucură de copilul ei și încearcă să evadeze din această viață în care nu se simte fericită și împlinită. Margie este soție și mamă, însă greutatea era o mare problemă pentru ea, până în momentul în care face ceva în privința asta.

Un adevărat amalgam de trăiri și senzații

Romanul aduce mai multe probleme în discuție, printre care complexe din cauza greutății, orientarea sexuală, depresia postpartum sau singurătatea la o vârstă înaintată. Sunt foarte multe personaje și e greu să-ți dai seama care sunt legăturile între ele. Liane Moriarty te ține în suspans de la început și până la sfârșit.

Tot ce vrea cititorul este să afle misterul pe care s-a construit afacerea insulei. Oare ce s-a întâmplat cu soții Munro? De ce au dispărut fără urmă? Au fost uciși sau nu? Ce au ascuns Connie și Rose? Aceste întrebări și le vor pune cititorii de-a lungul poveștii, și nu numai.

Ultima aniversare este o poveste care nu trebuie ratată. Fanii scriitoarei vor rămâne plăcut surprinși de această poveste impresionantă care concentrează un singur mister și atâtea probleme în viețile personajelor.

 

 

Titlu: ULTIMA ANIVERSARE
Autor: Liane Moriarty
An apariție : 2019
Editura: TREI
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 969

Alte recenzii de la Liane Moriarty:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă a fost redactor Booknation.ro și a scris 126 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments