Recenzie „Ultima aniversare” de Liane Moriarty

by | Oct 31, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ULTIMA ANIVERSARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Liane Moriarty_Ultima aniversareLiane Moriarty are un stil lejer de a scrie, pe care îl poți urmări destul de ușor. Știe când să folosească umorul și ironia sau când să vinp cu un plot twist care să dea întreaga poveste peste cap. Ultima aniversare mi-a plăcut foarte mult și este la fel de bine scrisă ca restul lucrărilor scriitoarei.

În afară de misterul care i-a oferit insulei autenticitate și notorietate, autoarea scrie și despre alte probleme din viața de zi cu zi ale personajelor. Connie și Rose sunt două surori care au crescut-o pe Enigma, fetița abandonată a lui Alice și Jack Munro. Connie se stinge din viață din cauza bătrâneții, iar casa ei spectaculoasă de pe insula Scribbly Gum i-o lasă lui Sophie, fosta iubită a nepotului ei.

De ce tocmai Sophie și nu una dintre nepoții ei? Ei bine, Connie a văzut-o o singură dată și i-a plăcut de ea. Aceasta este explicația pentru care a ales să-i lase casa unei femei practic necunoscute, judecând după cât de mult a văzut-o.

Sophie intră în familia aceasta misterioasă și nu știe ce o așteaptă. 

Sophie este o femeie care se apropie de 40 de ani și are o dilemă: etse singură și nu are copii. Romantică din fire, aceasta speră să-și găsească alesul. Este exact genul de femeie care așteaptă prințul venind pe un cal alb, chiar și la această vârstă. Se mută pe insula Scribbly Gum și se instalează în casa care a fost a lui Connie. Și asta doar pentru că, la singura ei vizită acolo,  i-a spus bătrânei ce frumoasă este locuința ei.

Primele 70 de pagini m-au pus în dificultate pentru că nu înțelegeam toate acele legături din familia numeroasă. Nu înțelegeam cum pot să dispară două persoane lăsându-și bebelușul singur, ceainicul pe foc și prăjitura la copt. În viața reală nu cred că se poate întâmpla așa ceva, dar lumea te poate surprinde.

Misterul dispariției soților Munro este un secret bine păstrat. Connie și Rose au stabilit că le vor spune adevărul celor din familie doar atunci când vor împlini 40 de ani, fiind o vârstă potrivită pentru aflarea unor vești tulburătoare. Cele două surori au găsit fetița și i-au dat numele Enigma din cauza misterului ce o înconjoară.

Și totuși, ce s-ar fi putut întâmpla? 

Sunt multe variante care îți vin în minte atunci când încerci să ghicești misterul înainte de a-l afla de la personaje. Eu nu l-am ghicit și am fost de-a dreptul bulversată atunci când am ajuns la punctul culminant. Enigma a avut o viață normală și a devenit o mamă și bunică fericită.

Connie și Rose au creat o adevărată afacere bazată pe acest mister și primeau turiști care vizitau casa în care au locuit Alice și Jack. Chiar și urmele lor erau păstrate intacte. Vizitatorii primeau ceai și chec marmorat, prăjitura pe care ar fi lăsat-o Alice Munro la cuptor. După moartea lui Connie, Rose e din ce în ce mai hotărâtă să le spună tuturor adevărul, însă este împiedicată de Enigma.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Liane Moriarty

Grace este o femeie frumoasă care tocmai a devenit mamă, însă trăsăturile ei sunt reci, așa cum au fost dintotdeauna. Nu se bucură de copilul ei și încearcă să evadeze din această viață în care nu se simte fericită și împlinită. Margie este soție și mamă, însă greutatea era o mare problemă pentru ea, până în momentul în care face ceva în privința asta.

Un adevărat amalgam de trăiri și senzații

Romanul aduce mai multe probleme în discuție, printre care complexe din cauza greutății, orientarea sexuală, depresia postpartum sau singurătatea la o vârstă înaintată. Sunt foarte multe personaje și e greu să-ți dai seama care sunt legăturile între ele. Liane Moriarty te ține în suspans de la început și până la sfârșit.

Tot ce vrea cititorul este să afle misterul pe care s-a construit afacerea insulei. Oare ce s-a întâmplat cu soții Munro? De ce au dispărut fără urmă? Au fost uciși sau nu? Ce au ascuns Connie și Rose? Aceste întrebări și le vor pune cititorii de-a lungul poveștii, și nu numai.

Ultima aniversare este o poveste care nu trebuie ratată. Fanii scriitoarei vor rămâne plăcut surprinși de această poveste impresionantă care concentrează un singur mister și atâtea probleme în viețile personajelor.

 

 

Titlu: Ultima Aniversare
Autor: Liane Moriarty
An apariție : 2019
Editura: TREI
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 31.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recunoașteți că vă era dor de un King. Mie, cu siguranță, îmi era. Iar Duma Key este una dintre poveștile sale de top, absolut captivantă.  Este o poveste cu fantome și spirite negre ce-și testează puterea pe muritori și are ca ambient un cadru de vis. Unul în care,...

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 485 zile și a scris până acum 73 articole. Se află pe poziția 20 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments