Recenzie „Idila hipnotizatoarei” de Liane Moriarty

de | aug. 28, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Liane Moariary este una dintre cele mai talentate scriitoare contemporane și o spun după ce am citit șapte cărți semnate de ea. Dacă prima mea „întâlnire” cu ea a fost Am uitat să fim fericiți, următoarea a fost Marile minciuni nevinovate, unde am descoperit o autoare cu totul diferită. Iar cu Secretul soțului m-a făcut să o îndrăgesc și mai mult.

De data aceasta, cea mai nouă carte apărută în România, Idila hipnotizatoarei, m-a ținut în suspans de la început și până la final. Nu este un thriller psihologic, însă are acel dar de a te face să nu o poți lăsa din mână.

Personajul principal este Ellen O’Farrell și practică hipnoza în cabinetul ei special amenajat din casa moștenită de la bunica ei, care se află la malul mării. Deși viața ei profesională merge foarte bine, nu se poate spune același lucru despre cea amoroasă. În același timp, acceptă situația, dar nu ar spune nu unei relații de lungă durată.

Atunci când îl cunoaște pe Patrick, Ellen este atrasă imediat de el. Este singur, are un job și este atrăgător. Are un băiețel din prima lui căsnicie cu soția care a murit din cauza unei boli incurabile. Totul pare perfect, însă Patrick îi dezvăluie un lucru pe care Ellen îl găsește interesant: Saskia, fosta lui iubită, îl urmărește peste tot. De fapt, îl hărțuiește. Își face apariția acolo unde este și el, îi scrie SMS-uri și se asigură că nu a uitat-o. Ellen este fascinată de faptul că are o relație cu cineva atât de dorit de o femeie și chiar ar vrea să o întâlnească.

Doar că întâlnirea dintre Ellen și Saskia a avut deja loc, numai că protagonista nu știe acest lucru.

Ellen nu știe că una dintre pacientele ei din cabinetul de hipnoterapie este chiar Saskia, „camuflată” sub numele Deborah. Patrick și Ellen se îndrăgostesc unul de celălalt și par fericiți, însă faptul că fosta lui iubită este în peisaj nu le dă liniștea de care au nevoie. Iar această hărțuire poate rea situații destul de periculoase atunci când este dusă la extrem, când nu lași pe cineva să-și vadă de viață, dar nici nu o poți trăi pe a ta.

„Nu poate. Nu mă poate șterge pur și simplu din toate amintirile lui și să mă înlocuiască cu altă femeie. (…) Trebuia să fiu acolo. Trebuia ca el să știe că și eu sunt acolo. Eu voi fi întotdeauna acolo.”

Interesant este că romanul este narat din dublă perspectivă: cea a autoarei, obiectivă, la persoana a III-a, dar și cea a Saskiei, la persoana I. Atunci când citești această carte prin ochii hărțuitoarei, nu ai cum să o urăști atât de tare. Da, este enervantă și nu ar trebui să fie atât de obsedată de fostul iubit încât să nu-l lase să fie fericit alături de actuala parteneră.

Cu toate acestea, nu există scuză pentru comportamentul Saskiei. 

„– Ea nu va pleca niciodată, zise Patrick. Dacă te căsătorești cu mine, va trebui să accepți că ea face parte din pachet. Fiul meu. Maică-mea. Taică-meu. Fratele meu. Hărțuitoarea mea.”

Idila hipnotizatoarei nu are acea răsturnare de situație care se regăsește în cele mai multe dintre romanele autoarei. De fapt, nu se întâmplă nimic ieșit din comun, dar romanul este foarte bine scris, cu umor și ironie, așa cum este stilul lui Moriarty. Cartea abordează niște subiecte interesante, cum ar fi hărțuirea și familia, iar lipsa unui plot twist extrem nu face ca lectura să fie plictisitoare, ci din contră. De fapt, sunt momente care te țin în suspans și vrei să afli cu orice preț ce se întâmplă mai departe.

Liane Moriarty a ajuns să facă parte din topul autoarelor mele preferate și are de ce. Până în acest moment, șapte cărți semnate de ea au fost traduse la noi, dar aștept să mai apară și să scrie altele, pentru că, în mod evident, are talent. Există și elemente de thriller psihologic în unele dintre scrierile ei, cum ar fi Marile minciuni nevinovate sau Secretul soțului. Recomand cu căldură cărțile ei, cu siguranță nu vor dezamăgi!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: IDILA HIPNOTIZATOAREI
Autor: Liane Moriarty
An apariție : 2021
Editura: TREI
Nr. Pagini: 544
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 402

Alte recenzii de la Liane Moriarty:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 1280 zile și a scris până acum 125 articole. Se află pe poziția 8 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments