Bine ați venit la Caraval! Cel mai mare spectacol de pe uscat sau de pe apă. Înăuntru, veți trăi mai multe minuni decât văd cei mai mulți dintre oameni într-o viață. Puteți sorbi magia dintr-o ceașcă și cumpăra vise într-o sticlă. Dar, înainte de a pătrunde cu totul în lumea noastră, trebuie să țineți minte că totul este un joc.

Romanul ne aduce în prim plan povestea a două surori care reușesc să scape de sub strictețea unui tată tiranic atunci când pătrund în intriga periculoasă a unui joc legendar.

Scarlett Dragna a petrecut întreaga viață în teama pentru tatăl ei, în umbra trecutului și a deciziei mamei sale de a-i părăsi. De la plecarea Palomei, Scarlett a făcut totul pentru Tella. A încercat să fie o soră și o mamă bună, pentru ca fata să nu-i simtă lipsa la o vârstă fragedă. Așadar, cu dorința de a-i păstra zâmbetul pe buze, protagonista a scris anual câte o scrisoare pentru Domnul Legend, în care îl ruga să viziteze insula Trisda alături de jucători pentru a-i face o bucurie Tellei de ziua sa.

Aproape pierzându-și speranța într-un răspuns de la Legend, în al șaptelea an de joc, Scarlett primește o scrisoare cu un sigiliu filigranat pe marginile îndoite ale hârtiei – un soare cu o stea în interior și o lacrimă în interiorul stelei, în care stăpânul Caravalului le invită să se alăture jocului.

Scarlett capătă invitația cu câteva zile înaintea nunții sale cu un conte. O nuntă planificată de tatăl său, dar în care fata își pune toată speranța că reprezintă șansa de a o scăpa pe Tella și pe ea însăși din mâinile tatălui.

Așadar, deși este entuziasmată că a fost în sfârșit invitată să participe, nu vrea să lipsească de la nuntă și să riște singura șansă la eliberare. Scarlett deja a luat o decizie, însă sora ei are cu totul alte planuri și împreună cu marinarul Julian se trezesc în Caraval.

Intrați în spectacol, toți decid să joace, iar când Tella este răpită, Scarlett hotărăște că nimeni nu o va opri din a o găsi pe sora sa și din a câștiga. Cu toate astea, competiția este strânsă, pentru că premiul final este o Dorință. Nunta aranjată îi limitează timpul protagonistei, dar odată dat startul, dorințele adevărate ale inimii sale ies la iveală cu cât joacă jocul mai mult.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Stephanie Garber

Din nou sunt fără cuvinte în fața unei cărți. Tot ce îmi doream în timp ce citeam era să mă pierd în carnavalul de noapte creat de Legend, să mă rătăcesc în toate detaliile magice și distractive de pe acea insulă feerică.

Relația puternică dintre cele două surori este foarte bine evidențiată în scenele de la începutul și finalul cărții. Faptul că una din ele asista la actele de violență realizate de către tată asupra celeilalte, n-a făcut decât să întărească dorința de a se proteja una pe altă, iar acesta este motivul care se află la baza întregului plot.

Descrierile care realizau acel cadru fermecător al jocului, oferea totodată și o aură stranie. Legend le dă jucătorilor și spectatorilor o lume fabricată din iluzii. Va încerca alături de actori să îi convingă că este real, dar totul este un joc. Iar tocmai aceste detalii ce par duse la extrem și fac personajul să încerce, în zadar, să se autoconvingă că totul este o iluzie, aduc un aer misterios și întunecat întregului roman.

 

Visele care devin realitate pot fi frumoase, dar, de asemenea, se pot transforma în coșmaruri când oamenii nu se trezesc.

 

Caraval face ca protagonista să devină mai sigură pe sine. Să ia propriile decizii care să o ducă la Tella, dar mai ales, jocul o ajută să-l aleagă pe băiatul pe care îl dorește cu adevărat. Cred că dintre toate personajele, cel mai mult l-am urât pe tatăl fetelor. O ură constantă, pe tot parcursul cărții, nu s-a schimbat deloc ca la celelalte personaje. În rest, am iubit întreaga acțiune și faptul că trăiam pentru puțin timp alături de personaje  în lumea lor.

O poveste de dragoste îmbinată cu una emoționantă într-un cadru fantasy jumătate încântător, jumătate straniu, fac romanul lui Stephanie să fie special. Te antrenează într-o lume mistică și te provoacă să ghicești următorul pas. Și, de ce nu, să intri și tu în competiție. Dar ține minte, este doar un joc!

Titlu: Caraval
Autor: Stephanie Garber
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 436
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 10.02.2018
Nota recenzorului: n/a

Irina Nicoleta
Autor: Irina Nicoleta
Irina e Redactor Activ
Redactor de 1159 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Irina Nicoleta