Recenzie Carrie de Stephen King

by | Nov 15, 2014 | Beletristică, Fantezie, Horror și Thriller, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CARRIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

 Carrie de Stephen King este prima carte horror pe care am citit-o și chiar prima de la Stephen King. Nu știam la ce să mă aștept și am savurat fiecare pagină într-o goană nebună de parcă se termina ziua și nu aflasem ce se întâmplă până la final.

M-a captivat din primele pagini pentru că vedeam totul în fața ochilor: atmosfera din liceele americane, fițele, fetele populare și ratata clasei sa-i zic așa. Carrie este o adolescentă neobijnuită. crescută într-o familie foarte religioasă, cu o mamă care îi impune lucruri fără sens și o traumatizează, care nu reușește să se adapteze în clasa sa. Atrage atenția prin hainele conservatoare și prin atitudinea sa rezervată până la extrem.

Carte începe printr-o scenă care m-a făcut să mă enervez eu pentru personajul principal, dar și pentru discriminarea cu care este tratată. M-am enervat pentru că mama lui Carrie nu i-a spus că o să aibă candva menstruație și a trecut printr-o fază penibilă, menită să o însingureze/îndepărteze și mai mult de colege când, făcând duș după ora de sport începe să țipe la vederea sângelui. Nu știam pentru ce îmi crescuse pulsul: pentru că a fost crescută ca o sălbatică sau pentru că fetele au aruncat cu absorbante în ea? Când i-a zis mamei acasă că trebuia să-i zică și ei că o să i se întâmple asta, a primit bătaie, a fost pusă să se roage singură, într-un loc sinistru, practică obișnuită în casa lui Carrie și i s-a inoculat ideea că ceea ce i s-a întâmplat e pentru că a fost necredincioasă, a avut vreo legătură cu un băiat, nu pentru că așa e normal. Aici îmi venea să mă urc pe pereți și asta pentru că avem în propria țară oameni care își cresc copiii în acest mod, cu diverse particularități. Încă există oameni inadaptați social din cauza educației extra severe de acasă, din lipsa de comunicare și înțelegere, din faptele absurde care li s-au făcut.

Carrie va încerca să se adapteze, să lărgească puțin lațul domestic care o ținea prizonieră, dar nu va reuși. Mama are o atitudine extrem de restrictivă, nu înțelege nevoile fetei, nu acceptă nicio idee nouă și pentru a-și impune ideile apelează la violență. Se apropia balul și Carrie își va croi singură o rochie cu care va străluci la bal și va uimi pe toată lumea, ceea ce nu știe este că băiatul care a invitat-o la bal nu  are nici cea mai mică intenție de a-i lăsa o amintire plăcută. Totul face parte dintr-un plan mai mare în care Carrie va fi umilită în public. După umilința greu de îndurat, sincer nu cred că merita să i se facă așa ceva, Carrie se dezlănțuie. Fata are puteri supranaturale, poate da foc lucrurilor din jurul ei și le va folosi pentru a-și consola mândria. Din victimă se transformă în călău pentru că va da foc școlii în care avea loc balul și toți colegii ei vor muri. Evenimentul e învăluit în mister, nimeni din oraș nu știe cine e de vină, doar câțiva o bănuie pe Carrie.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Stephen King

Nu vă spun finalul pentru că merită să citiți cartea.

Interesant e faptul că deși nu a făcut absolut nimic pentru a-și atrage dușmani, Carrie are persoane care o urăsc. Tot ce e nevoie pentru a avea dușmani, e doar să fi diferit și de neînțeles. Dacă aș putea să ajut toți copiii care nu se pot adapta într-o comunitate sau pe cei care sunt abuzați psihic,fizic și emoțional acasă, i-aș ajuta. Problema e că nu pot. Pot doar să fiu furioasă pe cei care au transformat o fată timidă, reticentă, puțin înapoiată într-o criminală fără scrupule. Pe cei care au făcut-o să-și găsească doza de curaj necesar, dar să o folosească total greșit.

Carrie rămâne o fată abuzată care fără ajutor specializat a ajuns un monstru.

Carrie este povestea unei drame, unei tragedii și unui horror.

🔥 CARTEA CARRIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Carrie
Autor: Stephen King
An apariție : 2013
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.11.2014
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O carte ușor de citit, care creează treptat o atmosferă de mister și de tensiune ce plutește în aer. Suspansul este un punct foarte al scriiturii lui Stephen King. O adevărată delicatesă pentru autorii acestui gen.

Aspecte Negative:

Uneori poate crea repulsie prin imaginile create.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Recenzie ”Occulta” de Cristian Neamțu

Recenzie ”Occulta” de Cristian Neamțu

Într-o lume cu măști la propriu, iar alteori și la figurat, am avut ocazia săptămâna aceasta să gust dintr-o carte care promovează libertatea de exprimare prin însuși conținutul ei. Cristian Neamțu a așternut pe pagini părți din sufletul lui, din conștientizările de...

Recenzie „Darul stelelor” de Jojo Moyes

Recenzie „Darul stelelor” de Jojo Moyes

Jojo Moyes a devenit una dintre autoarele mele preferate. N-am citit trilogia care i-a adus renumele, însă i-am citit majoritatea cărților care au fost traduse până acum. Darul stelelor nu este o carte de romance, așa cum suntem obișnuiți să scrie autoarea. Este o...

Oana Pauna este redactor Booknation.ro de 2083 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 26 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Pauna aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments