Recenzie: “Casa bântuită” de Shirley Jackson

by | Jul 17, 2019 | Beletristică, Horror și Thriller, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CASA BÂNTUITĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

S-au zis atât de multe despre cartea Casa bântuită” de Shirley Jackson că ar fi de speriat, încât m-am așteptat să bage spaima în mine. Însă, deși a fost o carte bună, în nici un caz nu m-a terifiat încât să visez urât sau să ajung să îmi fie frică noaptea. Mă așteptam la ceva mai horror, cu momente imprevizibile care să îmi dea fiori pe șira spinării. Dar nu a fost așa.

Nu contest faptul că romanul “Casa bântuită” de Shirley Jackson este de groază

Dar mai degraba, după părerea mea, este mai mult de fantezie și supranatural. De asemenea, ca gen poate fi numit cu ușurință roman gotic sau horror psihologic. Asta pentru că se axează foarte mult pe ceea ce gândesc personajele, pe ceea ce simt și pe felul în care casa bântuită pune stăpânire pe mințile lor și le joacă feste.

Cartea aceasta a fost publicată inițial în anul 1959. Iar titlul ei original este „The Haunting of Hill House”. Încă de pe atunci a fost proclamată drept una dintre cele mai bune ficțiuni de groază. Iar în ziua de azi mulți scriitori celebri o laudă și o consideră o carte de căpătâi în literatura horror.

În romanul „Casa bântuită” de Shirley Jackson este urmărită șederea a patru persoane diferite în bizara Hill House

Doctorul Montague este cel care îi unește pe toți sub acoperișul acestei clădiri somptuoase, dar monstruoase. El caută de ceva timp o asemenea casă presupus bântuită pentru a studia fenomenele ei pe propria piele. Și a găsit-o! Iar pentru a nu fi singur pe proprietate și a observa elementele supranaturale din mai multe puncte de vedere, invită aici pe alți trei temerari. Două femei și un tânăr, viitorul moștenitor al Hill House.

Theodora este o tânără artistă, cam capricioasă, dar destul de curajoasă. Eleanor este o femeie mai puțin sociabilă, dar sensibilă și cu un trecut bântuit de fenomene poltergeist. Iar Luke, viitorul proprietar al casei este un mic dandy, fără prea multe ocupații, căruia îi place să sustragă diferite nimicuri.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Shirley Jackson

La început traiul lor este tihnit, perturbat doar de lucruri ciudate, pe care apoi și le explică rațional

Dar mai încolo vor trăi pe propria piele diferite episoade supranaturale care îi sperie. Casa bântuită e ciudată. Își are obiceiurile ei rele, dar ziua pare inofensivă. Asta aparte de construcția ei neobișnuită ce sfidează ușor gravitația. Noaptea, în schimb, este o altă poveste. De îndată ce fiecare locuitor al ei merge în camera sa să doarmă, ea se dezlănțuie ca și cum ar fi vie.

Hill House nu încearcă să îi pună pe fugă pe cei care sunt acolo. Ci mai degrabă încearcă să îl sustragă pe unul dintre ei în adâncurile ei. Să îl înnebunească așa cum face de 80 de ani cu fiecare dintre cei care îndrăznesc să rămână în ea peste noapte.

Vei întâlni mister și dramă în majoritatea paginilor cărții, dar suspansul îl vei găsi mai rar. Însă depinde de tine cât de ușor de impresionat ești și cât de multe cărți de genul ai citit.

Titlu: Casa Bântuită
Autor: Shirley Jackson
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 17.07.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 714 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 149 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments