Recenzie “Casa spiritelor” de Isabel Allende

by | Dec 30, 2020 | Familie, Ficțiune, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CASA SPIRITELOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

…ea, care nu credea că lumea era o Vale a Plângerii, ci dimpotrivă, o glumă a lui Dumnezeu, drept care ar fi fost de-a dreptul stupid să o iei în serios, dacă nici El n-o făcea.

Pentru mine, Casa spiritelor este povestea Clarei, pentru că ea a răspândit magia în sânul familiei cu seninătatea, fragilitatea și încăpățânarea ei. Lumea în care se pierde, refugiul ei, pe care soțul său îl urăște deoarece îi este interzis, dar fără de care i-ar fi imposibil s-o recunoască și s-o adore, este nota colorată și distinctă care-i oferă un farmec aparte, irezistibil majorității oamenilor cu care intră în contact. Clara, clarvăzătoarea, a fost preferata mea și dispariția ei m-a întristat și mi-a răpit din plăcerea lecturii. Este saga familiei Trueba ce se întinde pe parcursul a trei generații și acoperă vreo nouăzeci de ani.

Cele patru personaje feminine, cu nume atât de emblematice: Nivea, Clara, Blanca și Alba trăiesc existențe bogate in evenimente, pasiuni și emoții. Femei puternice și pasionale, mame dedicate și soții determinate, își duc existența în umbra autoritarului și vulcanicului patriarh al familiei, Esteban Trueba, stăpânul pretențios și drept, moșierul violent și pasional, senatorul arogant și conservator, soțul veșnic îndrăgostit, tatăl sever, bunicul iubit, omul care și-a pus amprenta pe viața fiecărui membru. Trueba este uraganul ce își dezlănțuie zilnic mânia în mijlocul propriei familii. Are forța și nestotarnicia unui cutremur și nu poate fi înfrânt sau ostoit decât de privirea nevestei, femeia pe care a încercat toată viața s-o cucerească fără a reuși. Dar care de multe ori e atât de ruptă de realitate și total captivată de cealaltă existență a sa, încât îl confundă cu un negustor ambulant pe cel ce îi e soț de ani buni deja.

Nu mă așteptam să-mi placă atât de mult. Nu sunt la prima întâlnire cu Allende, dar e prima dată când nu sunt dezamăgită, din contră. Scriitura a oferit magnetism poveștii. O autobiografie ficțională, o împletitură pasională a vieții de zi cu zi, într-un ținut rupt de civilizație, unde munca e viață, unde unii se nasc și e suficient să viseze la ceva pentru a avea, iar alții, oricât ar munci, nu reușesc niciodată să-și depășească condiția impusă de barierele sociale.

Destinele membrilor familiei Trueba sunt marcate de cruzime și violență, presărate cu tragedii, cu mari cumpene și iubiri interzise. De la nimfa Rosa, până la rebela Alba, femeile Trueba au cunoscut și au trăit cu intensitate maximă iubirea pătimașă și dezamăgirile ei, făcând fiecare aceleași greșeli și reluându-le într-un ciclu neîntrerupt. Mergând pe firul istoric și punând pe tapet frământările politice și schimbările organizatorice, sunt rememorate fapte violente și sângeroase, abuzul autorităților și patimile cumplite îndurate de populația revoluționară, în urma loviturii de stat din ’73 care a eradicat socialismul, prospăt instalat, și a instaurat o dictatură militară extrem de dură.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CASA SPIRITELOR?

Vezi toată lista de cărți scrise de Isabel Allende sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CASA SPIRITELOR CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Casa Spiritelor
Autor: Isabel Allende
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 441
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 30.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 737 zile și a scris până acum 132 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments