Recenzie „Chimista” de Stephenie Meyer

Titlu: Chimista
Autor: Stephenie Meyer
An apariție : 2016
Editura: Trei
Nr. Pagini: 606
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Luiza Potecă
Publicată la 7.02.2018
Nota recenzorului: n/a

Inteligența este o armă deosebit de periculoasă. Oamenii inteligenți nu pot fi controlați. Chimista de Stephenie Meyer este povestea unei femei inteligente, o poveste despre dedesupturile slinoase ale agențiilor guvernamentale, despre cum iubirea își face loc până în cele mai întunecate zone ale lumii.  De la autoarea seriei Amurg iată o nouă capodoberă, o operă ce abordează o zonă cu totul diferită de cea a cărților precedente.

Ne facem niște idei despre oameni, ne creăm o imagine și apoi încercăm să punem persoana adevărată în interiorul ambalajului fals. Și nu întotdeauna lucrurile ies bine.

Oamenii cu siguranță nu sunt ceea ce par în majoritatea cazurilor. În jocurile puterii pe masă nu se aruncă cărțile ci dosarele ce par impecabile. Parții murdare i se dă foc. Dar ce facem cu oamenii care fac parte din ea?  Povestea gravitează în jurul acestui fapt. Tânăra nu are un nume al său, nu are o identitate, nu are o viață. Motivul fugii sale este faptul că a avut o viață în urmă cu 3 ani.

Acțiunea începe din momentul în care fostul său sef îi oferă o cale de scăpare. Dorința de a avea o viață este mai puternică decât orice. Astfel, tânăra pășeste în față, iese din ascunzătoare  și pornește în noua sa misiune. Specialitatea sa a fost interogarea. Capabilă să scoată adevărul de la oricine, cu un portofiu în care nu există eșecuri, sarcina sa este interogarea unui om ce are 2 personalități. Ziua, profesorul bun și amabil, noaptea un om periculos pregătit să împrăștie un virus în toată lumea.

O tactică de război spune așa, când ai 2 scorpioni veninoși  pune-i în același borcan. Se vor omorî reciproc. Iar asta intenționează să facă cele doua agenții. Pe de o parte fata, pe de altă parte un alt agent. Cum îi pornești pe cei doi scorpioni unul împotriva altuia? Oferă-le ceva ce amândoi își doresc. Și anume profesorul care stă întins pe masa de interogatoriu. Un simplu profesor, fără o latură întunecată. Dar, cu un frate geamăn pe care cei de CIA vor să îl scoată din joc.  Totuși această tactică aparent imbatabilă are o fisură. Ce se întâmplă când cei doi scorpioni devin aliați?

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Stephenie Meyer.

Cartea prezintă o luptă care acum are ca premiu nu una, ci trei vieți. Una pentru fiecare ins din borcan. Doar că doi dintre ei mai primesc ceva, un bonus. Un bonus, care îi motivează. Responsabilitatea unei vieți este foarte grea, dar bucuria de a nu fi singur este mult mai mare. Acest lucru pare să îl înțeleagă, în sfârșit, și protagonista noastră.

Am sentimentul că am asteptat un secol ca să fac asta. E ca și cum timpul și-a pierdut continuitatea. Fiecare secundă cu tine e maiimportantă decât zile întegi din viața mea de dinainte de a te cunoaște.

 Un moment este crucial în acțiunea cărții. Alegere fetei. Alegerea dintre a fugi și a începe  o viață cu dragostea sa sau a risca viețile amândurora pentru a-l salva pe celălalt frate. Să își facă griji și pentru alții nu doar pentru ea. Să lupte și pentru alții nu doar pentru ea.  Ce va câstiga? Frica sau curajul? Simțul de conservare sau cel al prieteniei? Și mai important, va risca ea viața dragostei ei?

Aspecte Pozitive:

Mi-a plăcut foarte mult povestea prezentată în carte Complexitatea cărții Acțiunea se desfăsoară liniar, este o carte care te ține cu sufletul la gură dar nu este foarte greu de parcurs.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.