Recenzie „Cimitirul animalelor” de Stephen King

by | Sep 15, 2015 | Horror și Thriller, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CIMITIRUL ANIMALELOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cimitirul-animalelor1Stephen King reușește sa creioneze o poveste care să îl îngrozească chiar şi pe el? Răspunsul este afirmativ: Cimitirul animalelor.

Scris în 1983, romanul Pet Sematary a fost nominalizat la premiul World Fantasy Award un an mai târziu, fiind ecranizat în 1989. Pentru cititorii români, însă, a fost disponibil abia în 2005.

Tânărul doctor Louis Creed se mută împreună cu familia într-un orăşel din statul Maine. Proprietatea lui, printr-o coincindenţă stranie, se află pe mejdina dintre civilizaţie şi sălbăticie: în faţă – drumul naţional, străbătut de camioane periculoase şi, în spate, cimitirul unde puştii din oraş îşi înmormântau animalele mult iubite.

Atras de o forţă mistică, aproape divină, vecinul său, bătrânul Jud Crandall îi devine prieten şi îi arată monumentele funerare din spatele casei.

La scurt timp după aceea, când Louis rămâne singur acasă, blestemul pământului indian se declanşează asupra motanului fiicei lui, Winston Churchill. Jud, care a fost născut pe vremea când oamenii aveau „relaţii mai strânse cu moartea”, îi destăinuie secretul pe care a jurat să îl protejeze.

Există vreun om în stare să reziste tentaţiei de-a se juca de-a Dumnezeu?

Motanul este îngropat în cealaltă parte a pădurii, în cimitirul indienilor, unde se spunea că bântuie un spirit malefic care determină animalele să sfideze legile naturale.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Stephen King

Lumea ocultă a morţii se impregnează în mintea eroului, ca mai departe acesta să încerce un experiment şi mai bizar, în acelaşi loc macabru, stâncos, unde legile fizicii şi ale trecerii în nefiinţă nu mai sunt valabile.

Şi ce poate fi mai rău decât moartea cuiva drag? Doar mortul însuşi.

King vizează, în primul rând, teama lumii contemporane, reliefând-o prin exemple viabile, ce se întorc la cele mai adânci spaime antice şi superstiţioase, prezente în fiecare folclor. Tentaţia luciferică de a te juca cu învierea morţilor nu poate aduce nimic bun, de aceea „oamenii vor coşciuge închise, ca să nu fie nevoiţi să privescă rămăşiţele celuilalt”.

Cu toţii vrem să uităm de Doamna cu coasa, însă mintea umană poate fi mult mai înfricoşătoare decât gândul morţii. Te poate face să tremuri, să faci lucruri nebănuite, chiar să îţi vinzi sufletul în schimbul trupului. Stephen King a reuşit încă o dată să surprindă această latură malefică a firii oculte, malefice.

Cimitirul animalelor este un roman garantat să te îngrozească, numai că secretele nu trebuie aflate oricum, ci în cea mai mare taină, de aceea este recomandat să fie citită fără a fi lăsată din mână. Finalul este glorios şi, totodată, neaşteptat.

Solul din  inima omului e şi mai pietros. Omul cultivă ceea ce poate şi are grijă de ceea ce cultivă.

Titlu: Cimitirul Animalelor
Autor: Stephen King
An apariție : 2015
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.09.2015
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recunoașteți că vă era dor de un King. Mie, cu siguranță, îmi era. Iar Duma Key este una dintre poveștile sale de top, absolut captivantă.  Este o poveste cu fantome și spirite negre ce-și testează puterea pe muritori și are ca ambient un cadru de vis. Unul în care,...

Alexandru Niță este redactor Booknation.ro de 2051 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 34 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments