Recenzie ”Coco Chanel” de Edmonde Charles-Roux

de | aug. 19, 2021 | Biografii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA COCO CHANEL ARE REDUCERE PE:

Edmonde Charles-Roux documentează în peste 600 de pagini, o biografie completă a protagonistei, Gabrielle -cunoscută drept Coco Chanel. Romanul a fost ecranizat în anul 2009, sub numele de Coco avant Chanel.

Charles-Roux a fost o jurnalistă și scriitoare de origine franceză, laureată a premiului Goncourt în 1966, iar munca sa de cercetare și de documentare se vede pe tot parcusul cărții. De altfel, notele sale personale sunt marcate ca note de subsol, la finalul fiecărei pagini. A fost, pentru o perioadă însemnată, redactor al ediției franceze a revistei Vogue.

Cu un decor ce pleacă din sudul Franței și care ajunge până în Spania sau Germania, ce ia forma treptat a războiului, a atelierelor de croitorie sau a defilărilor de modă, povestea expusă este una captivantă.

,,Ucigașii dansau pe muzică de serbare câmpenească.″

Pentru a putea înțelege creațiile marca casa Chanel, este necesară parcurgerea unor episoade marcante din viața lui Coco, multe provenind din copilărie. Gabrielle duce tradiția familiei mai departe, mama sa, Jeanne fiind croitoreasă. Ajunge unde dintre cele mai influente femei din secolul al XX-lea.

Spun că acestă carte oferă o biografie completă pentru că începe prin prezentarea unei istorii de viață a câtorva generații din familia Chanel, vorbește despre tinerețea și maturitatea creatoarei de modă, atât personal cât și profesional și se încheie cu momentul morții lui Gabrielle, într-o zi de duminică.

Reușita se arată pe mai multe planuri: începe prin a produce pălării, accesorii, parfumuri, colecții de haine, dar și de costume pentru teatru. În tot acest timp, viața ei personală cunoaște radicale întorsuri. Fiecare moment este detaliat în paginile romanului, cu nume și situații, cu date și sentimente pe care trebuie să ca Gabrielle să le fi resimțit.

Stilul Chanel este unul iconic până astăzi, reușind să creeze o nouă imagine a femeii, într-o perioadă deloc prielnică: liberă, lipsită de încorsetarea de până atunci, asumată, independentă de bărbații din jurul lor.

Coco Chanel a fost, fără doar și poate, o femeie unică, misterioasă, determinată, impunătoare și un geniu al creației, având în jurul ei prieteni nu mai puțin celebri- Picasso, Max Jacob sau Reverdy.

Romanul transpune, cât de real e posibil, povestea de viață a lui Chanel, axată mai mult pe întâmplările care au avut loc, pe persoanele pe care aceasta le-a cunoscut, pe situațiile limită pe care Coco a reușit să le depășească și oferă o imagine umană unui adevărat star al modei.

Surprinsă la echitație, la petreceri, în calitate de cântăreață, apoi femeie de afaceri, designer, martoră la război, iubită sau cu sufletul sfărâmat, istoria lui Gabrielle ar putea contura un întreg scenariu de film.

Ți-a plăcut recenzia cărții COCO CHANEL?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Edmonde Charles-Roux

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA COCO CHANEL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Coco Chanel
Autor: Edmonde Charles-Roux
An apariție : 2021
Editura: RAO
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 290

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1960 zile și a scris până acum 94 articole. Se află pe poziția 10 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments