Recenzie „Colecţionarul de nuduri” de Mirel Taloş

de | aug. 2, 2018 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Română, Recenzii cărți

Mirel Taloş nu scrie un roman pentru oricine sau oricum. O combinaţie dintre artă, frumos şi iubire, Colecţionarul de nuduri este romanul sufletelor mature, a minţilor imaginative, al operei, al abstractului combinat cu realitate floristică. Acest roman nu face parte din categoria cărţilor citite pe o plajă sub soarele arzător.

Colecţionarul de nuduri se citeşte în fotoliu, cu muzică clasică pe fundal, în timp ce te laşi vrăjit de culori şi nicidecum de cuvinte. Fiecare rând, fiecare frază, te poartă într-o iubire artistică, pastelată, unde recunoaşterea şi magia artei desprinsă de pe buzele iubitei te poate purta pe urmele unei iubiri nemuritoare.

Dragostea este un torent fără care sentimentul vital, pur şi simplu, nu există. Da, dragostea e absolut necesară pentru un sentiment de împlinire.

O galerie de artă, o colecţie inedită de nuduri, te poate arunca într-o iubire mistuitoare pe care, deşi o ştii fără continuitate, nu te poţi abţine din a nu o gusta fie şi pentru o clipă. Iar atunci când aleasa inimii tale denotă un grad major de admiraţie şi creativitate, stimulându-ţi latura artistică, te laşi înrobit pe vecie.

Dragostea este o posibilitate permanentă, la fel cum, spun filosofii acestui secol, moartea este o posibilitate permanentă. Şi cu una, şi cu cealaltă te poţi întâlni oriunde, oricând, dintr-o simplă întâmplare. Nu vreau să-i spun destin, întrucât ceea ce se numeşte îndeobşte destin e o simplă nerozie. Se vorbeşte întotdeauna de destin după ce s-a întâmplat ceva în viaţa cuiva, bun sau rău. „Destinul” e o simplă concluzie neghioabă, trasă după ce faptele sunt consumate, poate pentru a le da o explicaţie şi a trece astfel mai uşor peste ele.

Această magie, această iubire mistuitoare, se va concretiza peste ani în amintiri şi sentimente ce uneori te vor înviora doar pentru simplu fapt că ţi-a fost dat să le trăieşti, şi alteori te vor întrista fiindcă ţi-au fost arătate doar pentru o clipă, lăsându-te apoi pustiit şi amorţit.

Mirel Taloş are darul de a transforma iubirea într-o operă de artă. Şi nu oricum. O presară cu drame sentimentale, cu culorile vii ale artei, cu frumuseţea unei minţi pe potriva sufletului, cu avalanşa iubirii trăite cu ochii larg deschişi ai inimii, asta în timp ce mintea ţi se perindă printre tablouri.

În orice moment suntem două fiinţe diferite: ceea ce suntem şi ceea ce putem deveni. În ceea ce suntem lucrurile sunt deja date şi nu le mai putem schimba: locul unde am crescut, familia, rudele, prietenii cu care ne-am format, amprenta şcolii, drumul nostru profesional. În acelaşi timp, ca un miracol al existenţei, suntem o posibilitate.

Colecţionarul de nuduri a ieşit din lista mea de lecturi obişnuite, de altfel nepotrivite unui suflet încă neexperimentat ca al meu. Cu toate acestea, m-au surprins cuvintele line, frumos armonizate ce te cuceresc constant. Mirel Taloş te poartă prin galerii de artă, prin povestea de dragoste, dar şi de colecţionar de nuduri, al lui Paul Manet, fiind un bun companion al iubitorilor de artă şi abstract.

Acest roman altfel, al sufletelor mature, este disponibil pe site-ul Editurii RAO şi în librăriile pertenere.

Titlu: COLECŢIONARUL DE NUDURI
Autor: Mirel Taloş
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1829

Alte recenzii de la Mirel Taloş:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments