Recenzie “Concert în memoria unui înger” de Eric-Emmanuel Schmitt

de | iul. 15, 2022 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CONCERT ÎN MEMORIA UNUI ÎNGER ARE REDUCERE PE:

Sunt la a doua carte a autorului, dar cu siguranță nu la ultima. Vă zic un secret, deja am mai procurat câteva cărți de același autor. L-am descoperit pe Eric-Emmanuel Schmitt prin celebrul său roman “Oscar și Tanti Roz”. Mi-a plăcut enorm, m-a emoționat. De aceea am revenit cu drag la el. Și de data aceasta nu m-a dezamăgit.

Cartea este compusă din patru nuvele. Aparent la prima vedere separate și fără legătură între ele, nuvelele au în comun pe Sfânta Rita, madona cauzelor pierdute sau disperate.

În prima nuvelă, o doamnă în vârstă este achitată de justiție de omuciderea celor doi foști soți și dispariția amantului din urmă. Însă, ea este pe cale de a-și ispăși păcatele având drept duhovnic spiritual un preot tânăr.

În cea de a doua nuvelă un marinar aflat pe mare primește o telegramă în care i se comunică că una dintre fetele sale a decedat. Având patru fete și în imposibilitatea de a afla care dintre ele a decedat simte o adevărată agonie la gândul că a fost imparțial în oferirea afecțiunii față de ele.

A treia nuvelă scoate în prim-plan un accident din adolescență menit să bulverseze total viețile celor doi tineri implicați. Un tânăr cu trăsături angelice și purtare exemplară este lăsat să se înece de către un al doilea, egoist, interesat doar de competiție și premiu.

Dacă îți place recenzia cărții CONCERT ÎN MEMORIA UNUI ÎNGER, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Eric-Emmanuel Schmitt

Ultima nuvelă este cireașa de pe tort scoțând la iveală cuplul președintelui Franței. Un cuplu în care domină indiferența soțului, interesat doar de mandatul de președinte și de amantele fără număr. Îi va reuși primei doamne răzbunarea?

Autorul evidențiază în toate cele patru nuvele transformarea personajelor, o trecere de la rău la bine sau viceversa. Principala problematică dezbătută aici este “putem să ne schimbăm”? Dar mai ales atunci când ne schimbăm, o facem în mod voluntar sau avem nevoie de un impuls puternic? În lupta dintre propria dorință și temperament, cine iese învingător? Avem dreptul la propria alegere? Există libertate? Îi dăm dreptate lui Descartes care susține existența ei, sau lui Spinoza care afirmă inexistența libertății?

Autorul te cucerește prin stilul simplu la prima vedere, însă care tratează teme sensibile și profunde. În această carte am descoperit un alt Schmitt, mai puțin sentimental decât în “Oscar și Tanti Roz” (o idee subiectivă, ca doar nu am plâns și aici); însă la fel de profund în meditații.

Quel sentiment ne porte pas sur sa peau son contraire, tel le tissu sa doublure? Quel amour est libre de haine? La main qui caresse saisira tout à l’heure le poignard. Quelle passion exclusive ignore la fureur. N’est-on pas capable de tuer avec l’impulsion qui unit, celle par laquelle on transmet la vie? Nos sentiments ne sont pas changeants mais ambigus, noirs ou blancs selon l’impact, tendus entre leurs contradictions, ondulants, serpentins, capables du pire comme du meilleur.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CONCERT ÎN MEMORIA UNUI ÎNGER CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: CONCERT ÎN MEMORIA UNUI ÎNGER
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2018
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 13111

Alte recenzii de la Eric-Emmanuel Schmitt :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 470 zile și a scris până acum 210 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments