Recenzie “Oscar și Tanti Roz” de Éric-Emmanuel Schmitt

de | mart. 9, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Cât de frumoasă e cartea aceasta. Deși are un subiect trist și deci intuiești deznodământul tragic, pe durata lecturii simți căldură, inocență, bunătate.

Protagonistul romanului este Oscar, un băiețel bolnav de cancer care locuiește în spital. Deși mic, copilul înțelege mai mult decât cei maturi intuiesc și în cele din urmă el este cel care le dă o lecție de viață maturilor. Fiindcă Oscar nu este un copil obișnuit. Cu mintea ageră, el impresionează prin modul de a primi viața așa cum este ea.

Cea care îi este alături și îi intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână. Ea este cea care îi insuflă lui Oscar ideea de a scrie scrisori lui Dumnezeu pentru a-i povesti despre viața lui în spital. Prin acest ritual jurnalier Oscar începe să trăiască fiecare clipă și să-i inspire și pe cei mari să facă la fel că doar “singura soluție la viață este să trăiești.”

Tanti Roz nu este doar o tanti bună care îi face pe plac, ea este și un izvor nesecat de povești moderne, originale și de care Oscar rămâne mereu încântat. Tanti Roz chiar clădește un viitor închipuit al lui Oscar. El trebuie să trăiască în fiecare zi, viața sa din 10 ani. Aceasta mi s-a părut o metaforă fabuloasă menită să ne aducă aminte de cât de efemeră și scurtă este viața. Dar și ne face să ne privim viața dintr-o altă perspectivă.

Doar când îți dai seama că viața îți poate trece precum o clipă începi să trăiești cu adevărat. Într-adevăr, existența pe pământ este efemeră și de multe ori uităm că suntem muritori. Amânăm lucruri sau evenimente care contează, pentru a atrage atenție unor alte lucruri lipsite de importanță, dar care ne prind în rutină și ne consumă. Mi-a plăcut mesajul transmis de autor: de a iubi viața și a trăi fiecare clipă.

Este o carte care îți va trezi un amalgam de sentimente: tristețe, milă, însă și admirație, curaj și dragostea de viață.

Încerc să le explic parinților mei că viața e un dar buclucaș. La început ai tendința să-l supraestimezi crezând că viața pe care ai primit-o este veșnică. Apoi, dimpotrivă, îl subestimezi, găsind că-i o porcărie, scurtă de nu-nțelegi nimic din ea și pe care uneori ți-ar veni s-o arunci de să nu se vadă. Abia către sfârșit pricepi că nu-i vorba de nici un dar, ci de un simplu împrumut. Pe care trebuie să încerci să-l meriți.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: OSCAR ȘI TANTI ROZ
Autor: Éric-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2012
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 114
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 367

Alte recenzii de la Éric-Emmanuel Schmitt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 470 zile și a scris până acum 210 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments