Recenzie Cortina de Milan Kundera

by | Sep 27, 2018 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CORTINA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Singurul lucru care ne rămâne de făcut în fața acestei ineluctabile înfrângeri pe care o numim viață este de a încerca s-o înțelegem. (pag.16)

     Cortina (eseu în șapte părți ) de Milan Kundera (născ. 1aprilie 1929 la Brno, Cehoslovacia) este, așa cum anunță titlul, un text despre literatură; citind cartea, ne aflăm în fața unui povestitor – analist pe care mă văd ispitită să-l asemăn cu un profesor inteligent, erudit , carismatic (chiar în ciuda unor mici derapaje), care tălmăcește pentru noi unele dintre marile capodopere din literatura universală și chiar, ne atrage atenția asupra unora pe care nu le-am descoperit poate încă.

Scriitorul francez de origine cehă, stabilit în Franța din 1975 a scris poezie, nuvelă, eseu, fie în cehă, fie în limba franceză; a debutat ca romancier în anul 1967 cu Glumă. Cea mai cunoscută dintre cărțile sale,  Insuportabilă ușurătate a ființei (1984) este, în mod curios, cea pe care autorul o apreciază drept cea mai proastă lucrare a sa.

Istoria literaturii cu  personajele, cotiturile, parcursul – desigur, nu toate, și trecute prin filtrul scriitorului ceh – este, zic eu, cel puțin interesantă, pentru un pasionat de lectură, așa încât, o încercare de a citi despre ea, sub forma unei viziuni de ansamblu, este,  deopotrivă utilă și plăcută.

Câteva nume sunt menționate mai des, între care : Rabelais, Cervantes, Joyce, Kafka, Dostoievski, Marquez, Flaubert, altele, mai puțin. Pe fiecare dintre ele, abordandu-le, scriitorul ne dă ocazia de a descoperi poate o nouă perspectivă, un alt unghi.

Pe alocuri, unele răni sunt nemilos presate, cum ar fi cea a ipocriziei de a admira mai puțin oameni de cultură contemporani, suspinând , în schimb, după cei care nu mai sunt de mult printre noi.

Punându-și întrebări, făcând analize, trăgând concluzii și filozofând, autorul ne trece prin frământări ca :

rațiunea de a fi a artei romanului –  înțelegerea vieții;

momentul în care cunoaștem de fapt viața ( marile sau micile evenimente );

cum aspiră să fie recepționate personajele ( admirate, aprobate, acceptate ori înțelese )

locul și importantă istoriei în înțelegerea operei, personajelor, autorului

deschizatorii de drumuri în literatură, cu aferentul travaliu

Într-un alt punct, autorul se întreabă – și noi, o dată cu el – dacă nu cumva uzitarea unor mijloace complemenare, cum ar fi  componenta de natură științifică (un Zola de exemplu ) , filozofică, intervențiile meditative nu “diluează” substanța romanului, pierzându-i din mesaj sau, și mai departe, dacă nu cumva stau mărturie a unei incapacități de a fi pe doar și deplin  romancier.

De altfel, dacă ne trece prin mâini doar o singură carte a lui Milan Kundera, vom vedea imediat că este adeptul unei scriituri mai degrabă condensate, cu multiple și diverse uși de intepretare și teme pentru acasă, lăsate la îndemâna cititorului.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Milan Kundera

Destule de gândit și aflat, lecturând Cortina. Nu plecați însă la acest drum, fără concentrarea necesară unei cărți de forma eseului.

Citiți! Citiți Milan Kundera! Citiți Cortina!

NOTA : 8 / 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

🔥 CARTEA CORTINA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Cortina
Autor: Milan Kundera
An apariție : 2008
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 174
Limba: Română
Gen Literar: Publicistica, eseu
Publicată la 27.09.2018
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 1815 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 11 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments