Recenzie „Cum învață copiii” de John Holt

de | nov. 4, 2022 | Dezvoltare Personală, Educație, Lecturi Motivaționale, Părinți și copii, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CUM ÎNVAȚĂ COPIII ARE REDUCERE PE:

John Holt a ajuns celebru după publicarea volumului How Children Fail (Cum eșuează copiii) prin care promova  scolarizarea la domiciliu. Deși el trăit în secolul XX (1927–1985), ideile lui continuă să aibă impact asupra părinților din lumea întreagă și în zilele noastre.

Cum învață copiii a fost publicată pentru prima dată în anul 1964 și a fost tradusă în limba română și publicată la Editura Trei în anul 2015. Cartea este de actualitate pentru că natura firii umane este aceeași, indiferent de evoluția  formei de organizare a societății.

Autorul a observat cu atenție mai mulți copii, modul în care aceștia au acționat, au reacționat și au interacționat în diverse împrejurări și ne împărtășeșete concluziile lui.

John Holt afirmă că copiii învață cel mai mult înainte de a merge la școală, și de asemenea, că ei învață mai repede decât adulții. De ce? Pentu că ei au un alt stil de învățare.  Memoria funcționează mai bine când copilul are experiențe plăcute și nu se simte constrâns.

Dacă îți place recenzia cărții CUM ÎNVAȚĂ COPIII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de John Holt

Când copiii au ocazia să împrovizeze, să cânte sau să povestească, dezvoltarea vocabularului și a limbajului este mult mai rapidă. Adesea, copiii sunt mai interesați să îi imite pe adulți decât să se joace cu jucării scumpe. De multe ori părinții se tem să lase obicte în mâna copilașilor, dar, de cele mai multe ori copiii le mânuiesc cu atenție și nu le strică. Cu toate acestea, obiectele de valoare sau cele care îi pot răni ar trebui amplasate în locuri sigure, unde micuții nu au acces.

Autorul îndeamnă părinții să fie atenți la atitudinea copiilor, să inițieze jocuri în funcție de starea de spirit a acestora, să nu urmărească în permanență ca tot ceea ce zic și ce fac să aibă un caracter didactic. De ce? Pentru că cei mici sunt capabili să perceapă acțiunile forțate, dirijate, iar efectul este departe de cel așteptat. În loc să să își dezvolte abilitățile, copiii învață să poate măști și să se comporte artificial, ca să le facă pe plac părinților.

Singurul motiv bun pentru a ne juca cu copiii este că îi iubim şi ne face plăcere să ne jucăm cu ei şi să ne bucurăm împreună cu ei de aceste jocuri, nu pentru că vrem să intre la facultate într-o zi. Jocurile sunt amuzante şi utile pentru copii pentru că ne plac copiii şi jocurile.

Atunci când un copil este forțat să facă ceva care îi provoacă frică, el nu va deveni mai curajos, ci el va fi mai timid și mai anxios și va cauta soluții să se eschiveze de experiențele care îi provoacă acele stări de disconfort.

John Holt recomandă ca adulții să ofere copiilor timpul necesar pentru a-și construi propriul model mental asupra diverselor aspecte din lumea înconjurătoare, întrucât este imposibil să aibă loc un transfer se informație din mintea adultului în cea a copilului.

Consider că volumul de față este o carte utilă părinților pentru că descrie întâmplări concrete care sprijină opiniile autorului. Din întreaga carte răzbate mesajul de încurajare să aibă încredere în copiii lor, să fie modele demne de urmat, să pună la dispoziția copiilor informațiile, dar să îi lase pe copii să experimenteze și să tragă concluzii.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CUM ÎNVAȚĂ COPIII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: CUM ÎNVAȚĂ COPIII
Autor: John Holt
An apariție : 2014
Editura: TREI
Nr. Pagini: 296
Limba: Română
Gen Literar: Parenting si familie
Nota recenzorului: 8.5 / 10
Vizualizari recenzie: 3196

Alte recenzii de la John Holt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 686 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 17 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments