Recenzie „Cum învață copiii” de John Holt

de | nov. 4, 2022 | Dezvoltare Personală, Educație, Lecturi Motivaționale, Părinți și copii, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CUM ÎNVAȚĂ COPIII ARE REDUCERE PE:

John Holt a ajuns celebru după publicarea volumului How Children Fail (Cum eșuează copiii) prin care promova  scolarizarea la domiciliu. Deși el trăit în secolul XX (1927–1985), ideile lui continuă să aibă impact asupra părinților din lumea întreagă și în zilele noastre.

Cum învață copiii a fost publicată pentru prima dată în anul 1964 și a fost tradusă în limba română și publicată la Editura Trei în anul 2015. Cartea este de actualitate pentru că natura firii umane este aceeași, indiferent de evoluția  formei de organizare a societății.

Autorul a observat cu atenție mai mulți copii, modul în care aceștia au acționat, au reacționat și au interacționat în diverse împrejurări și ne împărtășeșete concluziile lui.

John Holt afirmă că copiii învață cel mai mult înainte de a merge la școală, și de asemenea, că ei învață mai repede decât adulții. De ce? Pentu că ei au un alt stil de învățare.  Memoria funcționează mai bine când copilul are experiențe plăcute și nu se simte constrâns.

Dacă îți place recenzia cărții CUM ÎNVAȚĂ COPIII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de John Holt

Când copiii au ocazia să împrovizeze, să cânte sau să povestească, dezvoltarea vocabularului și a limbajului este mult mai rapidă. Adesea, copiii sunt mai interesați să îi imite pe adulți decât să se joace cu jucării scumpe. De multe ori părinții se tem să lase obicte în mâna copilașilor, dar, de cele mai multe ori copiii le mânuiesc cu atenție și nu le strică. Cu toate acestea, obiectele de valoare sau cele care îi pot răni ar trebui amplasate în locuri sigure, unde micuții nu au acces.

Autorul îndeamnă părinții să fie atenți la atitudinea copiilor, să inițieze jocuri în funcție de starea de spirit a acestora, să nu urmărească în permanență ca tot ceea ce zic și ce fac să aibă un caracter didactic. De ce? Pentru că cei mici sunt capabili să perceapă acțiunile forțate, dirijate, iar efectul este departe de cel așteptat. În loc să să își dezvolte abilitățile, copiii învață să poate măști și să se comporte artificial, ca să le facă pe plac părinților.

Singurul motiv bun pentru a ne juca cu copiii este că îi iubim şi ne face plăcere să ne jucăm cu ei şi să ne bucurăm împreună cu ei de aceste jocuri, nu pentru că vrem să intre la facultate într-o zi. Jocurile sunt amuzante şi utile pentru copii pentru că ne plac copiii şi jocurile.

Atunci când un copil este forțat să facă ceva care îi provoacă frică, el nu va deveni mai curajos, ci el va fi mai timid și mai anxios și va cauta soluții să se eschiveze de experiențele care îi provoacă acele stări de disconfort.

John Holt recomandă ca adulții să ofere copiilor timpul necesar pentru a-și construi propriul model mental asupra diverselor aspecte din lumea înconjurătoare, întrucât este imposibil să aibă loc un transfer se informație din mintea adultului în cea a copilului.

Consider că volumul de față este o carte utilă părinților pentru că descrie întâmplări concrete care sprijină opiniile autorului. Din întreaga carte răzbate mesajul de încurajare să aibă încredere în copiii lor, să fie modele demne de urmat, să pună la dispoziția copiilor informațiile, dar să îi lase pe copii să experimenteze și să tragă concluzii.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CUM ÎNVAȚĂ COPIII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: CUM ÎNVAȚĂ COPIII
Autor: John Holt
An apariție : 2014
Editura: TREI
Nr. Pagini: 296
Limba: Română
Gen Literar: Parenting si familie
Nota recenzorului: 8.5 / 10
Vizualizari recenzie: 1637

Alte recenzii de la John Holt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 629 zile și a scris până acum 43 articole. Se află pe poziția 18 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments