Când m-am apucat să ascult audiobookul „Curajul de a nu fi pe placul celorlalți” de Ichiro Kishimi, Fumitake Koga, nu căutam de fapt această carte. Doream de fapt să ajung la volumul „Curajul de a fi vulnerabil” al lui Brene Brown. Dar am zis că de vreme ce am ajuns aici, oricum având bestsellerul japonez pe lista de citit, aș face bine să mă opresc la el.
Subtitlul cărții de psihologie pe care am ascultat-o de curând este „Cum să fii liber, să îți schimbi viața și să fii cu adevărat fericit”
Nu există cineva care să nu fi zis aceste cuvinte cel puțin o dată. Probabil nimeni niciodată nu a fost cu adevărat fericit și împlinit de la începutul și până la sfârșitul vieții sale. Știu, sună probabil pesimist, dar probabil e și adevărat.
Mereu vom dori să fim mai buni, să fim altfel, să avem ce are altul, indiferent cât de frumoși, inteligenți, bogați sau sociabili am fi
Mereu vom găsi ceva la vecinul, colegul, prietenul care ne va atrage și pe care dorim să ni-l însușim. Fie că e vorba de o trăsătură fizică. Fie că e vorba de o calitate sau de o aptitudine.
Să nu-mi ziceți că nu e așa, că nu vă cred.
Însă cartea asta, „Curajul de a nu fi pe placul celorlalți” vrea să ne arate că se poate să fim fericiți cu noi înșine așa cum suntem. Fără să fim pe placul tuturor, fără să căutăm mereu validare. Fără să dorim să ne fi născut în alt timp și în altă familie.
Totodată, teoriile din acest volum ne arată cum ne putem totuși schimba pe noi înșine oricând și că trecutul sau viitorul nu au nici o influență asupra fericirii noastre din prezent. Acesta e momentul ce trebuie trăit și valorificat la maxim. Și din punctul ăsta de vedere, cartea de psihologie îmi amintește de o altă carte de dezvoltare spirituală citită de curând – „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle.
Cartea „Curajul de a nu fi pe placul celorlalți” este croită drept un dialog între un filozof și un tânăr
Nu neapărat adept și deloc deschis la noile teorii pe care le aude pentru prima dată. De fapt, cei doi protagoniști care dialoghează sunt chiar autorii volumului – Ichiro Kishimi, Fumitake Koga. Iar scrierea este rezultatul a mai mulți ani de întâlniri și discuții între cei doi, dezbătând subiectul libertății și fericirii personale.
Dar, bănuiesc eu, pentru a fi simplificat totul, cartea a fost gândită sub forma acestui dialog deschis, bazat pe 5 nopți de conversații, în care cei doi discută, argumentează și pun la îndoială tematica amintită mai sus.
Cartea este de fapt o înșiruire structurată a teoriilor psihologiei individuale ale lui Alfred Adler, unul dintre cei trei mari reprezentanți ai psihologiei secolului 19. Cu toate acestea, pe lângă nume precum Sigmund Freud sau Carl Jung, Alfred Adler este mai puțin cunoscut.
Așadar, în dialogul dintre filosoful adept al teoriei lui Adler și tânărul curios, dar sceptic, aflăm treptat despre cum fiecare dintre noi își poate determina direcția în viață de unul singur. Liber de constrângerile din trecut sau de așteptările pe care le au alții de la noi sau noi de la propriul viitor.
Volumul „Curajul de a nu fi pe placul celorlalți” ne ghidează prin concepte precum iertarea de sine, grija de sine și iubirea de sine
Menținând totodată o minte limpede și fără prejudecăți. Dacă vei asculta sau citi cu atenție cartea vei putea căpăta curajul de a te schimba chiar acum și aici. De a ignora limitările pe care ți le pui singur sau care îți sunt puse mereu de alții.
Cartea este minunată și chiar ascultată cu atenție și nu neapărat citită, tot te poate face să îți pui întrebări. Dar mai ales să găsești soluția pentru a descătușa puterea din tine pentru a găsi acea fericire după care tânjești dintotdeauna. Recomand!
