Recenzie „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle

de | feb. 22, 2022 | Dezvoltare Personală, Lecturi Motivaționale, Recenzii cărți

coperta Puterea prezentului de Eckhart TolleConsider că „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle este o carte pentru oricine, dar care nu poate fi citită oricând în viață și nici oricum. Din înțelepciunea acestui volum putem trage foloase cu toții dacă vrem să devenim mai prezenți în viața noastră, mai conștienți de noi și de clipa de față. Dar trebuie să ne și străduim un pic să o înțelegem, să ne luăm un timp pentru a o cuprinde și a asimila informațiile din ea.

„Puterea prezentului” e o carte de dezvoltare personala sau mai degrabă de dezvoltare spirituală aș zice

La început mi-a venit destul de greu să o parcurg. Și motivele sunt tocmai cele pe care le-am amintit mai sus. Nu e un ghid chiar atât de ușor. Trebuie să fii atent la cuvintele din el, la ce îți transmite. Ideea e că te poate ajuta să trăiești în prezent. Să trăiești clipa la maxim, fără să te gândești la un trecut care te-a marcat și fără să te grăbești spre un viitor pe care ți-l închipui mereu mai bun decât prezentul.

Însă tocmai asta mi-a venit mie greu să fac. În loc să citesc și să absorb fiecare paragraf în parte, eu mă grăbeam să trec la următoarea pagină și să o termin cât mai repede. E evident că nu trăiam deloc în prezent. Nu eram prea atentă la ce scria în ea. Nu învățam nimic. Eu voiam doar să se termine mai repede ca să trec la altă carte mai atrăgătoare. Eventual ceva de ficțiune.

Nu am fost niciodată atrasă de cărțile de dezoltare personală sau dezvoltare spirituală

Nu aș fi crezut vreodată că ideile dintr-o astfel de carte m-ar putea ajuta pe mine în mod special sau că i-a ajutat vreodată cu adevărat pe alții.

Până când am parcurs câteva pagini în liniște totală, fără muzică pe fundal, fără să fiu întreruptă, așezată comod și concentrată pe fiecare frază în parte. Așa mi-am dat seama că se poate trăi în prezent, atent doar la ce se face în acea clipă. Fără distrageri, fără gânduri către viitor, fără frustrări și planuri grăbite către următoarea clipă.

Se poate trăi frumos și calm, dar necesită concentrare și o voință maximă. Să te gândești doar acolo, să fii una cu ceea ce faci într-un anumit moment este probabil un dar pentru puțini. Un dar sau un talent. Ori poate o abilitate dobândită după foarte multă practică, concentrare, atenție și înțelepciune.

Eu nu vreau să mă pripesc sau să mă laud că da, uite, eu am înțeles ce e cu cartea asta și pot aplica perfect ce se spune în ea. Nu e deloc așa deoarece nu simt că am ajuns la acea iluminare despre care se vorbește. Nu am ajuns la acea abandonare a tot pentru a fi prezentă 100% doar asupra a ceea ce fac.

Eu încerc să aplic cât mai des ceea ce am învățat din „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle

Iar atunci când simt că mintea iar o ia razna și alunecă în viitor, la ceea ce voi face în continuare, sau în trecut, la ceea ce am făcut la un moment dat și m-a marcat, mă forțez să revin în prezent, pentru a trăi aici și acum ce se întâmplă.

În plus, un lucru descoperit pe propria piele legat de citirea eficientă a acestei cărți este că ai nevoie de o liniște maximă pentru a te concentra pe înțelepciunea oferită de ea. Cel puțin în cazul meu așa au funcționat lucrurile.

Titlu: PUTEREA PREZENTULUI
Autor: Eckhart Tolle
An apariție : 2016
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Spiritualitate, ezoterism
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1720

Alte recenzii de la Eckhart Tolle:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman
Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman

Nimic nu se compară cu acel sentiment de disperare pe care îl ai atunci când îți place ceea ce citești și continui o anumită serie. Așa am pățit eu cu seria lui Richard Osman, un englez care a reușit să mă facă să cred din nou în potențialul celor din UK pentru scris...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 9 luni, 12 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments