Recenzie ,,De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu

Titlu: De Ce Iubim Femeile
Autor: Mircea Cărtărescu
An apariție : 2004
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Irina Fodor
Publicată la 24.02.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ,,De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu
4.8 (95%) 4 votes

De ce iubim femeile este opera lui Mircea Cărtărescu, un poet, prozator și publicit român contemporan. Cartea este structurată în douăzeci și unu de capitole, ultimul poartă denumirea romanului și constituie o înșiruire de motive pentru a iubi femeile.

Cartea despre care vă vorbesc, De ce iubim femeile, figurează pe lista de bestselller ale editurii care îi publică lucrările marelui autor.

Romanul a apărut în 2004, înaintea marelui succes cu lucrarea Orbitor.

 „Esti ce este, ce se vede, nici un strop mai mult.”

 Dacă nu găsești suficiente motive pentru care să iubești femeile, Cărtărescu înșiruie dovezi ale sublimității sexului feminin.

Povestitorul iubește femeia misterioasă, cu contururi determinate, cu aer superior, dar cu senzualitatea Zarazei. Poveștile savuroase în care Cărtărescu face cunoscute întâmplări ale celui ce povestește, i-au permis să cunoască tipologiile diverse de femei. Femei îndrăznețe, femei calde, femei cu privire de gheață.

  Povestea naratorului seamănă izbitor de mult cu întâmplări trăite de autor, fapt ce creează misterul suprapunerii ideilor și trăirilor celor două entități cu povești aproape identice.

 Ochii și mintea lui Cărtărescu combinate cu ideile ”povestasului ” definesc caracteristicile femeii iubite :

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Mircea Cărtărescu.

 „Pentru că au un fel de-a rezolva probleme care te scoate din minți.

 Pentru că au un fel de-a gândi care te scoate din minți.

 Pentru că-ți spun „te iubesc” exact atunci când te iubesc mai puțin, ca un fel de compensație. ”

 Cartea este un omagiu adus femeii sub toate aspectele sale pentru că e „femeie” .

Limbajul este colocvial cu interferențe literare. O idee a ordinarului, a obișnuitului identificabilă în oricare povestioară din De ce iubim femeile denotă un alt Cărtărescu dedicat ființei de grație a balerinului.

De ce iubim femeile demonstrează cu acuratețe faptul că nu există o tipologie de femeie, fiecare privește partea luminoasă și rar atinge întunericul latent din sufletul gingaș al femeii.

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. vasile popescu
    Reply

    Un titlu neinspirat! Vă daţi seama că sunt milenii trecute în care bărbaţilor cu bun simţ, le-a fost jenă să afirme clar adevăratul lor motiv pentru care doresc, şi nu iubesc, femeile. Este (femeia) minciuna care le justifică existenţa! La rândul lor, femeile, se vor feri să spună de ce iubesc bărbaţii. Măcar ele au conştiinţa animalităţii lor, căreia dacă i-ar pune stavilă ar provoca o dereglare a ecosistemului: ceea ce se întâmplă în situaţia dispariţiei oricărei specii. Cărtărescu e pueril, libidinos, stupid, şi pentru aceste calităţi merită premiat…şi la urma urmelor eu iubesc o femeie şi nu femeile, pentru că asta ar însemna s-o iubesc şi pe Angela Merkel, căreia ,fie vorba între noi, nu i-aş da nici pişatul să facă gargară!

POST A COMMENT.