Recenzie „De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu

de | feb. 24, 2018 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

De ce iubim femeile este opera lui Mircea Cărtărescu, un poet, prozator și publicit român contemporan. Cartea este structurată în douăzeci și unu de capitole, ultimul poartă denumirea romanului și constituie o înșiruire de motive pentru a iubi femeile.

Cartea despre care vă vorbesc, De ce iubim femeile, figurează pe lista de bestselller ale editurii care îi publică lucrările marelui autor.

Romanul a apărut în 2004, înaintea marelui succes cu lucrarea Orbitor.

 „Esti ce este, ce se vede, nici un strop mai mult.”

 Dacă nu găsești suficiente motive pentru care să iubești femeile, Cărtărescu înșiruie dovezi ale sublimității sexului feminin.

Povestitorul iubește femeia misterioasă, cu contururi determinate, cu aer superior, dar cu senzualitatea Zarazei. Poveștile savuroase în care Cărtărescu face cunoscute întâmplări ale celui ce povestește, i-au permis să cunoască tipologiile diverse de femei. Femei îndrăznețe, femei calde, femei cu privire de gheață.

  Povestea naratorului seamănă izbitor de mult cu întâmplări trăite de autor, fapt ce creează misterul suprapunerii ideilor și trăirilor celor două entități cu povești aproape identice.

 Ochii și mintea lui Cărtărescu combinate cu ideile ”povestasului ” definesc caracteristicile femeii iubite :

 „Pentru că au un fel de-a rezolva probleme care te scoate din minți.

 Pentru că au un fel de-a gândi care te scoate din minți.

 Pentru că-ți spun „te iubesc” exact atunci când te iubesc mai puțin, ca un fel de compensație. ”

 Cartea este un omagiu adus femeii sub toate aspectele sale pentru că e „femeie” .

Limbajul este colocvial cu interferențe literare. O idee a ordinarului, a obișnuitului identificabilă în oricare povestioară din De ce iubim femeile denotă un alt Cărtărescu dedicat ființei de grație a balerinului.

De ce iubim femeile demonstrează cu acuratețe faptul că nu există o tipologie de femeie, fiecare privește partea luminoasă și rar atinge întunericul latent din sufletul gingaș al femeii.

 

Titlu: DE CE IUBIM FEMEILE
Autor: Mircea Cărtărescu
An apariție : 2004
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 4525

Alte recenzii de la Mircea Cărtărescu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu
Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu

Pentru că știu cât este de criticată și cu ce ochi suspicioși este privită literatura română, vin cu o recomandare de carte care demonstrează că și ai noștri merită timpul și banii. Nu am auzit de Ioana Maria Stăncescu (dar am pus deja pe lista scurtă și prima ei...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
vasile popescu

Un titlu neinspirat! Vă daţi seama că sunt milenii trecute în care bărbaţilor cu bun simţ, le-a fost jenă să afirme clar adevăratul lor motiv pentru care doresc, şi nu iubesc, femeile. Este (femeia) minciuna care le justifică existenţa! La rândul lor, femeile, se vor feri să spună de ce iubesc bărbaţii. Măcar ele au conştiinţa animalităţii lor, căreia dacă i-ar pune stavilă ar provoca o dereglare a ecosistemului: ceea ce se întâmplă în situaţia dispariţiei oricărei specii. Cărtărescu e pueril, libidinos, stupid, şi pentru aceste calităţi merită premiat…şi la urma urmelor eu iubesc o femeie şi nu femeile, pentru… Read more »