Recenzie ”Demonii” de F.M Dostoievski

Titlu: Demonii
Autor: F.M Dostoievski
An apariție : 2012
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 807
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Corina Moisei
Publicată la 31.03.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Mi-am făcut un obicei de a scrie recenzii, la unele lecturi, înainte de culminația procesului. Poate e blamabilă situația, dar nu regret acest fapt, din simplul motiv că așa ideile așternute sunt volatile, proaspete, dincolo de șabloane sau prejudecăți.

Romanul lui Dostoievski ”Demonii” este în primul rând un soi de provocare pentru mine, un angajament pe care mi l-am asumat cu destoinicie și pasiune. Poate că va suna oarecum exaltant, dar credeți-mă este dificil să citești clasica rusească.

Prima cauză, și probabil cea mai evidentă, volumul. Le place rușilor să scrie mult, complicat și extrem de explicit. Unele scene au durat câteva capitole, altele au fost rezumate la simple fulminații spontane.

A doua – construcția personajelor. Dostoievski are febrilitatea unui parapsiholog, subliniind nu doar trăsăturile statice, ci și metamorfozele comportamentale ale eroilor. Meticulozitatea și satira cu care descrie portretul personajelor este demn de talentul unui veritabil critic al dramatismului uman.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de F.M Dostoievski.

A treia și cea mai dificilă, din punctul meu de vedere, este îmbinarea prozei cursive cu dramatismul existențial al medului rusesc. Unele pasaje sunt rupte parcă din voluptatea unei piese teatrale, altele sunt reci și dure, aidoma unor adevăruri existențiale.

În ciuda tuturor acestor ”dificultăți”, Dostoievski este incontestabil un părinte al prozei clasice, un pamfletist al eroziunii umane și a păcatelor, camuflate în imaginea demonilor vicioși. Lectura romanului este un deliciu pentru cititorii versați, găsind în roman descrieri atente, studii umane și moralitate de calibru înalt.

Lecturi frumoase!

Aspecte Pozitive:

O capodoperă a clasicului rusesc, care poate deveni deliciu pentru un cititor versat

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Andrei
  Reply

  Demonii a fost al doilea roman al lui Dostoievski pe care l-am citit. Eram clasa a IX-a si mi-aduc aminte ca operele lui mi-au schimbat definitiv perceptia asupra literaturii si, intr-o buna masura, asupra vietii. Dupa ce am citit Crima si pedeapsa, devorand frenetic partea in care Raskolnikov traieste acel delir (am trait alaturi de el cu o intensitate greu de suportat pentru un adolescent de doar 15 ani), i-am cautat toate operele si le-am citit visceral, cu o foame turbata in mine. Imi aduc aminte foarte bine ca am devorat Fratii Karamazov in doar 4 zile si jumatate. Acum, dupa aproape 15 ani de la prima mea intalnire cu Dostoievski, mi-am planificat sa ma vad din nou cu el, sa-i citesc din nou operele, dar cu mintea asezata de acum. Sa stau si sa recitesc fragmente ce mie mi se vor parea interesante, sa analizez si sa notez, sa aprofundez. Oricum, Dostoievski a fost cel care m-a pus intr-o cautare continuua dupa ce i-am citit operele, o cautare de scriitori care sa-mi ofere aceeasi intensitate si aceleasi trairi febrile. Deseori, in timp ce-i parcurgeam operele, imi doream sa pot citi mai repede decat creierul imi permitea. Clasa a IX-a, dupa ce m-am intalnit cu Dostoievski, a fost momentul in care s-a declansat pasiunea mea pentru literatura si, dupa putin timp, pasiunea pentru scris. Dar a fost un proces lung si dureros pana cand am reusit sa ajung sa scriu la un nivel cu adevarat autentic. Bineinteles, scrisul meu este stangaci si nu indraznesc sa ma compar cu niciun scriitor, dar, cel putin, dupa fiecare pagina scrisa cu durere si suferinta ma simt mult mai bine. Sunt multe lucruri care ma fac sa ma gandesc la Dostoievski cu drag. Din punctul meu de vedere, este cel mai bun scriitor pe care l-am intalnit vreodata.

  • Avatar Corina Moisei
   Reply

   Sunteți cu adevărat un exemplu de succes în raport cu literatura lui Dostoievski, care pe cât de dificil este de digerat, pe atât de interesantă și fulminantă este. Atenția lui pentru detalii, pentru descoperirea latentă a umanului îl face, din punctul meu de vedere, un autor extrem de important pentru cultura generală a oricărui cititor. La el descoperim arhetipuri umane diverse, dar care ne captează atenția prin viciile și sobrietatea lor.

POST A COMMENT.