Viața bate filmul! Acesta ar fi motto-ul perfect pentru cartea „Diamantul Doris. Povestea adevărată a unei faimoase hoațe de bijuterii”, un volum biografic dedicat faimoasei Doris Payne, în tandem cu editoarea Zelda Lockhart. Volumul a fost tradus la Editura Rao, de Adania Folea.
Până să vă spun impresiile mele despre carte, haideți să vă fac o mică analiză legată de eroina principală. Doris Payne este o hoață de bijuterii de origine afroamericană, care și-a câștigat notorietate pentru cariera ei criminală lungă și prolifică. S-a născut pe 10 octombrie 1930, în Slab Fork, Virginia de Vest. Payne este bine cunoscută pentru modul ei de operare unic, și anume de a poza ca o femeie bogată în timp ce fura bijuterii valoroase din magazine de lux din întreaga lume.
De-a lungul carierei sale criminale, care a durat mai bine de cinci decenii, Doris Payne a vizat magazine de bijuterii din diverse țări, inclusiv Statele Unite, Franța, Monaco, Elveția. De obicei, vizita magazinele, implica personalul în conversație și îi distrăgea atenția cu farmecul și comportamentul ei sofisticat. În timpul procesului, ea schimba cu pricepere bijuteriile scumpe cu replici ieftine, rămânând, astfel, cu articolele autentice.
A fost arestată de nenumărate ori în diferite țări pentru crimele sale, iar activitățile sale interlope au făcut obiectul mai multor documentare și mediatizare. În ciuda arestărilor și condamnărilor sale, Payne și-a continuat activitățile ilegale până la adânci bătrâneți.
Datorită îndrăznelii și longevității sale infracționale, Doris Payne a câștigat un nivel de celebritate, devenind cunoscută drept „Diva diamantelor”. Povestea ei a intrigat și captivat oamenii și a făcut obiectul interviurilor și al atenției presei. Viața lui Payne a inspirat și o carte și un film biografic intitulat „Viața și crimele lui Doris Payne”.
Zelda Lockhart a decis să culeagă amintirile faimoasei Doris, nu doar din perspectiva acțiunilor sale, cât mai ales ca o retrospectivă interesantă a perioadei în care aceasta acționată. După cum menționam anterior, aproape șase decenii de operare activă i-au adus nu doar faima, ci și respectul interlopilor din breaslă. În carte găsim surprinse primele sale tentative de furt, primele contacte cu oamenii legii și o groază de noroc care, se pare, îi fusese dăruit din belșug de Providență. Nu știu câți oameni au reușit să sară dintr-un tren, unde erau păziți de oamenii legii, și să fugă din ditamai Elveția cu un Rolex de câteva zeci de mii de dolari. Doris a reușit.
Dar, pe cât de bine îi mergea în afaceri, pe atât de rău a dus-o în plan sentimental și familiar. Fiind o convinsă amazoană, aceasta nu și-a putut clădi o familie, suplinind tot cu bani. Cei doi copii ai săi au trăit mai mult cu fostul soț, iar mama i-a murit de un cancer nemilos.
Trebuie să recunosc că mi-a plăcut această lectură. Antrenantă, bine scrisă, povestită alert și cu sinceritate – m-a prins și m-a tot ținut dintr-un capăt în altul. Aș putea să-i reproșez doar doza de romantizare, care, pe alocuri, i-a dat lui Doris un aer de Robin Hood în haine haute couture.
În realitate, figura acesteia este un amestec de traume provenite dintr-un mediu familiar plin de violență, penurie și o America în transformare, un loc în care culoarea pielii conta mai mult decât prezumția de nevinovăție.
Frumos, Corina! Mi-a plãcut. Neobișnuită lectură xx