Veronica Roth a ales să plaseze acțiunea romanului ”Divergent” într-o lume distopică, împărțită în 5 facțiuni diferite.

La vârsta de 16 ani, fiecare adolescent este supus testului de aptitudini, în urma căruia  va afla apartenența pe care o are, în raport cu caracteristicile grupurilor.

Beatrice Prior – este tiparul protagonistei nehotărâte, neîncrezătoare în propriile decizii și neînțelese. Nu se poate vedea ca fiind o membră reprezentativă a facțiunii din care face parte, iar această mentalitate o va aduce în pragul în care își va schimba întreaga existență.

Alegerile pe care le ia, inițial sunt bazate pe impulsivitate, apoi pe o gândire elaborată, evidențiindu-se evoluția ei pe parcursul întregului roman. Semnele îi arată faptul că nu este o persoană obișnuită, dar preferă să le ignore, până în momentul în care propria viață îi va fi pusă în pericol. Față în față cu propriul destin, aceasta trebuie să ia decizii care o vor duce cu un pas mai aproape de aflarea adevărului.

Four – este tiparul protagonistului protector, dornic să dețină controlul. Viața îi ia o întorsătură neașteptată, în momentul în care Tris Prior ( numele pe care Beatrice îl adoptă) îi apare în cale.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Veronica Roth

Parcursul celor doi este tumultos, iar pericolele pândesc la fiecare pas. Atunci când piesele de puzzle vor fi așezate în ordine, adevarul va ieși la suprafață. Veronica Roth a reusit să creeze o lume bine conturată, cu personaje complexe, iar acțiunea va ține pe orice cititor cu sufletul la gură.

În plan personal, această carte este una care nu ar trebui să lipsească din ”mâna” niciunui cititor. Probabil sunt persoane care au preferat să citească mai intâi cartea, apoi s-au reorientat pentru vizualizarea filmelor. Pot afirma că filmul nu se ridică nici pe departe la nivelul cărții. Emotia și trăirile pe care autorul reușește să le transmită sunt de neegalat. Acțiunea cărții este alertă, ținând cititorul cu sufletul la gură și făcându-l martorul tăcut al întâmplărilor pe care cei doi trebuie să le înfrunte.

Dragi iubitori de lectură, oferiți o șansă acestui roman. Nu veți regreta!

Titlu: Divergent
Autor: Veronica Roth
An apariție : 2014
Editura: LEDA
Nr. Pagini: 446
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 28.09.2018
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

”Divergent” este o carte care captează cititorul într-o lume noua și nu îi dă posibilitatea de a ieși. Acțiunea este în ritm alert, iar autoarea nu se pierde în detalii nefolositoare.

Avatar
Autor: Cristina Zegheru
Cristina e Erou Booknation.ro
Redactor de 611 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Cristina Zegheru