Despre cartea „Evadarea din mlaștină” de Karen Dionne am aflat citind că actrița suedeză Alicia Vikander va juca rolul principal în producția cinematografică cu același nume. Dar dacă despre film nu am mai auzit nimic între timp, cartea mi-am comandat-o fiind tare intrigată de recenzia ei.
Romanul “Evadarea din mlaștină” de Karen Dionne este un mix între acțiunea din “Room” și “The Revenant”
Adică un thriller psihologic în care victima caută răzbunare. Cartea relatează povestea unei răpiri. A unui copil născut din viol, în pustietate, fără contacte cu lumea reală. În afară de o mama temătoare și un tată care știe să țeasă teroare.
Dacă firul narativ în sine te va atrage, la fel o va face și coperta cartonată. Ea ilustrează perfect povestea locuitorilor din mlaștină. Deși coperta este minunată, titlul tradus în limba română nu este la fel de sugestiv precum titlul original. Acesta este, în limba engleză, “The Marsh King’s Daughter”. Numele acesta nu este ales la întâmplare, deoarece este asemănător cu cel a unui basm de Hans Christian Andersen. Și citind cartea, îți vei da seama ușor de ce a ales autoarea o asemenea titulatură.
Așadar, cartea „Evadarea din mlaștină” de Karen Dionne redă uimitoarea poveste a unei femei care trebuie să riște totul. Ca să îl vâneze pe cel care i-a definit trecutul și amenință să îi distrugă viitorul: tatăl ei.
Helena Pelletier are un soț iubitor, două fiice sănătoase și o afacere care îi face plăcere
Însă ea ascunde de toată lumea un mare secret. Ea este rezultatul unei răpiri, a unui viol. Mama ei a fost răpită pe când era o adolescentă de către tatăl ei. Și a fost ținută captivă într-o cabană izolată în mijlocul mlaștinilor din Michigan.
Helena, care a fost născută la doi ani de la dispariția mamei sale, a crescut crezând că așa arată o familie normală. Doar că singurii oameni pe care îi cunoștea erau doar părinții săi. Fata a crescut iubindu-și casa situată în natură. Și, în ciuda comportamentului uneori brutal al tatălui, ea l-a iubit și pe acesta. Asta până când și-a dat seama de adevăratul lui caracter și de situația mamei sale.
Și odată confruntată cu adevărul, Helena, devenită la rândul ei adolescentă, pune la cale evadarea din mlaștina blestemată. Alături de mama ei. Și acest lucru îi reușește până la urmă, dar nu înainte de a fi prinsă de tatăl ei cu planul. Iar când cele două revin în lumea reală, fata chiar îl dă pe tatăl ei pe mâna justiției. Dar, în adâncul inimii ei încă îl iubește și îl respectă pentru toate învățăturile bune pe care i le-a dat. Învățături care chiar o ajută să scape din mlaștină și să îl vâneze ea mai târziu.
În cartea „Evadarea din mlaștină” de Karen Dionne planurile temporale se schimbă
Așa aflăm când de trecutul Helenei, când de prezentul acesteia.
Dar factorul declanșator al suspansului este dat de evadarea din închisoare a tatălui criminal. Care de îndată se pune pe fugă în mlaștină. Cu mai bine de 20 de ani mai târziu, femeia își are trecutul îngropat atât de adânc încât nici măcar soțul ei nu știe despre el. Acum că tatăl a evadat din închisoare și a dispărut fără urmă, Helena știe că numai ea îl va putea găsi.
Poliția nu are nici o șansă în găsirea lui, dar ea da. Toți anii în care a fost fiica Regelui Mlaștinii nu au fost în zadar. Ea a învățat și a fost instruită chiar de către cel pe care trebuie să îl vâneze acum: pe Regele Mlaștinii.
Autoarea creează suspans și momente inedite în mintea cititorului, mai ales prin alternarea dintre trecut și prezent. De asemenea, construcția personajelor este una grozavă, astfel cunoscând caracterele acestora și urmărind mai bine povestea. Mie mi-a plăcut nespus de mult romanul acesta intrigant și îl recomand cu mare drag.
