Recenzie „Fără un sfanț prin Paris și prin Londra” de George Orwell

de | aug. 21, 2019 | Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FĂRĂ UN SFANȚ PRIN PARIS ȘI PRIN LONDRA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Fără un sfanț prin Paris și prin Londra este un roman îmbinat cu reportaj social, bazat pe propriile experiențe ale lui Eric Blair, și prima sa scriere apărută sub pseudonimul George Orwell. Deși scrisă în urmă cu peste 85 de ani, în 1933, cartea surprinde prin actualitatea problematicii sale: viața oamenilor aflați în sărăcie. Și în ziua de astăzi, potrivit statisticilor oficiale, cca 700 de milioane de oameni de pe mapamond trăiesc în „cruntă sărăcie”, ceea ce înseamnă cu sub doi dolari pe zi.

Ne place subiectul? Greu de zis, deoarece lumea preferă să citească despre lucruri frumoase, boeme, sau despre aventuri nemaiîntâlnite, în lumea reală sau imaginară. Și totuși, a închide ochii la o realitate omniprezentă nu e o soluție. Iar când un scriitor și jurnalist de talia lui George Orwell, „părintele lui Big Brother” din „O mie nouă sute optzeci și patru”, se apleacă asupra unui astfel de subiect, nu putem decât să-i dăm credit și să începem a citi.

Șocant este și titlul cărții, deoarece Londra și Parisul sunt asociate, îndeobște, cu strălucire, exuberanță, lux. Iar acestea există într-adevăr, deși marea criză economică dintre anii 1929-1933 încă își arată colții.

Dar să vedem ce se întâmplă cu eroul romanului relatat la persoana întâi, deși autorul se află în dublu rol: de participant efectiv, dar și de atent observator al mediului cu care se confruntă.

După ce s-a întors din Birmania ca ofițer de poliție, Blair rămâne pentru ceva timp ca profesor de engleză, la Paris. Când își pierde acest loc de muncă, el merge ca voluntar „pe urmele sărăciei” și cunoaște mai întâi mahalalele, apoi foamea. O vreme, lucrează ca spălător de vase, împreună cu un prieten rus. Minunatul Paris dispare pentru el, sufocat de mizeria subsolurilor unor restaurante unde “se spală vasele murdare” ale luxului altora.

Haine amanetate, condiții mizere de muncă și de trai, escrocherii ale patronilor, extenuare fizică, robotizare mentală, o totală lipsă de perspective. Când situația la Paris devine insuportabilă, el primește un job de care i-a făcut rost un prieten la Londra, însă pe care îl poate începe doar două luni mai târziu.

Drept urmare, el aterizează din nou pe stradă și trăiește chiar mai precar, colindând azilurile de săraci din Anglia, amenajate mai bine sau mai prost, pentru oamenii străzii. Dincolo de lipsuri, sărăcie, boli, umilință, un alt  mare rău din viața vagabondului este inactivitatea forțată„, scrie Orwell.

Narațiunea în sine este suficient de obiectivă, însă nu se poate să nu remarcăm un ton critic și implicarea autorului în găsirea de soluții la situațiile lamentabile și chiar tragice, din punct de vedere social. În plus, analiza „pe viu”, pe care o face condițiilor igienice din gastronomie, e un real semnal de alarmă.

Iată la ce concluzii ajunge acesta, după experiența sa de șomer, sărântoc, vagabond prin strălucitoarele, dar și crudele metropole europene.

„Nu voi mai gândi niciodată că toți vagabonzii sunt niște răufăcători beți și nici nu voi mai crede că un cerșetor e recunoscător, pentru că i s-a dat un bănuț; nu voi fi surprins că șomerul nu are energie, dar nici nu voi ajuta Armata Mântuirii cu contribuții. Nu-mi voi mai amaneta hainele, sau refuza pliante, ci mă voi bucura, în continuare, de o masă într-un restaurant elegant. Este un început ”.

Cartea a fost publicată în 1933 de editura Victor Gollancz, iar în 1935, într-o traducere franceză -cu un cuvânt înainte de Panait Istrati și o introducere de Orwell-, la editura Gallimard. În anul 1978 apare ediția în limba germană, la ed. Diogenes, din Zürich. În limba română, cartea este publicată în 2017 de Polirom, în seria de opere ale unor autori consacrați și cărți importante din literatura lumii.

21/08/2019                                                                          Dani Rockhoff

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții FĂRĂ UN SFANȚ PRIN PARIS ȘI PRIN LONDRA?

Vezi toată lista de cărți scrise de George Orwell sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FĂRĂ UN SFANȚ PRIN PARIS ȘI PRIN LONDRA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Fără Un Sfanț Prin Paris și Prin Londra
Autor: George Orwell
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 21.08.2019
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Tuck pentru totdeauna” de Natalie Babbitt

Recenzie ”Tuck pentru totdeauna” de Natalie Babbitt

Prezentarea acțiunii: Povestea acestei cărți începe cu Winnie Foster, o fetiță de 10 ani care locuiește cu familia ei dintotdeauna în Treegap. Familia ei deține pădurea de acolo și, în același timp izvorul. Într-o zi, după o discuție cu broscoiul ei, Winnie decide să...

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Prezentarea acțiunii din Soarele a murit în zori: Totul începe când scriitorul Corneliu Cara primește o vizită neașteptată de la un străin, în miezul nopții. Deși nu îl mai văzuse în viața lui pe omul care se arată la ușa lui, Cara decide să îl asculte. Mulți ar spune...

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

O scurtă prezentare a acțiunii: Ar putea Stephen King să scrie o poveste care să-l sperie chiar și pe el însuși? Să-l sperie într-un asemenea hal încât să-i fie frică să o scrie până la sfârșit? Cimitirul animalelor pare să fie chiar această poveste. Tu, cititorule,...

0 0 votes
Article Rating
Dani Rockhoff este redactor Booknation.ro de 913 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dani Rockhoff aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments