Recenzie “Fratele” de Joakim Zander

Titlu: Fratele
Autor: Joakim Zander
An apariție : 2015
Editura: RAO
Nr. Pagini: 394
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 6.05.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Fratele” de Joakim Zander
5 (100%) 1 vote[s]

Fratele de Joakim Zander este un thriller al deznădejdii, speranţei şi al iubirii frăţeşti. Este dovada incontestabilă a faptului că sângele apă nu se face, că indiferent de cât de laş ţi-ai crede sufletul, te vei trezi mânat de un curaj nebănuit dacă viaţa fratelui tău este în pericol. Yasmine şi Fadi sunt dovada acelei iubiri frăţeşti incontestabile care va dăinui în ciuda vitregiilor apărute şi va rămâne la fel de închegată, indiferentă la trecerea timpului.

Şi râdem din nou, fără să ne putem abţine, cu răsuflarea întretăiată, până ne prăbuşim în zăpada care se topeşte- doi copii sfrijiţi şi singuri într-o lume străină.

Incipitul acestui thriller semnat de Joakim Zander mi-a adus iniţial sentimentul că voi avea nevoie de ceva extra lipici pentru a-mi lipi fragmentele sufletului meu frânt din nou. Începusem să cred că Editura RAO mi-a pus gând rău cu atâtea romane menite să te rupă în bucăţele. Având în vedere rana recentă provocată de Sub stele tăcute de Laura McVeigh, nu mă simţeam tocmai în formă pentru a o lua de la capăt. Fiecare întoarcere de foaie era menită să-mi zgândărească acele răni nu tocmai vindecate.

Uneori, pentru a merge înainte este mai bine să nu te gândeşti la toate consecinţele.

Fratele este într-un fel ciudat şi inexplicabil, o altă variantă ale romanelor Orice lucru are preţul lui şi Sub stelele tăcute. Conţine aceeaşi doză de deznădejde a sentimentului că ţi-a fost furată şansa de a mai putea repara trecutul. Schimbarea constă însă în faptul că trecutul Yasminei nu este definitivat. În ciuda laşităţii sale, ea primea şansa de a apuca pe calea curajului şi a da o altă faţă viitorului. Singurul său obstacol: Fadi. Cum l-au schimbat pe el aceşti patru ani de când ea a dispărut din viaţa tuturor şi cât va vrea să o revadă.

Fiecare face propriile greşeli şi trebuie să le accepte, să trăiască după aceea în fiecare zi cu ele. Te obişnuieşti cu singurătatea.

Yasmine şi Fadi cresc şi copilăresc în Bergort, Suedia, departe de ţara natală asaltată de rafalele războiului. O greşeală copilărească dar deosebit de periculoasă de-a lui Fadi îi dă însă Yasminei imboldul de a lăsa totul baltă şi de a fugi. Toţi acei ani de violenţă domestică, lipsiţi de braţele ocrotitoare ale mamei, toate acele nopţi şi zile pustiite ce nu au purtat niciun strop de iubire şi înţelegere, oferind doar suferinţă şi violenţă le-au crestat dureri adânci celor doi fraţi. În ciuda iubirii dintre ei, a constantei dăruiri cu care Yasmine şi-a apărat precum o leoaică fratele, a venit şi ziua când avea să ia calea fugii, departe de tot şi de toate. Chiar şi de iubitul ei frate.

Însă, în timp ce fuga trebuia să-i acorde Yasminei şansa unei noi vieţi, unui alt început, avea să realizeze că, uneori, pentru a putea să o iei de la capăt, trebuie să faci pace cu propriul trecut. Şansa acestui început avea să vină sub forma unor zvonuri cum că Fadi ar fi murit în Siria şi a unor poze cu el în viaţă, trimise de propria mamă. Astfel, Yasmine primeşte imboldul de a se reîntoarce pe tărâmul suferinţei pentru a îndrepta lucrurile şi a prinde mâna fratelui pe care din laşitate, l-a lăsat în urmă.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Joakim Zander.

Întotdeauna e agitaţie undeva. Întotdeauna mai există un strat, întotdeauna există o anomalie, o posibilitate iluzorie sub straturile de rahat şi haos. Întotdeauna mai există ceva care poate fi dat dracului. Niciodată nu vedem mai departe de ce-i sub nasul nostru. Niciodată nu vedem mai departe de următoarea plată.

Fratele ne poartă mai întâi în două poveşti. Pe de o parte o urmărim pe Yasmine în încercarea ei de a reface legăturile de care a fugit cu patru ani în urmă, pe de altă parte, avem şansa de a arunca câte o ocheadă în lumea lui Fadi, din momentul greşelii sale şi a plecării lui Yasmine, până ajungem, încet, încet la momentul în care este declarat mort. Când credem că poveştile s-au aliniat suficient cât să putem întinde mâna şi să organizăm o reuniune de familie apare Klara cu propria ei dramă, şi totul se schimbă.

Bergort a devenit un tărâm ostil. Cu mult mai ostil decât îşi amintea Yasmine. Violenţele sunt la fiecare pas, iar mafia pare că s-a infiltrat în minţile tinerilor. În încercarea ei de a-şi găsi fratele, Yasmine se afundă pe un teritoriu unde violenţa face legea, iar încrederea nu mai există. Pe de o parte, sunt forţele mafiote din spatele violenţelor stradale, pe de altă parte, sunt activiştii sirieni ce l-au atras pe Fadi în rândurile lor. Legătura ambelor tabere o constituie aceleaşi interese personale ale unora indiferenţi la faptul că pot zgudui viaţa tuturor.

Joakim Zander ne poartă în paşi fulgerători în drame, violenţe şi interese mafiote. Ne dă speranţe şi apoi le spulberă cu rafale de gloanţe. Reînvie trecutul, ne dă şansa răzbunării şi a împăcării, dar sub ameninţarea pistolului. Ce rol va juca Klara în viaţa Yasminei, de ce poveştile lor s-au intersectat tocmai acum şi de ce Fadi încă stă la adăpostul falsei sale morţi? Întrebări ce-şi vor găsi răspunsurile abia în ultimele pagini ale unui thriller deosebit de captivant ce-ţi va alerga paşii într-un trecut suferind, pe străzile unui prezent periculos purtând totuşi promisiunea vagă a unui viitor clădit din siguranţă şi împăcare.

Fratele de Joakim Zander este disponibil pe site-ul Editurii RAO şi în librăriile partenere.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.