Recenzie „Grădina raiului” de Ernest Hemingway

de | oct. 30, 2016 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

În „Grădina raiului”, ultimul său roman, Hemingway abordează teme îndrăznețe și sensibile în același timp, de la erotism până la exprimarea crezului de scriitor. Cartea în sine are un destin tragic: romanul rămâne neterminat din cauza morții autorului și nu va fi publicat decât un sfert de veac de la decesul lui Hemingway.gradina-raiului-de-ernest-hemingway

Triunghiul amoros dezvoltat de cei trei protagoniști pleacă de la aparenta tulburare de identitate cu sinele a personajului principal, Catherine, în care autorul pare a transpune întreaga sa agitație interioară. Instabila personalitate a fetei oscilează între dragostea pentru David și impulsurile interioare a căror forțe nu le poate face față.

Pe de altă parte, David este scriitorul care începe să aibă succes, cu toate că este mai mult sau mai puțin la început de drum, dar a cărui dragoste pentru Catherine îl face să oscileze la rândul său între propriile dorințe și indulgența față de fata pe care o consideră „nebună”, acest fapt fiind pentru el suficient încât să-i cedeze în tot ceea ce ea-și dorește.

Astfel, pot să spun că Marita mi-a părut a fi mai mult un pretext, acel ceva necesar creării contextului de manifestare a unui fapt deja existent, care nu avea nevoie decât de elementul declanșator, devreme ce predispoziția exista în stare mai mult sau mai puțin latentă.

În rest, romanul este un clasic: doi tineri americani, proaspăt căsătoriți, excentrici și frumoși, boemi, își petrec zilele la plajă când pe țărmul spanion, când pe cel francez al Atlanticului. „Grădina raiului” este roman de dragoste și atentă analiză psihologică, un fenomen în sine. În plus, testamentul scriitorului din finalul cărții și finalul par a transmite ideea că, deși putem trăi în eden, nu este neapărat necesar să și fim alungați din el.

Titlu: GRĂDINA RAIULUI
Autor: Ernest Hemingway
An apariție : 2009
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3181

Alte recenzii de la Ernest Hemingway:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra a fost redactor Booknation.ro și a scris 4 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Mersi de recomandare. Nu am citit cartea .