Recenzie „Nouă străini” de Liane Moriarty

by | Oct 29, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA NOUĂ STRĂINI PE Cartepedia

Liane MoriartyAm spus de nenumărate ori că Liane Moriarty este o autoare genială și probabil că nu mă voi opri. După ce am citit cartea Nouă străini, sunt din ce în ce mai convinsă că autoarea de origine australiană merită să fie cât mai sus în topuri. De când am citit Am uitat să fim fericiți, am devorat fiecare carte de-a ei cu sufletul la gură.

Nouă străini pare greoaie la început pentru că perspectiva se schimbă în fiecare capitol. Romanul este relatat la persoana a treia, așa cum ne-a obișnuit scriitoarea. Acțiunea are loc într-un centru de relaxare, o stațiune balneară în care nouă oameni vin pentru a se vindeca de probleme.

Personajul principal este Frances, o scriitoare de romane de dragoste în vârstă de 52 de ani. Necăsătorită și fără copii, Frances simte că profesia ei este pe cale să se termine atunci când mai multe edituri refuză să-i publice noul roman. Mai mult, contrar obiceiurilor ei, citește o recenzie negativă a uneia dintre cărți. Dacă asta nu era destul, a fost trasă pe sfoară de un bărbat pe Internet. Obosită și debusolată, Frances decide să petreacă zece zile într-un centru de relaxare, Tranquillum House.

Însă nu e un centru ca toate celelalte. 

Clienții nu aveau voie să aducă băuturi alcoolice, cafea, ciocolată sau alte substanțe dăunătoare. În plus, erau obligați să predea orice gadget pentru a se deconecta de lume. În afară de Frances, alte opt persoane își fac apariția la acest resort. Ben și Jessica sunt căsătoriți de câțiva ani și au nevoie de terapie de cuplu.

Coincidență sau nu, viața lor s-a schimbat din momentul în care au câștigat premiul cel mare la loterie. Drept urmare, cei doi au renunțat la muncă și au profitat de noul lor statut în societate. Ben și-a cumpărat o mașină pe care o iubește mai mult decât orice, iar Jessica a exagerat cu operațiile estetice.

Tony este un fost sportiv care s-a retras în urma unui accident și a început să conducă o firmă de marketing sportiv. Singur și cu probleme de sănătate, bărbatul trecut de 60 de ani simte nevoia să fie iar în formă. Un alt oaspete interesat este Lars, un tip arătos și dorit de orice femeie, avocat de divorțuri obsedat de spa. Ironia sorții face ca Lars să fie homosexual.

Heather și Napoleon Marconi vin împreună cu fiica lor, Zoe, pentru a se reface după ce fratele ei, Zach, s-a sinucis în urmă cu trei ani. Evenimentul i-a marcat pe toți trei, iar Zoe nu poate nici măcar să-și serbeze ziua de naștere. Carmel este o femeie divorțată care vrea să scape de kilogramele în plus.

„Imaginați-vă că sunteți o frunză pe apa unui pârâu, spuse Masha. Relaxați-vă și bucurați-vă de călătorie. Curentul vă va purta încolo și-ncoace, dar vă va duce mereu înainte, acolo unde trebuie să ajungeți.”

Toți vor să-și găsească liniștea și să se bucure din nou de viață. Acest centru părea cea mai bună variantă pentru ei, însă lucrurile se complică pe parcursul acțiunii.

Experiența de la Tranquillum House va fi mult mai intensă decât credeau.

Masha, directoarea centrului, este o fostă corporatistă care a făcut infarct în urmă cu zece ani. Sătulă de problemele cu greutatea și de munca la birou, Masha decide să înființeze acest centru pentru a-i ajuta pe alții să-și purifice psihicul. Și nu este singură. Îi ia sub aripa ei pe Yao, un fost paramedic aflat la momentul infarctului, și Dalila, fosta ei asistentă de când lucrau în corporație.

Metodele pe care aceștia le folosesc pentru relaxare și purificare sunt destul de neobișnuite și anormale pentru cine ar putea trece prin așa ceva. Experiența îi va ajuta să se regăsească pe ei înșiși, să-și recunoască secretele și frustrările interioare. Treptat, oaspeții realizează că tratamentul care li s-a aplicat nu este ceea ce pare.

Scriitoarea a ales personaje complexe, care au un imens bagaj emoțional și care au suferit traume majore. Fiecare personaj va trece printr-o schimbare, iar lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel. Ce mi-a plăcut întotdeauna la Liane Moriarty a fost capacitatea ei de a crea mister.

Fiecare carte de-a autoarei a avut parte de mister și de personaje complexe, bine construite, cu diferite povești de viață. Toate cărțile pe care le-am citit până acum semnate de ea au mun număr mare de personaje. Cu toate acestea, Nouă străini este prima carte care să aibă capitolele dedicate fiecărui personaj.

Nu este acea autoare care scrie într-un mod previzibil și deja ghicești de la jumătatea cărții care este finalul. Liane Moriarty știe cum să creeze personaje uluitoare și cum să te țină în suspans. Este o carte de neratat, o mină de aur a literaturii contemporane.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA NOUĂ STRĂINI PE Cartepedia

Titlu: Nouă Străini
Autor: Liane Moriarty
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 560
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 29.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recunoașteți că vă era dor de un King. Mie, cu siguranță, îmi era. Iar Duma Key este una dintre poveștile sale de top, absolut captivantă.  Este o poveste cu fantome și spirite negre ce-și testează puterea pe muritori și are ca ambient un cadru de vis. Unul în care,...

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 485 zile și a scris până acum 73 articole. Se află pe poziția 20 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments