Recenzie „Nouă străini” de Liane Moriarty

de | oct. 29, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Liane MoriartyAm spus de nenumărate ori că Liane Moriarty este o autoare genială și probabil că nu mă voi opri. După ce am citit cartea Nouă străini, sunt din ce în ce mai convinsă că autoarea de origine australiană merită să fie cât mai sus în topuri. De când am citit Am uitat să fim fericiți, am devorat fiecare carte de-a ei cu sufletul la gură.

Nouă străini pare greoaie la început pentru că perspectiva se schimbă în fiecare capitol. Romanul este relatat la persoana a treia, așa cum ne-a obișnuit scriitoarea. Acțiunea are loc într-un centru de relaxare, o stațiune balneară în care nouă oameni vin pentru a se vindeca de probleme.

Personajul principal este Frances, o scriitoare de romane de dragoste în vârstă de 52 de ani. Necăsătorită și fără copii, Frances simte că profesia ei este pe cale să se termine atunci când mai multe edituri refuză să-i publice noul roman. Mai mult, contrar obiceiurilor ei, citește o recenzie negativă a uneia dintre cărți. Dacă asta nu era destul, a fost trasă pe sfoară de un bărbat pe Internet. Obosită și debusolată, Frances decide să petreacă zece zile într-un centru de relaxare, Tranquillum House.

Însă nu e un centru ca toate celelalte. 

Clienții nu aveau voie să aducă băuturi alcoolice, cafea, ciocolată sau alte substanțe dăunătoare. În plus, erau obligați să predea orice gadget pentru a se deconecta de lume. În afară de Frances, alte opt persoane își fac apariția la acest resort. Ben și Jessica sunt căsătoriți de câțiva ani și au nevoie de terapie de cuplu.

Coincidență sau nu, viața lor s-a schimbat din momentul în care au câștigat premiul cel mare la loterie. Drept urmare, cei doi au renunțat la muncă și au profitat de noul lor statut în societate. Ben și-a cumpărat o mașină pe care o iubește mai mult decât orice, iar Jessica a exagerat cu operațiile estetice.

Tony este un fost sportiv care s-a retras în urma unui accident și a început să conducă o firmă de marketing sportiv. Singur și cu probleme de sănătate, bărbatul trecut de 60 de ani simte nevoia să fie iar în formă. Un alt oaspete interesat este Lars, un tip arătos și dorit de orice femeie, avocat de divorțuri obsedat de spa. Ironia sorții face ca Lars să fie homosexual.

Heather și Napoleon Marconi vin împreună cu fiica lor, Zoe, pentru a se reface după ce fratele ei, Zach, s-a sinucis în urmă cu trei ani. Evenimentul i-a marcat pe toți trei, iar Zoe nu poate nici măcar să-și serbeze ziua de naștere. Carmel este o femeie divorțată care vrea să scape de kilogramele în plus.

„Imaginați-vă că sunteți o frunză pe apa unui pârâu, spuse Masha. Relaxați-vă și bucurați-vă de călătorie. Curentul vă va purta încolo și-ncoace, dar vă va duce mereu înainte, acolo unde trebuie să ajungeți.”

Toți vor să-și găsească liniștea și să se bucure din nou de viață. Acest centru părea cea mai bună variantă pentru ei, însă lucrurile se complică pe parcursul acțiunii.

Experiența de la Tranquillum House va fi mult mai intensă decât credeau.

Masha, directoarea centrului, este o fostă corporatistă care a făcut infarct în urmă cu zece ani. Sătulă de problemele cu greutatea și de munca la birou, Masha decide să înființeze acest centru pentru a-i ajuta pe alții să-și purifice psihicul. Și nu este singură. Îi ia sub aripa ei pe Yao, un fost paramedic aflat la momentul infarctului, și Dalila, fosta ei asistentă de când lucrau în corporație.

Metodele pe care aceștia le folosesc pentru relaxare și purificare sunt destul de neobișnuite și anormale pentru cine ar putea trece prin așa ceva. Experiența îi va ajuta să se regăsească pe ei înșiși, să-și recunoască secretele și frustrările interioare. Treptat, oaspeții realizează că tratamentul care li s-a aplicat nu este ceea ce pare.

Scriitoarea a ales personaje complexe, care au un imens bagaj emoțional și care au suferit traume majore. Fiecare personaj va trece printr-o schimbare, iar lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel. Ce mi-a plăcut întotdeauna la Liane Moriarty a fost capacitatea ei de a crea mister.

Fiecare carte de-a autoarei a avut parte de mister și de personaje complexe, bine construite, cu diferite povești de viață. Toate cărțile pe care le-am citit până acum semnate de ea au mun număr mare de personaje. Cu toate acestea, Nouă străini este prima carte care să aibă capitolele dedicate fiecărui personaj.

Nu este acea autoare care scrie într-un mod previzibil și deja ghicești de la jumătatea cărții care este finalul. Liane Moriarty știe cum să creeze personaje uluitoare și cum să te țină în suspans. Este o carte de neratat, o mină de aur a literaturii contemporane.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: NOUĂ STRĂINI
Autor: Liane Moriarty
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 560
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 510

Alte recenzii de la Liane Moriarty:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 1280 zile și a scris până acum 125 articole. Se află pe poziția 8 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments