Recenzie „Idiotul” de F.M. Dostoievski

de | oct. 31, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

Idiotul nu mai are nevoie de nicio introducere sau descriere iniţială, povestea fiind considerată o capodoperă a lui Dostoievski, ajungând cunoscută la nivel mondial.

Romanul capătă dimensiunea unei fresce a societăţii petersburgheze, una care se îndepărta cu fiecare pas de valorile morale şi comportamentele raţionale.

,,Cu voi, omul poate ajunge şi mai prost decât sunt eu.”

Idiotul- pe numele său real, Prinţul Lev Nikolaevici Mîşkin- este un tânăr sincer şi ciudat, un personaj complex, analizat psihologic pe parcursul întregii cărţi şi a evoluţiei sale într-o societate diferită pentru el. Această societate în care se învârte devine un fel de pat a lui Procust, care îl constrânge necontenit şi care îl numeşte idiot pentru bunătatea sa exagerată.

Titlul cărţii vine de la boala de care Prinţul Mîşkin suferea, epilepsia, cunoscută, la aceea vreme drept idioţenie. Ceea ce întăreşte acestă credinţă despre el sunt sentimentele şi trăirile mult amplificate în timpul în care boala se manifestează.

,,Nici clipita cea mai scurtă nu trebuie dispreţuită, iar uneori cinci minute valorează mai mult decât o comoară.”

Din cauza acestei boli, fusese internat într-un sanatoriu din Elveţia, de unde odată plecat ajunge în Rusia. Este tânăr, inteligent, impresioneză, dar, în acelaşi timp, nu se poate adapta în totalitate mediului în care ajunge.

Ia totul în serios, emoţiile sunt la un alt nivel din cauza bolii, se îndrăgosteşte şi primeşte o avere la care nu mai spera. Se ataşeză sentimental de două personaje pe cât de bine delimitate, pe atât de greu de înţeles: Nastasia Filippova şi Aglaia Ivanova. Prima este o adevărată femeie inteligentă, iar cea de-a doua este o adolescentă provenită dintr-o familie bună, sus-pusă. Se împarte între iubire şi compasiune, se lasă fermecat şi va ieşi rănit orice decizie va lua.

,,Mereu rănile se vindecă cu iubire şi iertare.”

Cartea, la fel ca orice operă de-a lui Dostoievski, este una complexă, într-o continuă evoluţie, plină de acţiune şi cu numeroase personaje. Cu un stil clasic, nu tocmai uşor de citit, cu un număr relativ mare de pagini şi dezbateri filosofice, Idiotul nu este accesbil oricui, devenind astfel o provocare pentru fiecare cititor.

 

Titlu: IDIOTUL
Autor: F. M. Dostoievski
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 696
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 2439

Alte recenzii de la F. M. Dostoievski:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments