Recenzie “Idiotul” de F.M. Dostoievski

by | Oct 31, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA IDIOTUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Idiotul nu mai are nevoie de nicio introducere sau descriere iniţială, povestea fiind considerată o capodoperă a lui Dostoievski, ajungând cunoscută la nivel mondial.

Romanul capătă dimensiunea unei fresce a societăţii petersburgheze, una care se îndepărta cu fiecare pas de valorile morale şi comportamentele raţionale.

,,Cu voi, omul poate ajunge şi mai prost decât sunt eu.”

Idiotul- pe numele său real, Prinţul Lev Nikolaevici Mîşkin- este un tânăr sincer şi ciudat, un personaj complex, analizat psihologic pe parcursul întregii cărţi şi a evoluţiei sale într-o societate diferită pentru el. Această societate în care se învârte devine un fel de pat a lui Procust, care îl constrânge necontenit şi care îl numeşte idiot pentru bunătatea sa exagerată.

Titlul cărţii vine de la boala de care Prinţul Mîşkin suferea, epilepsia, cunoscută, la aceea vreme drept idioţenie. Ceea ce întăreşte acestă credinţă despre el sunt sentimentele şi trăirile mult amplificate în timpul în care boala se manifestează.

,,Nici clipita cea mai scurtă nu trebuie dispreţuită, iar uneori cinci minute valorează mai mult decât o comoară.”

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de F. M. Dostoievski

Din cauza acestei boli, fusese internat într-un sanatoriu din Elveţia, de unde odată plecat ajunge în Rusia. Este tânăr, inteligent, impresioneză, dar, în acelaşi timp, nu se poate adapta în totalitate mediului în care ajunge.

Ia totul în serios, emoţiile sunt la un alt nivel din cauza bolii, se îndrăgosteşte şi primeşte o avere la care nu mai spera. Se ataşeză sentimental de două personaje pe cât de bine delimitate, pe atât de greu de înţeles: Nastasia Filippova şi Aglaia Ivanova. Prima este o adevărată femeie inteligentă, iar cea de-a doua este o adolescentă provenită dintr-o familie bună, sus-pusă. Se împarte între iubire şi compasiune, se lasă fermecat şi va ieşi rănit orice decizie va lua.

,,Mereu rănile se vindecă cu iubire şi iertare.”

Cartea, la fel ca orice operă de-a lui Dostoievski, este una complexă, într-o continuă evoluţie, plină de acţiune şi cu numeroase personaje. Cu un stil clasic, nu tocmai uşor de citit, cu un număr relativ mare de pagini şi dezbateri filosofice, Idiotul nu este accesbil oricui, devenind astfel o provocare pentru fiecare cititor.

 

Titlu: Idiotul
Autor: F. M. Dostoievski
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 696
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 31.10.2020
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1345 zile și a scris până acum 82 articole. Se află pe poziția 19 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments