Recenzie: ”Îmi pare rău, sunt așteptată” de Agnes Martin-Lugand

Titlu: Îmi Pare Rău Sunt Așteptată
Autor: Agnes Martin-Lugand
An apariție : 2017
Editura: Trei
Nr. Pagini: 365
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristina Dobrescu
Publicată la 7.06.2019
Nota recenzorului: 10/10

🔥 CARTEA ÎMI PARE RĂU SUNT AȘTEPTATĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO


Cred că nu ne oprim niciodată din a ne construi propria fericire. E un proces neîntrerupt. Yaël poate să se schimbe, are dreptul ca, la un moment dat, să aleagă altă cale. Până la urmă, putem avea mai multe vieți.


Îmi pare rău, sunt așteptată… este o carte emoționantă, precisă și foarte reală. Cel puțin subiectul este unul des întâlnit în zilele noastre: cariera. Eu personal m-am regăsit foarte mult în poveste. Deși am iesit de ceva vreme din bucla aceea sadică în care am intrat singură acum foarte mulți ani, din multe motive în care acum nu mai cred, cartea a trezit în mine multe sentimente contradictorii.

Când hotărăști să-ți pui viața pe pauză și să te afunzi doar în muncă, pe termen lung această decizie capătă repercursiuni din cele mai neplăcute. Atât pentru tine, cât și pentru persoanele apropiate din jurul tău. La început nu realizezi. De fapt, te pierzi atât de mult în abis încât este foarte greu să mai ieși de acolo prea curând, sau neschimbat.

Povestea este scrisă de autoarea Agnes Martin-Lugand, care a profesat ca psiholog timp de 6 ani, până să se regăsească în pasiunea de a împărtăși din experiențele sale.

Yaël fusese o persoană jovială, veselă și tot timpul pusă pe distracții toată adolescența. Își făcuse stagiul într-o companie ca fotocopiator, fără responsabilități, fără bani, cu ținută lejeră de stradă și cu suficient de mult timp liber pentru a-l petrece cu gașca ei de prieteni.

Era fericită. Mica ei echipă de distracții era formată din cel mai bun prieten al ei, Marc, sora ei Alice, care avea o relație echilibrată cu Cedric, și Jeanne cu iubitul ei Adrien. Ei șase erau suficienți pentru ca zilele să fie în permanență frumoase, căci erau tineri, visători și aveau o relație de invidiat.

În ultima zi de stagiu, Yaël primește de la patronul companiei, cu care nu avusese decât un singur contact pe toată durata șederii ei acolo, propunerea unui job permanent. Seara, au ieșit cu toții la barul preferat să sărbătorească și au petrecut până dimineață. Aceea a fost ultima zi veselă, ca mai apoi să se întâmple transformarea.


Nu, nu vreau să muncesc, dar, mă rog, mi s-a propus cu amabilitate, nu puteam să refuz!


Cartea ne-o prezintă pe Yaël peste zece ani, schimbată în una din persoanele care erau total opusul ei pe vremuri. Jobul care-l primise cu zece ani în urmă devenise viața ei, absolut totul învârtindu-se în jurul lui. Motivul care o adusese în acel prag, al disperării și al îmbunătățirii continuue, de parcă avea ceva de demonstrat cuiva, fusese dispariția lui Marc din gașcă, după ultima petrecere.

Nimeni nu avusese habar de el toată perioada, acesta dispărând fără urmă din viața lor. Yaël a făcut tot ce era posibil pentru a-l găsi și a înțelege ce s-a întâmplat, dar fără sorți de izbândă. Așadar, s-a decis să se afunde în muncă, schimbându-se total. Din persoana veselă și pusă pe distracții, devenise posacă, dură, insensibilă, egoistă.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Agnes Martin-Lugand.

Era epuizată și indisponibilă în permanență, lua somnifere să poată dormi noaptea, iar exigențele ei deveniseră în timp niște reale obsesii. Relația cu gașca și familia se răcise considerabil, singura persoană care încă nu renunțase la ea, fiind sora ei. Datorită lui Alice, reușea să-și mai facă apariția din când în când pe la întâlniri.


Într-o zi va trebui să-l cunosc pe șeful tău ca să înțeleg ce a făcut cu Yaya, petrecăreața cea iubăreață.


Într-o zi, când oboseala își spuse cuvântul și pierduse contactul cu realitatea pentru o fracțiune de secundă, Yaël este trimisă acasă mai devreme decât se aștepta. Datorită vremii ploioase, se refugiază într-un magazin de vechituri, unde se trezește față în față cu trecutul ei. Marc. Neschimbat. Matur. Însurat.

Ce se întâmplă mai departe, trebuie neapărat să aflați singuri. Unde a fost Marc în acești zece ani, care au fost motivele care l-au determinat să plece și cum se va descurca Yaël cu reîntregirea găștii de altădată, sunt doar câteva din întrebările la care veți găsi răspuns.

Cum faci să te reîntorci la tine, atunci când realizezi cât timp ai pierdut? Ca spectator al vieții tale, pierzi foarte multe din vedere. Uiți că ești om, uiți să te mai bucuri de nimicurile care contează cu adevărat. Când lucrezi 10-12 ore pe zi și cazi seara frânt de oboseală, pune-ți întrebarea dacă chiar merită cu adevărat. E cariera un succes garantat, în detrimentul spiritului liber, vesel și plin de energie?

Cariera profesională este o parte infimă din viața ta, căci nu este nici pe departe cea mai importantă. Soluția ideală este să găsești un echilibru între profesie si viață personală. În primul rând, caută să analizezi obiectiv dacă cariera pe care o dezvolți în acest moment este dragostea vieții tale.  Sunt mulți oameni care din ambiții clădesc prin locuri greșite și pierd o groază de timp până reușesc să se recalibreze spre ce este de fapt potrivit pentru ei.

Cele două drumuri, atât cel profesional cât și cel personal, se pot îmbina cu ușurință. O viață personală fericită duce la împlinire sufletească, la găsirea propriei identități, la libertate și relaxare. O viață profesională împlinită duce la siguranță de sine, încredere în forțele proprii, echilibru și satisfacție. Cele două se completează reciproc și fac un tot unitar, ducând la un om fericit și împlinit, pe toate planurile. 


Cum am putut să mă las păcălit astfel? De o ticăloasă de cea mai joasă speță cu putință. Vasăzică, așa faci, te folosești de oameni și apoi îi arunci? Ai omorât-o pe cea pe care o cunoșteam, ai călcat-o în picioare, ai redus-o la cenușă. Cine te crezi? 


Nu este greu de luat o decizie, trebuie doar să te privești cu atenție în oglindă și să fii pregătit să afli adevărul despre tine.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA ÎMI PARE RĂU SUNT AȘTEPTATĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.