Începe cu ce nu-ți place oferă cititorilor săi trucuri ingenioase pentru a deveni mai productivi și pentru a înlătura procrastinarea. Este prezentată ca o culegere de soluții pentru a uita de amânări și pentru a grăbi procesul de realizare a sarcinilor.
Brian Tracy este cunoscut ca orator şi ca un bun autor de cărţi de dezvoltare. Cărţile lui legate de motivaţie şi de dezvoltarea personală sunt în număr de peste 70 şi sunt traduse în nenumărate limbi.
Această carte e un fel de îndrumar, un rezumat original a lui Brian Tracy despre cele mai potrivite și uzuale modalități de a fi mai eficient. Spun asta pentru că aduce în discuție 21 de capitole care explica și exemplifică principii consacrate.
Se menționează principiul 80/20, despre care se zice că odată ce ai îndeplinit cele mai importante sau mai grele sarcini, reprezentând 20% din activitățile tale zilnice, restul vor veni firesc.
Cea mai menționată expresie este acea ,,de a-ți mânca broasca”, traducerea unei expresii din limba engleză. Echivalentul acesteia pentru noi, mult mai poetic și semnificativ spus, este titlul acestei cărți: începe cu ce nu îți place.
,,Semnul distinctiv al gânditorului superior este abilitatea sa de a prezice cu acuratețe consecințele actului de a face sau a nu face ceva.”
Alte metode descrise cu cele de a crea liste, de a prioritiza sarcinile, de a le nota diferit sau de a-ți planifica ziua cu o seară înainte. Pe lângă listele de to do, strategiile se referă și la structurarea activităților. În acest mod, cele mai grele sau complexe trebuie împărțite în pași mici, ușor de realizat, pentru ca celelalte să curgă fluent.
Un lucru specific acestei lucrări sunt finalele de capitol care personalizează îndemnurile prezentate pe parcursul fiecăruia, astfel încât să te determine să începi chiar acum. Şi asta devine un punct forte al ei, caracterul practic.
Cu un stil pur american, Brian Tracy te cucerește treptat prin felul lui de a scrie. Începe cu ce nu-ți place depășește nivelul cărților de dezvoltare personală doar cu exemple persoanele și introduce sfaturi concrete, dar cel mai important, realizabile.