Recenzie “Ion” de Liviu Rebreanu

Titlu: Ion
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 1920
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 300
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Raoul Buculet
Publicată la 4.03.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Ion” de Liviu Rebreanu
Acordă o notă
Liviu Rebreanu este un creator mai aparte al literaturii, încercând prin operele sale să reprezinte, printr-un plan foarte lipit de viata personajelor, lumea rurală în care omul român, de obicei, ajunge să sufere, în spațiul românesc din Ardeal.

În opinia mea, romanul “Ion” prezintă aceste caracteristici, deoarece în această carte, printre aceste rânduri, sunt prezentate exact, viețile acelor personaje, urmărind evoluția lor, în cazul lui Ion, de jos,până ajunge sus și iar decade încheindu-se soarta lui. Tot asa sunt prezentate și celelalte personaje, fiind omorâte sau închise precum George la închisoare.
Liviu Rebreanu, în acest roman, încearcă sa prezinte cât mai bine viața acelor oameni din Ardeal cotropiți de maghiari și cu o dorință mare de a se uni cu patria mamă.

Pentru a reprezenta mai bine acea atmosferă, Rebreanu făureşte o legătură între familia lui Herdelea și acei țărani români. Această legătură vrea să prezinte certurile și gândirile politice diferite a celor două neamuri.

Liviu Rebreanu nu dorește să prezinte în prim plan certurile și dorința oamenilor din Ardeal pentru unire, el dorește să prezinte ceea ce se pierde, pierderea țăranului român, care se va produce peste 200 de ani mai încolo.El a prevăzut această problemă, pentru a trezi lumea la realitate și pentru a-i scăpa de toate probleme pe care le căpătase neamul românesc.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Liviu Rebreanu.

În acest roman este prezentat foarte bine procesul de diakrisis și mai bine zis prin evazionism. Acei români de Ardeal devin deznădăjduiți, alegând la vot deputatul ungur, precum face și Zaharia Herdelea, împreună cu toată familia lui. Acest lucru arată clar dorința lor străină care e mult mai puternică decât dorința lor personală, dorința de a avea un neam. Deși își trădează neamul, ei nu suferă mult, doar pierzând averea și căpătând o frică asupra jandarmilor unguri.Acest lucru nu se poate numi pedeapsă ci doar o stare pentru ca neamul lor să fie iertat.

Deoarece Liviu Rebreanu, reușește să prezinte clar națiunea și poporul din Ardeal, el poate fi considerat ca fiind creator al romanului realist obiectiv.

Recomand citirea integral!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.