Recenzie Jocurile Foamei de Suzanne Collins

Titlu: Jocurile Foamei
Autor: Suzanne Collins
An apariție : 2007
Editura: Nemira
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Alexandru Niță
Publicată la 22.04.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Jocurile Foamei de Suzanne Collins
5 (100%) 1 vote[s]

🔥 CARTEA JOCURILE FOAMEI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Jocurile Foamei de Suzanne CollinsRomanul fantastic din trilogia omonimă, Jocurile Foamei, este prima capodoperă, după seria „Underland Chronicles, a scenaristei postului TV „Nickelodeon”, autoarea Suzanne Collins, care a apărut în 2008, urmând a fi ecranizat în 2012, şi care s-a bucurat de un succes  izbitor în rândul adolescenştilor.

Scriitoarea, ce debuta în anul 2003, are ,în prezent, 53 de ani şi a fost remarcată pentru talentul său literar încă de la munca de ucenic la realizarea unor emisiuni de televiziune.

Jocurile Foamei nu este doar titlul romanului, el este un mod de viaţă pentru locuitorii Panemului, aceştia fiind obligaţi să îşi înscrie copii în Jocuri pentru a se ucide între ei, spre deliciul Capitoliului. Acţiunea se petrece în fosta S.U.A., desfiinţată după numeroase războaie civile în timpul Zilelor Negre, când 13 districte s-au întors împotriva conducerii supreme, ultimul fiind exterminat, iar restul de 12-înrobite.

Katniss Everdeen, personajul principal şi naratorul feminin, locuieşte în Districtul 12, sursa de cărbune Capitoliului, fiind nevoită să îşi întreţină sora şi mama prin vânătoarea cu arcul, alături de prietenul ei, Gale. În ziua Extragerii celor două  tribute din Doisprezece, este extrasă Prim, sora eroinei. Aceasta va trebui să plece alături de tributul masculin în arena special concepută pentru lupte. În momentul urcării pe scenă pentru prezentare, Katniss se oferă voluntară în locul surorii ei şi este trimisă, împreuna cu Peeta, băiatul ce o plăcea, în arenă.

Ghidaţi de Haymitch, cei doi fac parte din cele 24 de tribute din care doar unul va scăpa viu. Katniss rămâne şocată de trădarea lui Peeta şi alianţa lui cu profesioniştii, dar descoperă, mai târziu, că el face asta pentru a o proteja. Nevoită să facă singură faţă pericolelor, se împrieteneşte cu micuţa Rue din Unsprezece, dar care este ucisă. Dragostea îi ghidează pe cei doi, Katniss şi Peeta, să se regăsească şi să supravieţuiască împreună, fiind ajutaţi de mentorul lor şi de sponsorii cărora le câştigă sufletul.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Suzanne Collins.

După multe vicisitudini, rămân doar ei, iar după cum era întocmit regulamentul, doar unul trebuia să se întoarcă acasă ca învingător. Punctul culminant îl constituie scoaterea fructelor otrăvite, când eroii decid să se sinucidă. Preşedintele Snow nu poate tolera aşa ceva şi este nevoit să îi numească învingători pe ambii, dar cu promisiunea unei răzbunări.

Gestul lui Katniss îi asigură libertatea, dar este luat ca un gest de opunere, evidenţiat în al doilea roman al seriei(„Sfidarea”), ce se continuă în „Revolta”, când Katniss devine Gaiţa Zeflemitoare, simbolul rebeliunii.

Jocurile Foamei reprezintă, de fapt, o oglindire a lumii reale în care trăim, în care suntem noi pionii; o societate monopolistă şi coruptă.

Aşadar, este una din cărţile ce schimbă nu numai perspective, ci şi oameni; o recomand cu căldură oamenilor ce cred că încă mai păstrează în ei acea fiinţă biologică, nu doar tehnologică, dependentă de aparate şi unelte, acelora ce pot fi schimbarea pe care vor să o vadă în lume.

🔥 CARTEA JOCURILE FOAMEI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Avatar Foxette
    Reply

    E o serie frumoasa, ce-i drept si filmele sunt bine regizate si jucate de catre actori talentati. Am citit doar primul volum, adica pe acesta si a fost chiar o carte buna. Astept cu nerabdare sa citesc si restul volumelor. Acum citesc Romanul adolescentului miop de Eliade.

POST A COMMENT.