Recenzie Jocurile Foamei: Sfidarea de Suzanne Collins

Titlu: Jocurile Foamei: Sfidarea
Autor: Suzanne Collins
An apariție : 2009
Editura: Nemira
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Alexandru Niță
Publicată la 1.05.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Jocurile Foamei: Sfidarea de Suzanne Collins
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI JOCURILE FOAMEI: SFIDAREA PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Jocurile Foamei Sfidarea de Suzanne CollinsSfidarea, al doilea roman al seriei de succes Jocurile Foamei, aparţinând autoarei Suzanne Collins, care a fost publicat în 2009, spre deliciul cititorilor, şi ecranizat în 2013, spre entuziasmul cinematofililor, este unul din puţinele continuări care au fost apreciate ca fiind mai bune ca volumul de debut, introducând intrigi noi între personaje şi suspiciuni între Capitoliu şi Districtul 12.

În original, Catching fire, romanul reia povestea lui Katniss şi a lui Peeta, câştigătorii Jocurilor, fata care fusese în foc pe scenă şi băiatul îndrăgostit, eroii întregului Panem, ce ar fi preferat să îşi pună capăt vieţii, decât să se întoarcă acasă învingător, dar singur.

Cei doi se reîntorc în Doisprezece, primind câte o casă în Cartierul Învingătorilor şi un venit regulat, însă nu renunţă la pasiunile lor; Peeta continuă să lucreze la brutăria familiei lui, iar Katniss să vâneze împreună cu prietenul ei, Gale, în pădure.

Preşedintele-dictator Snow îi face o vizită dubioasă lui Katniss şi îi dă de înţeles că dacă îşi va pierde pentru o secundă capul, familia ei va avea de suferit, împreună cu toţi cei pe care îi cunoaşte. Alături de cel care i-a instruit pentru luptele din arenă, Haymitch, şi cu instructoarea lor, Effie Trinket cei doi călătoresc prin celălalte districte, într-un Turneu al Învingătorilor. Aceştia primiesc discursuri pe care să le citească în faţa oamenilor cărora e posibil să le fi ucis vreun fiu sau vreo fiică, dar, în Districtul 11, fata din foc îşi aminteşte de aliata ei din arenă, Rue, şi ţine un discurs emoţionant, urmând ca Peeta să le promită familiilor îndoliate o parte din venitul lor.

Populaţia din Unsprezece rămâne mişcată, iar, într-un gest de solidariate, un bătrân este executat pe loc. Katniss şi Peeta se retrag, ca apoi să primescă veşti despre a 75-a Ediţie a Jocurilor Foamei, la care Snow face următorul anunţ: toate tributele câştigătoare în viaţă se vor întoarce în locul de care trebuiau să uite, arena.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Suzanne Collins.

Ajutaţi de bătrâna Mag şi pescarul Finnick, eroii din Doisprezece scapă de pericolele proiectate de Creatorii de Joc pentru ei, unii sacrificându-se pentru ei, alţii încercând să îi ucidă. Planul inginerului Beetee de a scurtcircuita arena ,cu ajutorul unui fulger, este pus în aplicare, după confruntări interne în alianţă.

Katniss este pusă în faţa unei alegeri dificile: să îl salveze pe Peeta sau pe ea însăşi, dar îşi aminteşte de fulgerul ce lovea regulat copacul de lângă ea, leagă sârma conductoare de o săgeată şi o proiectează spre cerul arenei; aceasta începe să se dezmembreze, iar tributele sunt în pericol de moarte.

Un cleşte din aeronava în care erau Haymitch şi Plutarh (şeful arenei) se coboară şi o salvează, împreună cu alţi concurenţi ce se pueseseră de acord să o protejeze. Gestul eroinei provoacă sfidări ale autorităţii în districte şi revolte, urmând ca Doispreze să fie bombardat şi Peeta capturat de Capitoliu, însă speranţa rămâne vie cât Gaiţa Zeflemitoare şi Districtul 13 trăiesc.

Sfidarea este exemplul pur în care o persoană poate schimba faţa lumii, prin simpla dorinţă de a lupta pentru a preţui iubirea, de a nu accepta dictatul şi de a nu te lăsa înrobit. Katniss demonstrează că un simplu pion în Jocurile lor poate elimina toate piesele de pe tablă, atâta timp cât luptă pentru dreptate şi propria viaţă.

ACUM GĂSEȘTI JOCURILE FOAMEI: SFIDAREA PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.