Recenzie ”La sud de graniță, la vest de soare” Haruki Murakami

de | iul. 21, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST ARE REDUCERE PE:

“La sud de graniță, la vest de soare”, scris de Haruki Murakami, este un roman al speranței, al iluziilor și al încercărilor. Un roman despre obsesia trecutului, despre iubirea neîmplinită și despre ambiguitatea misterului feminin.

Cum Murakami și-a obișnuit deja cititorii, eroii săi sunt pasionați de literatură și de muzică, fiind adesea personalități neînțelese de societate și de ei înșiși totodată.

Hajime nu face excepție de la regulă.

El  este un copil de 12 ani, „singur la părinți”, care împarte pasiunea pentru lectură și muzică cu prietena lui Shimamoto. Shimamoto este pentru Hajime întruchiparea eternului feminin, misterul în toate formele lui de manifestare și totodată obsesia care îl va urmări o viață întreagă. Viețile celor doi se despart când nu mai învață la aceeași școală, însă mâna destinului îi va readuce împreuna 25 de ani mai târziu.

Dacă îți place recenzia cărții LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Haruki Murakami

Timpul trece, însă Hajime menține vie amintirea lui Shimamoto în inima lui. Are parte de prima experiență sexuală, își înșală iubita (Izumi), urmează studiile la Tokyo și mai apoi  se angajeză la o editură didactică după terminarea studiilor. Nu se regăsește în jobul pe care îl practică timp de 10 ani, se simte claustrat și sufocat. Cu alte cuvinte, viața lui curge fără ca el să poată interveni în vreun fel pentru a restabili ordinea fiească a lumii.

Aceasta a fost a treia etapă din viaţa mea – cea dintre intrarea la facultate şi momentul în care am împlinit treizeci de ani. Au fost doisprezece ani pe care i-am petrecut în dezamăgiri, singurătate şi tăcere, ani în care nu mi-am putut deschide inima în faţa nimănui. A fost o perioadă glacială pentru sufletul meu.

Reîntâlnirea dintre cei doi are  loc când viața lui Hajime atinge apogeul. Împlinit profesional, căsătorit și cu doi copii, acesta se lasă cuprins de vraja iubirii din copilărie care i-a aburit toate simțurile și trăirile. Shimamoto apare în viața lui ca o completare, ca un tot indispensabil din care nu poate și nu vrea  să se sustragă.

Cu riscul conștient de a-și pierde familia și jobul acesta continuă întâlnirile cu dragostea de mult pierdută, fără a pune întrebări, fără a cere explicații, mulțumit doar de prezența ei atât de necesară. Care este oare prețul pe care îl va plăti?

În concluzie, cartea este o lectură ușoară și plăcută, învăluită în mister care te face să-ți dorești să fi avut mai multe pagini. Cu toate acestea, ne putem bucura de stilul lui  Murakami în numeroasele cărți pe care le-a scris.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST
Autor: Haruki Murakami
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 591

Alte recenzii de la Haruki Murakami:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

5 1 vote
Article Rating
Roxana-Elena Ciobanu este redactor Booknation.ro de 869 zile și a scris până acum 10 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Roxana-Elena Ciobanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments