Recenzie ”La sud de graniță, la vest de soare” Haruki Murakami

by | Jul 21, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“La sud de graniță, la vest de soare”, scris de Haruki Murakami, este un roman al speranței, al iluziilor și al încercărilor. Un roman despre obsesia trecutului, despre iubirea neîmplinită și despre ambiguitatea misterului feminin.

Cum Murakami și-a obișnuit deja cititorii, eroii săi sunt pasionați de literatură și de muzică, fiind adesea personalități neînțelese de societate și de ei înșiși totodată.

Hajime nu face excepție de la regulă.

El  este un copil de 12 ani, „singur la părinți”, care împarte pasiunea pentru lectură și muzică cu prietena lui Shimamoto. Shimamoto este pentru Hajime întruchiparea eternului feminin, misterul în toate formele lui de manifestare și totodată obsesia care îl va urmări o viață întreagă. Viețile celor doi se despart când nu mai învață la aceeași școală, însă mâna destinului îi va readuce împreuna 25 de ani mai târziu.

Timpul trece, însă Hajime menține vie amintirea lui Shimamoto în inima lui. Are parte de prima experiență sexuală, își înșală iubita (Izumi), urmează studiile la Tokyo și mai apoi  se angajeză la o editură didactică după terminarea studiilor. Nu se regăsește în jobul pe care îl practică timp de 10 ani, se simte claustrat și sufocat. Cu alte cuvinte, viața lui curge fără ca el să poată interveni în vreun fel pentru a restabili ordinea fiească a lumii.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Haruki Murakami

Aceasta a fost a treia etapă din viaţa mea – cea dintre intrarea la facultate şi momentul în care am împlinit treizeci de ani. Au fost doisprezece ani pe care i-am petrecut în dezamăgiri, singurătate şi tăcere, ani în care nu mi-am putut deschide inima în faţa nimănui. A fost o perioadă glacială pentru sufletul meu.

Reîntâlnirea dintre cei doi are  loc când viața lui Hajime atinge apogeul. Împlinit profesional, căsătorit și cu doi copii, acesta se lasă cuprins de vraja iubirii din copilărie care i-a aburit toate simțurile și trăirile. Shimamoto apare în viața lui ca o completare, ca un tot indispensabil din care nu poate și nu vrea  să se sustragă.

Cu riscul conștient de a-și pierde familia și jobul acesta continuă întâlnirile cu dragostea de mult pierdută, fără a pune întrebări, fără a cere explicații, mulțumit doar de prezența ei atât de necesară. Care este oare prețul pe care îl va plăti?

În concluzie, cartea este o lectură ușoară și plăcută, învăluită în mister care te face să-ți dorești să fi avut mai multe pagini. Cu toate acestea, ne putem bucura de stilul lui  Murakami în numeroasele cărți pe care le-a scris.

🔥 CARTEA LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: La Sud De Graniță La Vest
Autor: Haruki Murakami
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 21.07.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Roxana-Elena Ciobanu este redactor Booknation.ro de 16 zile și a scris până acum 3 articole. Se află pe poziția 98 din 146 de redatori, fiind astfel un 👶 redactor debutant. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Roxana-Elena Ciobanu aici.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments