Recenzie Lapte negru de Elif Shafak

by | Mar 16, 2017 | Beletristică, Biografii, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LAPTE NEGRU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Am descoperit-o pe Elif Shafak în Bastarda Istanbulului. 

M-am îndrăgostit iremediabil de felul ei de a scrie în Cele patruzeci de legi ale iubirii. Astfel am început să caut informații despre scriitoare și am descoperit că are un roman autobiografic Lapte negru.

Am fost fascinată de titlu “Lapte negru” două noțiuni diametral opuse, greu de imaginat, când auzi lapte inevitabil te gândești la alb. Titlul m-a dus cu gândul la o continuă luptă interioară a autoarei .

Cartea prezintă dificultățile și frumusețile binecuvântării de a fi mamă, instalarea depresiei postnatală și cum se produce vindecarea.

Totuși o femeie nu devine mamă chiar din clipa când naște. E un lucru care se învață, iar unora le ia mai mult decât altora. Unele femei, la fel ca mine, se simt zguduite din temelii de întreaga experiență.

Aduce în prim plan trăirile contradictorii din mintea unei femei. Trăiri puse în evidență într-un mod ingenios prin haremul interior format inițial din: Mica Domnișoară Practică, Domnișoara Cinică Doctă, Domnișoara Cehoviană Ambițioasă și Doamna Derviș. Aceste patru degețici reprezintă conștiința scriitoarei și sunt într-un continuu război pentru preluarea puterii.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Elif Shafak

Până la urmă totul se reduce la invidia pentru celălalt și la o profundă nemulțumire existențială. Oamenii nu știu să fie mulțumiți. Cum a spus Cioran, toți suntem condamnați să cădem înlăuntrul nostru și să fim nefericiți.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că Elif Shafak prezintă experiențele în ceea ce privește maternitatea  unor scriitoare celebre printre care Virginia Wolf, Sylvia Path, Zelda Fitzerald, Ayn Rand, surorile Bronte, Jane Austen.

Un punct forte îl reprezintă structura cărții. Viața scriitoarei este intercalată cu viețile altor scriitoare și presărată cu povești cu tâlc scurte dar atât de profunde care iți vor rămâne în minte și vei fi dornică să le împărtășești celor din jur.

Rumi asemuiește mintea cu o casă de oaspeți. În fiecare dimineață avem un vizitator nou și neașteptat, uneori sub chipul bucuriei, alteori sub cel al mâhnirii.

În haremul interior apar alte două voci interioare Blue Belle Bovary și Mama Budincă de Orez și oaspetele nedorit depresia Domnul Poton.

Orice carte este o călătorie, o hartă ce-și călăuzește cititorul prin hățișul minții și sufletului uman. Iar aceasta nu e cu nimic diferită.

În concluzie îmi doresc să vă fi convins “Lapte negru” este o carte bine ancorată în realitate, care te va îmbogății intelectual, chiar merită citită !!!

Titlu: Lapte Negru
Autor: Elif Shafak
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 16.03.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O carte captivantă, foarte bine structurată, împletită cu povestioare cu tâlc, tratează o temă actuală: depresia postnatală, prezintă lucruri interesante despre viața unor scriitoare

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Daniela este redactor Booknation.ro de 1294 zile și a scris până acum 98 articole. Se află pe poziția 12 din 149 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Daniela aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments