Recenzie „Lirael” (Vechiul Regat #2) de Garth Nix

Titlu: Lirael (vechiul Regat #2)
Autor: Garth Nix
An apariție : 2009
Editura: Rao
Nr. Pagini: 604
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 14.02.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Lirael” (Vechiul Regat #2) de Garth Nix
5 (100%) 1 vote

ACUM GĂSEȘTI LIRAEL (VECHIUL REGAT #2) PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

În volumul Lirael, cititorul păşeşte în Vechiul Regat până la Gheţarul Clayrelor, unde o cunoaşte pe Lirael, o fiică a Clayrelor, care deşi ajunsă la paisprezece ani încă nu a fost înzestrată cu darul Viziunii, un dar primit de toate Clayrele odată ce trec de vârsta de doisprezece ani.

Nefericită şi orfană (identitatea tatălui îi este necunoscută, iar mama a părăsit-o pe când avea doar cinci ani), hotărăşte să se sinucidă. Însă în momentul în care părăseşte Gheţarul, este nevoită să se ascundă dat fiind că un planor al familiei regale ateriza chiar atunci. Din el coboară nimeni alta decât Sabriel Abhorsen şi Regele Touchstone care se pare că aveau o întâlnire cu Profetesele Gheţarului. După neobişnuita întrevedere, Lirael este descoperită şi întoarsă din drum. Aflând de mult întârziatul dar al Viziunii, Profetesele îi propun să-şi aleagă o meserie; astfel se face că Lirael ajunge ucenică la Bibliotecă.

Curiozitatea şi setea ei de cunoaştere o împinge la descoperiri de tot felul, la încurcături pe cât de periculoase pe atât de neobişnuite şi la făurirea unei prietenii misterioase cu Căţeaua Obraznică, un câine zămislit de însăşi Lirael cu ajutorul Magiei Legământului şi a Magiei Libere.

Peste ani, o decoperim pe Lirael, in acelaşi punct în care era şi la început; la o vârstă de aproape douăzeci şi unu  de ani şi lipsită în continuare de Viziune. Retrasă, acompaniată doar de Căţeaua Obraznică, caută în continuare prin cotloanele ascunse ale Bibliotecii, intră în felurite belele cu fiinţe necurate de tot felul, dar mereu învaţă ceva nou.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Garth Nix.

Aşa o găsesc şi Profetesele Veghei de Nouă Zile în ziua în care una din marile lor viziuni o are ca centru al acţiunii pe Lirael. Aşa se face că Lirael porneşte într-o călătorie în necunoscut pe urmele lui Hedge, necromantul ce vrea să elibereze în lume răul absolut.

Volumul Lirael aduce în prim plan acelaşi tipar feminin neînfricat, lipsit de fragilitatea de porţelan şi capabil să întoarcă balanţa în favoarea ei. Însoţită doar de Căţeaua Obraznică, Lirael şi-i face tovarăşi de călătorie, pe parcurs, pe însuşi prinţul Sameth al Vechiului Regat şi pe nelipsitul Mogget, motanul misterios al Abhorsen-ilor. Împreună pornesc pe urmele lui Hedge şi al lui prizonier, Nicholas Sayre. Odată cu Lirael, ne sunt dezvăluite noi poveşti şi părţi de puzzle, noi grade de rudenie, forţe nebănuite şi tot mai multe mistere.

Urmăm paşii ce-o poartă pe Lirael spre descoperirea identităţii proprii, spre un viitor nou şi forţe latente ce se trezesc la viaţă. Dacă şi cum va face faţă noilor provocări singuratica Lirael, asta vom afla doar din paginile celui de-al doilea volum al seriei Vechiul Regat, semnat Garth Nix.

ACUM GĂSEȘTI LIRAEL (VECHIUL REGAT #2) PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Acţiune, schimbări de situaţie imprevizibile şi personaje bine conturate.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.